Μια μοναδική περιήγηση στο έργο των δύο εμβληματικών μορφών της ελληνικής λογοτεχνίας, μέσα από την αναζήτηση των κοινών ανησυχιών και των ζητημάτων που τους απασχόλησαν, ήταν η εκδήλωση «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης – Νίκος Καζαντζάκης, δύο κορυφαίοι της λογοτεχνίας», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Η Σκιάθος», τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη με έδρα τη Γενεύη και τα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σκιάθου.
Με αφορμή τη συμπλήρωση των 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη έχει αναλάβει τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, συνεδρίων και ημερίδων για τον Νίκο Καζαντζάκη στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
Με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από σχετικό αίτημα της ΔΕΦΝΚ, το 2017 ανακηρύχθηκε Έτος Νίκου Καζαντζάκη και όλες οι εκδηλώσεις της ΔΕΦΝΚ τέθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου.
Για την οργάνωση της εκδήλωσης ο Σύλλογος ανέπτυξε μια πολύμηνη συνεργασία, από τον Αύγουστο του 2016, με τη ΔΕΦΝΚ, τα Σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον διακεκριμένο Σκιαθίτη μουσικό Αντώνη Μιτζέλο, ώστε να διαμορφωθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης.
Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της ΔΕΦΝΚ, ο οποίος με την ομιλία του «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη: 29 Χρόνια αφοσίωσης στον μεγάλο Κρητικό» παρουσίασε τη δράση της Εταιρείας, η οποία με συνέπεια προβάλλει το έργο του οικουμενικού συγγραφέα, με εκδηλώσεις, εκδόσεις και συνέδρια σε όλο τον κόσμο.
Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση και ψυχογραφική προσέγγιση των δύο συγγραφέων παρουσίασε ο έτερος κεντρικός ομιλητής, κ. Ιωάννης Δ. Σόλαρης, με την ομιλία του «Ο νοσταλγός Παπαδιαμάντης και ο αγωνιζόμενος Καζαντζάκης: Η λογοτεχνική συνάντηση». Ο κ. Σόλαρης, μέσα από μια συγκριτική μελέτη εμβληματικών έργων αλλά και ηρώων των του Καζαντζάκη και του Παπαδιαμάντη ανέδειξε τα κοινά σημεία αλλά και τις διαφορετικές προοπτικές μέσα από τις οποίες παρατηρούν την κοινωνία και εκφράζουν της εκφάνσεις της.
Μια κοινή αγωνία των δύο μεγάλων λογοτεχνών, που αφορά στη σχολική ζωή, παρουσίασε με τη βοήθεια των μαθητών του Λυκείου η φιλόλογος Μαλαμώ Σταμέλου. Η κα Σταμέλου αρχικά παρουσίασε τα “Στιγμιότυπα από τη σχολική ζωή, στο έργο του Παπαδιαμάντη και του Καζαντζάκη”, με τις αναφορές και τους σχολιασμούς των μεγάλων λογοτεχνών για το εκπαιδευτικό σύστημα, και στη συνέχεια οι μαθητές του Λυκείου επιτυχημένα δραματοποίησαν αποσπάσματα που παρακολουθούν τη σχολική ζωή όπως αυτή την περιέγραψαν οι Παπαδιαμάντης και Καζαντζάκης.
Την ευθύνη της επιλογής και της επιμέλειας του θέματος που παρουσιάστηκε στο δεύτερο μέρος, θέματος που απασχόλησε και τους δύο μεγάλους συγγραφείς, είχε η Ασημίνα Σουλτάνη, φιλόλογος του Γυμνασίου Σκιάθου, με τη σκηνοθετική υποστήριξη της κ. Ματίνας Ζαφειρίου, Διευθύντριας του Γυμνασίου Σκιάθου. Ομάδα μαθητών και μαθητριών παρουσίασε αφιέρωμα με αναγνώσεις και δραματοποίηση κειμένων, υπό τον γενικό τίτλο «Από τη Στοιχειωμένη Καμάρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στον Πρωτομάστορα του Νίκου Καζαντζάκη».
Στο δεύτερο αυτό μέρος, ο Σκιαθίτης συνθέτης και σολίστ Αντώνης Μιτζέλος ερμήνευσε για πρώτη φορά το μουσικό του έργο Ο Πρωτομάστορας και η στοιχειωμένη καμάρα, σονάτα σε ρε ελάσσονα για κλασική κιθάρα και βιολί, εμπνευσμένο από την επιλογή των κειμένων της παρουσίασης.
Οι μεγάλοι της λογοτεχνίας θα απασχολούν στο διηνεκές, και κάθε προσπάθεια για μια σύγχρονη αξιολόγηση και εντόπιση των κοινών ανησυχιών τους θα προκαλεί πάντοτε το ενδιαφέρον. Πάντοτε θα εμπνέουν μέσα από το έργο τους αλλά και από τον τρόπο που επέλεξαν να ζήσουν, όπως αναφέρει ο Νίκος Καζαντζάκης σε μια επιστολή του προς τον αγαπητό του φίλο Άγγελο Σικελιανό, με αυτοβιογραφική διάθεση: «Ζω σαν ασκητής ήσυχα, με ελάχιστα, δουλεύω τη μέρα, κοιμούμαι τη νύχτα, δεν έχω καμιά φιλοδοξία, δεν μισώ κανέναν, θα ‘θελα να μπορούσα να κάνω καλό σε όποιον να ‘ναι”, φράση που θα μπορούσε να περιγράψει και τη ζωή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος