Η ενημέρωση και η εκπαίδευση μαθητών και καθηγητών σχετικά με το σεισμό και τα μέτρα πρόληψης και προστασίας, η συνεργασία των σχολείων και η διαμόρφωση ενεργών πολιτών είναι οι βασικοί στόχοι του Karditsa Earthquake Project – Σχολεία εν δράσει, ενός περιβαλλοντικού προγράμματος με φορέα υλοποίησης το 1ο ΕΠΑΛ Καρδίτσας. Το πρόγραμμα, που έχει ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου, επιδιώκει μέσω ποικίλων δράσεών και με την υποστήριξη των τοπικών φορέων, να ευαισθητοποιήσει όχι μόνο την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά όλους τους δημότες σχετικά με τα θέματα αντισεισμικής προστασίας.
Στα πλαίσια του προγράμματος, οι μαθητές που συμμετέχουν σε αυτό πραγματοποίησαν ημερήσια εκδρομή στην Αθήνα για να επισκεφτούν το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η εκδρομή συνδυάστηκε με επίσκεψη των μαθητών στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου συνάντησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο Πρόεδρος τους υποδέχθηκε θερμά και τους εξήρε για την πρωτοβουλία υλοποίησης του προγράμματος γιατί η Ελλάδα είναι η πρώτη σε σεισμική δραστηριότητα χώρα στην Ευρώπη. Αναγνώρισε τις δυσκολίες της σημερινής εποχής και τους μετέφερε την αισιοδοξία του ότι η χώρα θα ανακάμψει. Τα παιδιά του προσέφεραν ως δώρο ένα βιβλίο των εκδόσεων του Δήμου Καρδίτσας και ένα τοπικό κρασί Μεσενικόλα του οινοποιείου Καραμήτρος. Οι δράσεις του προγράμματος συνεχίζονται με την πραγματοποίηση ημερίδας με θέμα «Σεισμός και Κτίρια» αύριο στις 6μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Καρδίτσας (Ηρώων Πολυτεχνείου 3, 3ος όροφος).
Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από τον ΟΑΣΠ, το Σύλλογο Ελευθέρων Επαγγελματιών Διπλωματούχων Μηχανικών Νομού Καρδίτσας και το Επιμελητήριο Καρδίτσας, με ομιλητές τους έγκριτους επιστήμονες:
Ευθύμιος Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» και Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας
Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, Καθηγητής Σεισμολογίας και Φυσικής του Εσωτερικού της Γης του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ
Μαρία Κλεάνθη, Διευθύντρια Τεχνικής Υποστήριξης Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών Γενικής Γραμματείας Υποδομών Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών
Δρ Ασημίνα Κούρου, Γεωλόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Εκπαίδευσης – Ενημέρωσης του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας
Κωνσταντίνος Μπάκας, Πολιτικός Μηχανικός του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Η είσοδος στην ημερίδα είναι ελεύθερη και θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος