Σκιάθος: Πήραν δάνειο, δεν το αποπλήρωσαν και το πληρώνει τώρα το ελληνικό κράτος

Εγγυητής σε παλιό δάνειο της ΔΕΥΑ Σκιάθου που είχε ληφθεί σε δραχμές και δεν είχε αποπληρωθεί ποτέ, μπήκε ο δήμος με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πριν λίγες ημέρες. Κι αυτό για να πετύχει να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο νόμου του 2019 που τέτοιου τύπου δάνεια αναλαμβάνει να αποπληρώσει το κράτος.

Η ΔΕΥΑ Σκιάθου τα τελευταία χρόνια είχε κατασχεμένους λογαριασμούς από την Alpha bank από την οποία είχε ληφθεί το δάνειο και είχε δημιουργηθεί από τη νέα δημοτική αρχή  λογαριασμός για να πληρώνονται μόνο οι μισθοδοσίες. “Είναι απαράδεκτο και ακατανόητο αυτό που έκαναν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές αλλά και όσα είπε η αντιπολίτευση στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Πως σταματάς δηλαδή να πληρώνεις τις δόσεις του δανείου και δεν εκμεταλλεύεσαι καμία από τις ρυθμίσεις που προτείνει η τράπεζα”, αναρωτήθηκε ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου.

Για την ιστορία το δάνειο ύψους 112 εκ. δραχμών είχε ληφθεί τον Οκτώβριο του 1989 από την τότε Εμπορική Τράπεζα προκειμένου να γίνει το έργο της αποχέτευσης Σκιάθου. Μέχρι το 1997 πληρώνονταν κανονικά οι δόσεις και στην ουσία είχε αποπληρωθεί το κεφάλαιο, όταν ξαφνικά η διοίκηση της ΔΕΥΑ και οι εκάστοτε δημοτικές αρχές αποφάσισαν να μην πληρώσουν το εναπομείναν ποσό που ουσιαστικά αφορούσε τους τόκους.
Η Εμπορική Τράπεζα πέρασε στα χέρια της Alpha Bank η οποία έκανε οχλήσεις αλλά κανείς δεν αντιδρούσε. Το 2004 το ποσό σύμφωνα με την τράπεζα είχε φθάσει τα 676.000 ευρώ. Το 2008 πλησίασε τα 2 εκ. ευρώ και η τράπεζα πήγε στα δικαστήρια, ζητώντας από την ΔΕΥΑΜ 960.000 ευρώ. Η ΔΕΥΑ έχασε την υπόθεση πρωτόδικα αλλά και στο Εφετείο και πλέον οριστική απόφαση του 2015 υποχρεώνει τη ΔΕΥΑ Σκιάθου να πληρώσει 960.000 ευρώ. Η ΔΕΥΑ συνεχίζει να μην ανταποκρίνεται. “Εμείς όταν αναλάβαμε ξεκινήσαμε συζητήσεις με την τράπεζα η οποία όμως είπε ότι δεν μπορεί να κάνει διακανονισμό και ότι η απόφαση του Εφετείου ήταν τελεσίδικη και πρέπει να πληρώσουμε. Προτείναμε να δίνει η ΔΕΥΑ 50.000 ευρώ το χρόνο αλλά η εταιρεία που χειρίζεται τα δάνεια της ALPHA Bank δεν το δέχθηκε και κατάσχεσε όλους τους λογαριασμούς της ΔΕΥΑ. Καταφέρναμε μόνο να πληρώνουμε τη μισθοδοσία από έναν άλλο λογαριασμό. Σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών ζητήσαμε να ενταχθούμε σε ένα πρόγραμμα που προέβλεπε την κάλυψη του ποσού από το ίδιο το υπουργείο και μας ζήτησαν να εγγυηθεί ο δήμος για το δάνειο γιατί ο νόμος δεν προβλέπει να διαγραφεί χρέος ΝΠΙΔ που είναι η ΔΕΥΑ. Τελικά έλαβε σχετική απόφαση το Δ.Σ. της επιχείρησης και το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνέχεια και πλέον υποβάλλαμε το αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών”, εξήγησε ο κ. Τζούμας.
“Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν πληρώθηκε το δάνειο, αυτό με ξεπερνά. Η ΔΕΥΑ ήλθε σε αδιέξοδο. Ζητώ συγνώμη από τους δημότες για την ταλαιπωρία”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος