Σταθερή παραμένει η αερορύπανση στον Βόλο – Αυξάνεται η συμβολή της θέρμανσης

Παρά τις ελπίδες για βελτίωση της ποιότητας του αέρα, η εικόνα που αποτυπώνεται και για το 2024 στον Βόλο δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Γιώργος Σαχαρίδης, υπεύθυνος για τη λειτουργία των σταθμών μέτρησης ρύπων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και επικεφαλής του προγράμματος Green your air του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με την Πνευμονολογική Κλινική του Π.Θ., μίλησε στην ΕΡΤ Βόλου και σημείωσε, ότι και το 2024 «δεν υπάρχει ουσιαστική μεταβολή στους μέσους όρους αερορύπανσης σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».

Οι πηγές ρύπανσης

Σύμφωνα με τον κ. Σαχαρίδη, η κύρια πηγή αερορύπανσης στον Βόλο παραμένουν τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (PM2.5 και PM10), καθώς οι υπόλοιποι μετρούμενοι ρύποι (όπως διοξείδια του αζώτου, όζον, μονοξείδιο του άνθρακα) κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, κάτω από τα όρια της ελληνικής νομοθεσίας αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Αναφορικά με τη συμβολή επιμέρους δραστηριοτήτων στη συνολική ρύπανση:

  • Η θέρμανση και η εστίαση αγγίζουν πλέον το 32%-39%, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2023 και το 2022.
  • Η οδική κυκλοφορία παρουσιάζει ελαφρώς μειωμένη συμμετοχή της τάξης του 26%-28%.
  • Η βιομηχανική δραστηριότητα παραμένει σταθερή, με «σημαντική» συμμετοχή, χωρίς ουσιώδεις μεταβολές.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι οι μικρές διαφορές σε σύγκριση με το 2023 αποδίδονται κυρίως σε εξωγενείς παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες και η κινητικότητα του πληθυσμού, και όχι σε ουσιαστικές αλλαγές πολιτικής ή περιβαλλοντικής στρατηγικής.

Ανάγκη συντονισμένων δράσεων

Ο κ. Σαχαρίδης επισήμανε την ανάγκη συντονισμένων δράσεων από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. «Δεν θα υπάρξει βελτίωση αν δεν αλλάξει η πολιτική σε σχέση με τα καύσιμα που χρησιμοποιούνται, την κυκλοφορία των οχημάτων, την επέκταση του πρασίνου ή τον περιορισμό της βιομηχανικής δραστηριότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναβάθμιση σταθμών μέτρησης

Σε τεχνικό επίπεδο, έχει ξεκινήσει προσπάθεια αναβάθμισης των σταθμών μέτρησης ρύπων της Περιφέρειας Θεσσαλίας σε όλες τις θεσσαλικές πρωτεύουσες και κατασκευής ενός προγνωστικού μοντέλου ρύπανσης, που αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του έτους. Παράλληλα, ετοιμάζεται νέα ιστοσελίδγια λογαριασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας με φιλικότερη παρουσίαση των στοιχείων και συγκριτικούς δείκτες για το ευρύ κοινό.

Ο καθηγητής τόνισε τη σημασία της έγκαιρης και κατανοητής πληροφόρησης του κοινού: «Η διάχυση της πληροφορίας σώζει ζωές – ιδίως για τις ευπαθείς ομάδες».

Ωστόσο, παραδέχθηκε πως, χωρίς πολιτικές αποφάσεις και αλλαγές στις πηγές ρύπανσης, η ποιότητα του αέρα στον Βόλο δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος