Σε ετοιμότητα Περιφέρεια και δήμοι στο πλαίσιο πρόληψης πυρκαγιών

Μέσω τηλεδιάσκεψης,  πραγματοποιήθηκε σήμερα η δεύτερη ειδική συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων, υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κας Κολυνδρίνη Δωροθέας με θέμα συζήτησης την πορεία υλοποίησης των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων που συζητήθηκαν στην πρώτη ειδική συνεδρίαση του Σ.Ο.Π.Π. της Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων στις 11-04-2022, για την πρόληψη πυρκαγιών  σε περιοχές που τα επόμενα 24-ωρα έχουν αυξημένη επικινδυνότητα, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2022.

Στην εισήγησή της η Αντιπεριφερειάρχης της  Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων, Κολυνδρίνη Δωροθέα τόνισε ότι “ως Περιφέρεια Θεσσαλίας, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα όποια θέματα, κάτι που απευχόμαστε, ενόψει της θερινής περιόδου. Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διαδικασίες που αφορούν στην Ηπειρωτική Μαγνησία και στα νησιά σε σχέση με αποψιλώσεις, καθαρισμό χόρτων, ρείθρων, καθαρισμούς ρεμάτων κ.λ.π., από τις οποίες έχουν ήδη ορισμένες ολοκληρωθεί και κάποιες βρίσκονται σε εξέλιξη.

Αντίστοιχες εργασίες εκτελούνται και μέσω των  Μητρώων Μηχανημάτων σε όλη την ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, το οποίο αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στην αντιμετώπιση τυχόν εκτάκτου γεγονότος.”

Η κα Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τους φορείς ότι στάλθηκε έγγραφο στην Διεύθυνση Υγείας της ΠΕΜΣ για μέτρα πυροπροστασίας σε κατασκηνώσεις αρμοδιότητάς μας.  Παράλληλα, συζητήθηκαν οι δράσεις  των Δήμων και των Δασικών Υπηρεσιών για τον καθαρισμό χόρτων, αποψίλωσης και απομάκρυνση ξηρής φυτικής βιομάζας σε νησίδες ή πλησίον δασικών εκτάσεων και σε πάρκα, κατασκηνώσεις κλπ

Επιπλέον, η κα Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τα μέλη του Σ.Ο.Π.Π. ότι οι Δασικές Υπηρεσίες  κατόπιν σχετικής αλληλογραφίας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στους δασικούς χάρτες. Οι χάρτες αυτοί είναι σημαντικοί, διότι θα συνοδεύουν την απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, περιαστικά δάση και εν γένει δασικά  οικοσυστήματα υψηλής προστασίας που βρίσκονται σε περιοχές υψηλής επικινδυνότητας (μετά από ΣΟΠΠ).

Η κα Αντιπεριφερειάρχης σύμφωνα με τις διατάξεις του Γενικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών με την κωδική ονομασία “ΙΟΛΑΟΣ”  αρχικά ζήτησε την αυξημένη ετοιμότητα του προσωπικού και των μέσων των Δήμων και την υποστήριξή τους στο έργο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τόσο σε μέτρα αυξημένης επιτήρησης σε δάση και δασικές εκτάσεις για τον έγκαιρο εντοπισμό δασικών πυρκαγιών, όσο και στην καταστολή δασικών πυρκαγιών και την διαχείριση των συνεπειών λόγω δασικών πυρκαγιών.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι η Υπηρεσία θα προβεί, όπως άλλωστε γίνεται κάθε χρόνο, στην καθημερινή παρακολούθηση, ενημέρωση  μέσω δελτίων τύπου και ετοιμότητα όλων των φορέων ανάλογα με το δελτίο πρόγνωσης της ΕΜΥ και στην έκδοση του ημερήσιου χάρτη πρόβλεψης πυρκαγιάς από 1-06-2021 (κατηγορία 4-πολύ υψηλή και κατηγορία 5-κατάσταση συναγερμού). Ταυτόχρονα γίνεται και ενημέρωση σε τοπικό επίπεδο, των αγροτών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων για τον πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, με σχετικές ανακοινώσεις, προς αποφυγή ενεργειών πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια οφειλόμενη σε εργασίες στην ύπαιθρο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος