“Η ματιά των άλλων” στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο

Η εορταστική περίοδος αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία για μικρούς, μεγάλους και ολόκληρη την οικογένεια να επισκεφτούν την επετειακή έκθεση με γενικό τίτλο «Η ματιά των άλλων», που συνεχίζεται στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.

Η έκθεση, που έχει αποσπάσει πολύ θετικές εντυπώσεις και σχόλια από τον Τύπο και το κοινό, πραγματοποιείται στο πλαίσιο  του εορτασμού της επετειακής χρονιάς «200 χρόνια 1821-2021» και διοργανώνεται από τη Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου. Περιλαμβάνει έργα από τις συλλογές του «Μουσείου Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα» του Δήμου Βόλου, εμπλουτισμένη με  σπάνια  έργα  από τη Δημοτική Συλλογή, που για πρώτη φορά εκτίθενται για το ευρύ κοινό.

Το μεγαλύτερο μέρος της έκθεσης καλύπτεται από έργα του «Μουσείου Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα», που δείχνουν την ευαισθησία των επιλογών του συλλέκτη – δωρητή, ο οποίος υπήρξε απόγονος ενός από τους πρωτεργάτες της επανάστασης στο Πήλιο, του οπλαρχηγού Γιώργη Δάμτσα – Ζορμπά, και δωρητή για τον ίδιο λόγο της ενεπίγραφης μαρμάρινης πλάκας, εν είδει μνημείου, στην περιοχή «Παναγιά»,  στο μέσον της διαδρομής Μηλίνας-Τρικερίου σε ανάμνηση της μάχης του 1823,  καθώς και δισέγγονος του συνονόματού του δημογέροντα του Προμυρίου και Φιλικού Αλέξανδρου Κ. Δάμτσα.

Το εκθεσιακό αφήγημα, με  διάθεση αναστοχασμού, φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο μορφές του φιλελληνισμού, του ελληνικού διαφωτισμού και ήρωες του αγώνα της ανεξαρτησίας, μορφές που συνέβαλαν γενικότερα στη γέννηση της νεότερης Ελλάδας αλλά και ειδικότερα στην απελευθέρωση της δικής μας περιοχής. Μορφές του δημόσιου και ιδιωτικού βίου, από αυτές  που σφράγισαν έναν αιώνα, μέσα από μια ποικιλία αναπαραστάσεων που παρείχαν το ιδεολογικό και αισθητικό πλαίσιο  διαμόρφωσης  της συλλογικής μας μνήμης  και συγκρότησαν τη νεοελληνική ταυτότητα.

Η έκθεση θα λειτουργήσει ως τις 15 Ιανουαρίου 2022, Δευτέρα – Παρασκευή 10:00-13:00, και απόγευμα Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 19:00-21:00, εκτός Σαββατοκύριακου. Πληροφορίες στο 2421031701, fb: Τέχνες στο Βόλο και fb: Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε εσωτερικούς χώρους είναι Covid Free, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες οδηγίες του ΕΟΔΥ (Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας) και τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για τη λειτουργία των κλειστών χώρων και τη διεξαγωγή ζωντανών θεαμάτων και ακροαμάτων, όπως έχουν εκδοθεί από τη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού και αναρτώνται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγκεκριμένα θα επιτρέπεται η είσοδος σε ενήλικες (18 ετών και άνω) κατόπιν ελέγχου ταυτοπροσωπίας και  επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Δεν θα επιτρέπεται η είσοδος με επίδειξη βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test). Η είσοδος σε παιδιά από 4 – 17 ετών θα επιτρέπεται με δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test). Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας για όλους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος