Σκόπελος: Ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων – Επείγει η αντικατάσταση του κυττάρου στο ΧΥΤΑ

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων απασχολεί τη δημοτική αρχή Σκοπέλου, που έχει θέσει προτεραιότητες για να ολοκληρωθεί μία σειρά έργων με πρώτο την κατασκευή νέου κυττάρου στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων.

Ακολουθεί η λειτουργία του πράσινου σημείου, η έγκριση για δημιουργία μονάδας βιολογικών αποβλήτων και φυσικά χώρος διαλογής απορριμμάτων στο πλαίσιο της ανακύκλωσης, είτε στο νησί είτε ένας κοινός και για τα τρία νησιά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο δήμαρχος Σκοπέλου, Σταμάτης Περίσσης, ανέφερε ότι η μελέτη για το νέο κύτταρο είναι έτοιμη και αναμένεται η έγκρισή της και στη συνέχεια η δημοπράτηση του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου αγγίζει τα 1.410.000 ευρώ. Η σύμβαση του δήμου με την Περιφέρεια υπογράφηκε τον Φεβρουάριο του 2022. Το έργο αφορά στην επέκταση του Χ.Υ.Τ.Α. με την κατασκευή και λειτουργία νέου κυττάρου, με την επέκταση της λεκάνης του υφιστάμενου Χ.Υ.Τ.Α., η οποία καταλαμβάνει έκταση 10 στρεμμάτων.

Περιλαμβάνονται οι παρακάτω εργασίες:

• Διαμόρφωση λεκάνης και ανάγλυφου κυττάρου επέκτασης ΧΥΤΑ

• Έργα στεγανοποίησης ΧΥΤΑ

• Έργα διαχείρισης στραγγισμάτων ΧΥΤΑ

• Έργα διαχείρισης βιοαερίου

• Έργα υποδομής ΧΥΤΑ

• Έργα περιβαλλοντικής παρακολούθησης και ελέγχου

• Πρόγραμμα εκμετάλλευσης – τελική αποκατάσταση ΧΥΤΑ

Πράσινο σημείο, μονάδα επεξεργασίας βιολογικών αποβλήτων και ΚΔΑΥ

Σε δεύτερη φάση γίνεται ο προγραμματισμός για την ανακύκλωση που δεν γίνεται μέχρι σήμερα. Ειδικότερα ο κ. Περίσσης ανέφερε ότι αναμένεται η ένταξη για χρηματοδότηση του πράσινου σημείου στο περιφερειακό πρόγραμμα επενδύσεων με ποσό δύο εκατομμυρίων ευρώ, για να προχωρήσουν και οι διαδικασίες δημοπράτησης. Το όλο έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα δύο ετών. Επιπλέον αναμένεται η έγκριση δημιουργίας μονάδας βιολογικών αποβλήτων, από τη στιγμή που θα επικαιροποιηθεί και ο περιφερειακό σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων μετά τις τελευταίες αλλαγές στον εθνικό.

“Εκεί θα κριθεί αν χρειάζεται μία τέτοια μονάδα που θα τροφοδοτείται με όλα τα υπολείμματα των οικιακών και αγροτικών καλλιεργειών και από τα απόβλητα της τροφικής αλυσίδας. Στη συνέχεια θα επεξεργάζονται και θα γίνονται κομπόστ και θα μοιράζονται και πάλι στους δημότες ως λίπασμα”, εξήγησε ο κ. Περίσσης. Τέλος ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα δημιουργηθούν μονάδες διαλογής των μπλε κάδων ανακύκλωσης που θα τοποθετηθούν στο νησί, και στα τρία νησιά ή θα υπάρξει στην οποία όλοι θα αποστέλλουν τα εν λόγω απορρίμματα. “Έως ότου αποφασιστεί αυτό και χρηματοδοτηθεί εμείς θα συγκεντρώνουμε το υλικό των μπλε κάδων και θα το αποστέλλουμε σε μονάδα στη χερσαία Ελλάδα”, επισήμανε ο Δήμαρχος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος