Στην υπηρεσία των κατοίκων των νησιών των Σποράδων πλωτό ασθενοφόρο (video)

Από σήμερα βρίσκεται στις υπηρεσίες των κατοίκων των νησιών των Σποράδων το πλωτό ασθενοφόρο, ένα σκάφος ελληνικής κατασκευής, ταχύπλοο περιπολικό, κατάλληλα διαμορφωμένου με υγειονομικό εξοπλισμό, το οποίο θα εξυπηρετεί τις έκτακτες ανάγκες των κατοίκων για μεταφορά σε νοσοκομείο.

Στην υπηρεσία των κατοίκων των νησιών των Σποράδων πλωτό ασθενοφόρο (video)Το πλωτό ασθενοφόρο ήταν μια πάγια και διαρκής διεκδίκηση των κατοίκων, των τοπικών κοινωνιών των νησιών, της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, του πολιτικού προσωπικού των Σποράδων

Στην υπηρεσία των κατοίκων των νησιών των Σποράδων πλωτό ασθενοφόρο (video)

Η τελετή παράδοσης έγινε στο παλιό λιμάνι της Σκιάθου, παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, ο οποίος επισήμανε ότι πρόκειται για πρώτο από τα τέσσερα αντίστοιχα σκάφη που θα παραδοθούν μέχρι το τέλος του χρόνου και θα καλύψουν τις ανάγκες τις νησιωτικής Ελλάδας, ενώ μέσα στο νέο χρόνο θα ετοιμαστούν άλλα 10 σκάφη που θα τεθούν στις υπηρεσίες των πολιτών απομακρυσμένων περιοχών της χώρας. Η ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος με τα νέα σκάφη, δημιουργούν προϋποθέσεις παροχής υψηλών προδιαγραφών.

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, Αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, στην ομιλία του παρουσίασε αναλυτικά το φιλόδοξο πρόγραμμα αναβάθμισης των επιχειρησιακών μέσων του σώματος, που σχεδιάστηκε και υλοποιείται τα δυο τελευταία χρόνια.

Ο κ. Κλιάρης, εμφανώς συγκινημένος μια και επέστρεψε 7 χρόνια μετά στην Σκιάθο, όταν υπηρετούσε ως διοικητής της 4ης Περιφερειακής Διοίκησης του Λιμενικού Σώματος, υπογράμμισε ότι τον περασμένο χρόνο παρέλαβαν τα 3 πρώτο σκάφη με υγειονομικό εξοπλισμό και η χρήση τους κατέδειξε την άμεση ανάγκη ενίσχυσης του στόλου μας με τέτοιου είδους σκάφη, που κρίνονται πλέον απαραίτητα, ειδικότερα σε συνθήκες πανδημίας.

Στην υπηρεσία των κατοίκων των νησιών των Σποράδων πλωτό ασθενοφόρο (video)

Η υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια των 5 επιπλέον σκαφών έγινε μόλις πριν 5 μήνες, στα τέλη του Μαΐου, και η συμβατική τους αξία ανήλθε στα 2.497.500 ευρώ.
Η χρηματοδότηση για το σκάφος που παραλαμβάνουμε σήμερα καλύφθηκε μέσω του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ για τα άλλα 4 θα καλυφθεί μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των Περιφερειών Ιονίων Νήσων, Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και Αττικής.

Στην υπηρεσία των κατοίκων των νησιών των Σποράδων πλωτό ασθενοφόρο (video)

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του σκάφους

• Είναι πετρελαιοκίνητα
• Με ολικό μήκος 11,28 μέτρα
• Φέρουν δύο σύγχρονους κινητήρες συνολικής ισχύος 760 ίππων,
• Αναπτύσσουν ταχύτητα άνω των 40 κόμβων
• με αυτονομία άνω των 300 ν.μ
• Έχουν μεταφορική ικανότητα 12 επιβατών
• στελεχώνονται με πλήρωμα 3 ατόμων και με νοσηλευτικό προσωπικό.
• Επιπλέον έχουν ειδικά διαμορφωμένο θάλαμο ασθενών που διαθέτει σύγχρονο ιατρικό – υγειονομικό εξοπλισμό για την εξυπηρέτηση ασθενών και τραυματιών που διαμένουν σε νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

Στην υπηρεσία των κατοίκων των νησιών των Σποράδων πλωτό ασθενοφόρο (video)

Ο κ. Κλιάρης, υπογράμμισε επίσης ότι τα πέντε σκάφη που  διατίθενται στις Λιμενικές Αρχές Σκιάθου, Αίγινας, Σαμοθράκης, Κέρκυρας και Ιθάκης  θα εξυπηρετούν τις αυξημένες – λόγω απόστασης από νοσοκομειακές δομές πλήρους υγειονομικής κάλυψης- ανάγκες ασθενών και τραυματιών που διαμένουν σε νησιωτικές περιοχές της χώρας μας.

Στην υπηρεσία των κατοίκων των νησιών των Σποράδων πλωτό ασθενοφόρο (video)

Χαιρετισμούς κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων απηύθυναν ο δήμαρχος της Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, οι οποίοι με την σειρά τους τόνισαν ότι ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων των νησιών των Σποράδων, αφού μέχρι σήμερα οι διακομιδές γίνονταν με ιδιωτικά σκάφη, χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες υγειονομικές συνθήκες. Από σήμερα οι κάτοικοι νιώθουν ένα αίσθημα ασφάλειας ότι όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες, αν απαιτηθεί η διακομιδή τους σε νοσοκομείο, θα μπορεί να γίνει.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος