Στ. Στεφάνου, πρόεδρος Εστίασης Μαγνησίας: Η επιστρεπτέα να μετατραπεί σε αποζημίωση

Να γίνει μη επιστρεπτέα η επιτρεπτέα προκαταβολή που έλαβαν οι επιχειρήσεις όταν έμειναν κλειστές λόγω της πανδημίας ζητούν οι καταστηματάρχες εστίασης Ν. Μαγνησίας, όπως τόνισε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Στέφανος Στεφάνου, για να συμπληρώσει ότι “τα χρέη σωρεύονται, χωρίς να μπορούν να κάνουν έναν διακανονισμό που θα τους επέτρεπε σιγά- σιγά να ξεπληρώσουν τα χρέη τους (εφορία, ενέργεια, κ.λ.π), έναν διακανονισμό πολλών δόσεων”.

Τα προβλήματα των καταστηματαρχών και η έλλειψη ρευστότητας είναι αντίστοιχη και στους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν πλέον περιορίζει δραματικά τις εξόδους τους με κατανάλωση, με αποτέλεσμα ο  τζίρος ων επιχειρήσεων να έχει μειωθεί κατά 30-50%.

Ο κ. Στεφάνου υποστήριξε ότι ούτε “εγκληματίες” είναι ούτε “μπαταχτσήδες” είναι και αυτό πρέπει να γίνει σεβασμό από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές που έχουν την ευθύνη των ελέγχων των καταστημάτων, αλλά και από την ίδια την πολιτεία με τους θεσμούς της.

Στ. Στεφάνου, πρόεδρος Εστίασης Μαγνησίας: Η επιστρεπτέα να μετατραπεί σε αποζημίωση

Η ΕΡΤ βρέθηκε σήμερα στην παράλια και συγκεκριμένα στην Αγριά. Έκανε μια στάση σε γνωστό παραλιακό τσιπουράδικο και μίλησε με τον ιδιοκτήτη του Φώτη Καραουλάκη, ο οποίος μας είπε χαρακτηριστικά:

Στ. Στεφάνου, πρόεδρος Εστίασης Μαγνησίας: Η επιστρεπτέα να μετατραπεί σε αποζημίωση“Αν περιμένετε να σας πω ότι δεν έχω δουλειά, από μένα δεν θα το ακούσετε. Δεν παραπονιέμαι. Έχω δουλειά. Λεφτά δεν βλέπω. Αφενός δεν μένει τίποτα στην τσέπη λόγω των τεράστιων οικονομικών λειτουργικών εξόδων (φυσικό αέριο, 10 άτομα προσωπικό πλήρως ασφαλισμένο, φόροι, περιορισμένος τζίρος, κ.α), αφετέρου η κυριαρχία του πλαστικού χρήματος, μας έχει στερήσει ακόμα και την αίσθηση ότι μπαίνουν λεφτά στο ταμείο μας. Όσο για την επιστρεπτέα, είναι μια εξαγγελία χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Τα δανεικά πρέπει να επιστραφούν. Αποζημίωση έπρεπε να πάρουμε για τους μήνες που υποχρεωθήκαμε να κρατήσουμε κλειστά τα μαγαζιά μας, ως επιβαλλόμενη κρατική εντολή”.

Στ. Στεφάνου, πρόεδρος Εστίασης Μαγνησίας: Η επιστρεπτέα να μετατραπεί σε αποζημίωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Στεφάνου, συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών, το 90% δεν έλαβε, μεγαλύτερο συνολικό ποσό διετίας, των 3.500€. Κατά τα βάση πήραν 500 € τον Μάρτιο του 2021 και 1000 € τον Μάιο του 2021, ενώ το μεγάλο ποσό περίπου 2000 € δόθηκε τον Νοέμβριο του 2020, δηλαδή 3.500 €. Μόλις το 10% έλαβε περισσότερα και μεγαλύτερα ποσά.
Το βασικό αίτημα του κλάδου εστίασης είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει μη επιστρεπτέα, με την έννοια ότι η κυβέρνηση έδωσε με την μορφή της επιστρεπτέας, αποζημίωση για τη ζημιά που έπαθαν τα καταστήματα στα δύο χρόνια της πανδημίας και ενώ η κρίση συνεχίζεται λόγω της ακρίβειας στην ενέργεια και σε όλα τα προϊόντα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος