Σημαντική συλλογή έργων χαρακτικής τέχνης απέκτησε το Πανεπιστημίο Θεσσαλίας

Μία κορυφαία συλλογή έργων χαρακτικής τέχνης Ελλήνων και ξένων χαρακτών όπως ο Giorgio De Chirico ή ο Τσαρούχης ή ο Φασιανός, είναι πλέον στην κατοχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, δωρεά των Πιέτρο Μπελλάζι, ομότιμου καθηγητή Κοινωνιολογίας και Κοινωνιολογίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και της Βολιώτισσας συζύγου του, Κατερίνας, Παπαγεωργίου Μπελάζι.

Σημαντική συλλογή έργων χαρακτικής τέχνης απέκτησε το Πανεπιστημίο Θεσσαλίας

Σήμερα υπογράφηκε η παραχώρηση στην αίθουσα συνεδριάσεων της Πρυτανείας, μεταξύ του πρύτανη του Π.Θ. Ζήση Μαμούρη και προέδρου της Επιτροπής Αξιοποίησης της Συλλογής και της Κατερίνας Παπαγεωργίου-Μπελάζι. Συγκινημένη η τελευταία εξέφρασε την ικανοποίησή της που η συλλογή την οποία με αγάπη και μεράκι απέκτησε με τον εκλιπόντα σύζυγό της, γίνεται πλέον κτήμα του Π.Θ. και της αγαπημένης της γενέτειρας, όπως η ίδια επισήμανε.

Η συλλογή αποτελείται από 201 έργα τέχνης σε χαρτί και συνοδεύεται από 13 βιβλία τέχνης που περιλαμβάνουν κάποια από τα παραπάνω χαρακτικά, καθώς και 2500 βιβλία ιστορίας της τέχνης και βιογραφίες Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Σημαντική συλλογή έργων χαρακτικής τέχνης απέκτησε το Πανεπιστημίο Θεσσαλίας

Όπως ανέφερε ο κ. Μαμούρης, η πρώτη συζήτηση έγινε τον Αύγουστο του 2016 με το ζεύγος Μπελάζι και τον Ιανουάριο του 2018 υπογράφηκε το προσύμφωνο της δωρεάς και ξεκίνησαν πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες μεταφοράς των έργων από την Ιταλία στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 2018 ο Πιέτρο Μπελάζι απεβίωσε και δεν είδε την αίσια κατάληξη της επιθυμίας του για τη δωρεά όμως η σύζυγός του Κατερίνα σε συνεργασία με το Π.Θ. συνέχισαν τις προσπάθειες που οδήγησαν στο σημερινό αποτέλεσμα. Εξέφρασε την ευχαριστίες του στην κ. Μπελάζι και ανέφερε ότι το Π.Θ. τιμά τον Πιέτρο Μπελάζι δίνοντας το όνομά του στη συλλογή, η οποία θα φέρει πλέον τον τίτλο “Συλλογή Pietro Bellasi και Κατερίνας Παπαγεωργίου Bellasi”.

Σημαντική συλλογή έργων χαρακτικής τέχνης απέκτησε το Πανεπιστημίο Θεσσαλίας

Από την πλευρά του ο Μιχ. Ζουμπουλάκης, διευθύνων σύμβουλος της Εταιρείας Αξιοποίησης της περιουσίας του Π.Θ. και μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης και Αξιοποίησης της συλλογής, ανέφερε ότι το Π.Θ. αναλαμβάνει την υποχρέωση να διαχειρίζεται, να προβάλει και να αξιοποιεί τη συλλογή με σειρά δράσεων, εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών, αξιοποιώντας το επιστημονικό δυναμικό που διαθέτει σε σχολές με συναφές περιεχόμενο, καθώς και ειδικούς επιστήμονες με τους οποίους θα συνεργαστεί.

Σημαντική συλλογή έργων χαρακτικής τέχνης απέκτησε το Πανεπιστημίο Θεσσαλίας Σημαντική συλλογή έργων χαρακτικής τέχνης απέκτησε το Πανεπιστημίο Θεσσαλίας

Σημαντική συλλογή έργων χαρακτικής τέχνης απέκτησε το Πανεπιστημίο Θεσσαλίας

“Κάθε συλλογή αποτελεί ένα αφήγημα, εν προκειμένω του ζεύγους Μπελάζι και μπορεί να δημιουργηθούν πολλά αφηγήματα από αυτή, ανάλογα με το τι επιλέγεις να εκθέσεις κάθε φορά”, επισήμανε ο καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Π.Θ. κ. Ψυχούλης. Τόνισε δε ότι μαζί με την συλλογή χαρακτικών του Τάσου Αλεβίζου στο δημαρχείο του Βόλου, ο Βόλος πλέον αποτελεί κέντρο χαρακτικής τέχνης στην Ελλάδα.

Σημαντική συλλογή έργων χαρακτικής τέχνης απέκτησε το Πανεπιστημίο Θεσσαλίας

Η κ. Παπαγεωργίου-Μπελάζι εξέφρασε την ικανοποίησή της που κατάφερε σε συνεργασία με το Π.Θ. να κάνει πραγματικότητα την επιθυμία του συζύγου της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος