Το Κάστρο της Σκιάθου επισκέφθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 3/5 η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη. Στο εμβληματικό Κάστρο της Σκιάθου, όπου οι πέτρες διηγούνται ιστορίες ανδρείας η υπουργός Πολιτισμού πραγματοποίησε τα εγκαίνια του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης της πρόσβασης Πρόκειται για τη στερέωση των βάθρων της παλιάς γέφυρας, την ανέγερση της νέας, την αποκατάσταση της Πύλης και την ανάπλαση του ιστορικού μονοπατιού.
Ακολούθησε μια τελετή που συνδυάζει την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη δημιουργικότητα, σε μια βραδιά όπου το παρελθόν χαιρετά το μέλλον. Το «Oros Ensemble» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής έδωσε τον τόνο με μια μουσική σύνθεση, μετατρέποντας τα εγκαίνια σε μια συναρπαστική πολυαισθητηριακή εμπειρία. Από τον 14ο αιώνα, όταν ανεγέρθηκε ως ασπίδα ενάντια στους πειρατές, έως σήμερα, το Κάστρο ήταν και παραμένει η ψυχή του νησιού. Με πάνω από 400 σπίτια, εκκλησίες και τζαμί στους ανακτορικούς του χώρους, ξυπνά πλέον ως ζωντανός χώρος μνήμης και δημιουργίας. Σήμερα, η Σκιάθος γιορτάζει. Το φως του πολιτισμού επιστρέφει — και η γέφυρα προς την ιστορία ανοίγει ξανά.
Νωρίτερα η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε δύο σπουδαία μοναστήρια, τοπόσημα για τη Σκιάθο και την ιστορία του νησιού, τις μονές της Παναγίας Κεχριάς και της Παναγιάς Κονίστρας, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο νησί του Παπαδιαμάντη και της αυτοψίας σε χώρους που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας και επιβλέπουν οι υπηρεσίες του υπουργείου.
Το μοναστήρι της Παναγίας Κεχριάς, το οποίο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, μέσα στο δάσος, χτίστηκε τον 17ο αιώνα και σύμφωνα με γραπτή επιγραφή που υπήρχε πάνω από την είσοδο, το καθολικό ανακαινίστηκε το 1738 και αγιογραφήθηκε το 1745. Ο κεντρικός χώρος καλύπτεται με τρούλο με ψηλό κυλινδρικό τύμπανο και γύρω του υπάρχουν 14 μονόλαβα παράθυρα, ενώ στον δυτικό τοίχο βρίσκονται εντοιχισμένοι πίνακες από τα εργαστήρια της Νίκαιας.
Από τα χαρακτηριστικά της μονής είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο με θεματολόγιο από τον φυτικό κόσμο, ενώ υπάρχει και αξιόλογη ζωγραφική διακόσμηση.
Στο μοναστήρι της Κεχριάς πραγματοποιήθηκαν εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης, συντήρησης του τοιχογραφικού διακόσμου του τέμπλου, των εικόνων, του δαπέδου και των εφυαλωμένων πινακίων του καθολικού, ώστε να αναδειχθεί η αρχιτεκτονική μορφή του και η σημαντική καλλιτεχνική αξία του.
Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας διατέθηκαν συνολικά 500.000 ευρώ και όπως διαπιστώθηκε μετά από την επίσκεψη της κ. Μενδώνη, το έργο ολοκληρώθηκε με αυτεπιστασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.
Η υπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε και το μοναστήρι της Παναγιάς Κονίστρας, το οποίο βρίσκεται στα δυτικά του νησιού, μέσα σε ένα δάσος από πεύκα, στον δρόμο προς τον Ασέληνο.
Η μονή είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός τόπος για τη Σκιάθο, αφού περίπου στο 1650 βρέθηκε από τον ιερομόναχο Συμεών η Κονίστρα, η οποία προέρχεται από τη θέση που βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας. Σήμερα η Παναγιά Κονίστρα είναι η πολιούχος της Σκιάθου, γιορτάζει στις 21 Νοεμβρίου και η εικόνα της για λόγους ασφαλείας βρίσκεται στον μητροπολιτικό ναό των Τριών Ιεραρχών.
Και στο μοναστήρι της Κονίστρας πραγματοποιήθηκαν έργα αποκατάστασης στο καθολικό αλλά και στις αγιογραφίες και τοιχογραφίες του ναού, ενώ στο χρυσό ξυλόγλυπτο τέμπλο έγιναν επεμβάσεις συντήρησης και ανάδειξης αφού αποτελεί σημαντικότατο στοιχείο του συνόλου του μοναστηριού. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες καθαρισμού και ενίσχυσης των τοιχοποιών της μονής.
Την κ. Μενδώνη, συνόδευσαν στις ιερές μονές η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Άννα Μαρία Παπαδημητρίου, ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού.
Ρεπορτάζ: Φ. Παύλου
Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος