Στις πλατείες των χωριών σε όλη τη Μαγνησία θα βγάλουν τα αγροτικά τους μηχανήματα οι αγρότες όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση 13 Ομοσπονδιών και εκατοντάδων συλλόγων στη Νίκαια της Λάρισας στις 8 Ιανουαρίου.
Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά και όπως τονίστηκε σήμερα σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν τα μέλη του Δ.Σ.της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, υπάρχει δυναμική ακόμη και να στήσουν μπλόκα στις εθνικές οδούς, κάτι όμως που θα αποφασιστεί στην πορεία από τους ίδιους τους αγρότες.
Όπως τόνισε ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ήδη έχουν ενημερωθεί οι αγρότες. Την Κυριακή έγινε μεγάλη σύσκεψη στο Ριζόμυλο, χθες στο Στεφανοβίκειο και σήμερα στα Κανάλια, αύριο στον κάμπο και προς Αλμυρό, την Πέμπτη συγκέντρωση στη Ζαγορά, την Παρασκευή στο Αϊδίνιο και το Σάββατο στη Σούρπη. «Την Κυριακή η εικόνα που μας έρχεται γενικά είναι να προχωρήσουμε σε κλιμάκωση του αγώνα με μεγάλη συμμετοχή. Πήραμε τη δέσμευση υπουργού ότι θα γίνει διάγγελμα για το πόσο θα κάνει το στρέμμα για μήλα και κάστανα, αλλά τίποτα μέχρι τώρα.
Τα αιτήματα στο νομό μας είναι η αναπλήρωση σε μία σειρά προϊόντα όπως μήλα, κάστανα, κεράσια, αχλάδια, βρώσιμη ελιά και αμύγδαλα αλλά και βαμβάκι. Επίσης ζητάμε να μας δώσει αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές και τους κλινικάρχες. Επιπλέον ζητάμε μια γενναία επιδότηση σε φάρμακα, ζωοτροφές και λιπάσματα, πλαφόν στην κιλοβατώρα και να αποζημιωθούν όλοι οι αγρότες από καταστροφές της περασμένης χρονιάς από τον ΕΛΓΑ. Φυσικά θα πρέπει να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ και με κρατική χρηματοδότηση να μας αποζημιώνει».
Ανέφερε ότι τα αγροτικά προϊόντα φθάνουν στην κατανάλωση 10 φορές περισσότερο. «Καλούμε όλους τους αγρότες, μαχητικά να γεμίσουν τρακτέρ και αγροτικά τις πλατείες. Να σηκωθούν από τους καναπέδες. Το μόνο που μας μένει είναι να μας πάρουν και τους καναπέδες», παρατήρησε.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Σταμούλης, πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αίδινίου, τόνισε ότι το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο. Δεν κουνιέται κανείς να βοηθήσει, οπότε πρέπει εμείς να κινητοποιηθούμε, όλοι όσοι νοιώθουν το πρόβλημα. Είναι η μόνη λύση».
Ο Νικόλαος Κάπελας αντιπρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων ανέφερε ότι ο μηλοπαραγωγός πουλά 35 λεπτά το κιλό το μήλο με το κόστος να ξεπερνά τα 35 λεπτά και στον καταναλωτή το μήλο φθάνει στο 1,30-2 ευρώ το κιλό. «Δεν ξέρουμε αν θα συνεχίσουμε να καλλιεργούμε Πολλοί συνάδελφοι φέτος καλλιέργησαν τα μισά γιατί τα έξοδα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Ούτε και εσείς μπορείτε να φάτε πιο φθηνά και εμείς αν θα μείνουμε στα χωριά μας να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε».
Όλες οι
Ειδήσεις από την
Ελλάδα και τον
Κόσμο, στο
ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο
Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο
Facebook
Ακολούθησε μας στο
TwitterΚάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο
YoutubeΓίνε μέλος στο κανάλι μας στο
Viber
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος