Σε απόγνωση οι αλιείς της Σκοπέλου με την εφαρμογή του μέτρου της ζύγισης – Γιατί αντιδρούν

Με έντονη ανησυχία και αγανάκτηση παρακολουθούν οι παράκτιοι αλιείς της Σκοπέλου τις εξελίξεις που διαμορφώνονται στον τομέα τους, που όπως λένε οδηγούν σταδιακά στον επαγγελματικό αφανισμό τους.

“Αιχμή του δόρατος” αποτελεί η νέα Υπουργική Απόφαση που επιβάλλει την υποχρεωτική ζύγιση και καταγραφή των αλιευμάτων, στο πλαίσιο εναρμόνισης με τον ευρωπαϊκό κανονισμό 1224/2009. Σύμφωνα με τους αλιείς, το μέτρο αυτό, που εφαρμόζεται, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, πλήττει δυσανάλογα τους μικρούς επαγγελματίες του κλάδου. Στη Σκόπελο, μάλιστα, η ζύγιση προβλέπεται να γίνεται αποκλειστικά στο λιμάνι της Γλώσσας, επιβαρύνοντας επιπλέον τους ψαράδες με καύσιμα και χρόνο μετακίνησης.

Παράλληλα, ο αποκλεισμός τους από το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου – Βορείων Σποράδων, εξαιτίας του εισιτηρίου εισόδου, χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως ένα ακόμη “χαράτσι”. Όπως σημειώνουν, πρόκειται για μέτρο που δεν σχετίζεται με την περιβαλλοντική προστασία, αλλά λειτουργεί υπέρ των ισχυρών του κλάδου.

Η δυσαρέσκεια εντείνεται από την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές στα αλιευτικά εργαλεία, παρά τις σχετικές κυβερνητικές εξαγγελίες. Σε συνδυασμό με τα ανυπέρβλητα εμπόδια στην έκδοση νέων επαγγελματικών αδειών, το μέλλον της παράκτιας αλιείας στο νησί φαντάζει ζοφερό.

Το ζήτημα έφτασε στη Βουλή με ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Βασίλης Μεταξάς, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Γιώργος Μαρίνος, καλώντας την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις και να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος