Προβολή ντοκιμαντέρ CineDoc, «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας»


Στο πλαίσιο του 6ου Pelion Summer Lab, το φεστιβάλ ντοκιμαντέρ CineDoc Βόλου, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας- ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, παρουσιάζει το πολυβραβευμένο κλιματικό ντοκιμαντέρ «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας» του Άγγελου Ράλλη την Κυριακή 29 Ιουλίου, στις 21.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Νεοχωρίου. Το ίδιο απόγευμα, στις 18.00, στον ίδιο χώρο θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης Ιχνηλατήσεις Πλημμύρας – Pelion Edition. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχαήλ Μιτζικός και ο αντιδήμαρχος Νοτίου Πηλίου Αντώνης Καφετζής. Είσοδος ελεύθερη.

Λίγα λόγια για την ταινία

Με 14 βραβεία και συμμετοχή σε πάνω από 40 φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, «Η Αφρίν στον Καιρό της Πλημμύρας» (2023| Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, 92΄) του Άγγελου Ράλλη είναι μία συγκλονιστική ταινία που συνδυάζει την κλιματική κρίση με μία αδιανόητη ιστορία ενηλικίωσης. Με φόντο τα υπό εξαφάνιση νησιά κατά μήκος του επικίνδυνα φουσκωμένου ποταμού Βραχμαπούτρα στο Μπαγκλαντές, το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει τον γενναίο αγώνα της 12χρονης Αφρίν, η οποία προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο που πολιορκείται από τις ανελέητες δυνάμεις της φύσης. Όταν το σπίτι της βουλιάζει από τις πλημμύρες, η Αφρίν εκτοπίζεται με τη σχεδία της στη Ντάκα, μια μητρόπολη που σφύζει από ζωή. Εκεί θα αναζητήσει τον πατέρα της ανάμεσα σε αμέτρητους κλιματικούς πρόσφυγες, και θα ξεκινήσει το δικό της ταξίδι ενηλικίωσης. Αυτή η αποστολή φέρνει τελικά την Αφρίν αντιμέτωπη με την αναπόφευκτη πολυπλοκότητα του προβλήματος των εγκαταλελειμμένων ορφανών αναγκάζοντάς την να αποδεχτεί απότομα την ενηλικίωσή της. Αναγκασμένη να μεγαλώσει γρήγορα, η Αφρίν πρέπει να αντιμετωπίσει τα μυστήρια ενός κόσμου που βυθίζεται.

Λίγα λόγια για το Pelion Summer Lab

Η προβολή της ταινίας γίνεται στο πλαίσιο του 6ου Pelion Summer Lab, τη διεθνή ακαδημαϊκή δράση του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συγκεντρώνει για δέκα μέρες στο Πήλιο (φέτος πρώτη φορά στο Πήλιο) διεπιστημονική ομάδα διδακτορικών και μεταπτυχιακών φοιτητριών/φοιτητών, ερευνητριών, ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών και πολιτιστικών παραγωγών σε έναν πειραματικό κύκλο σεμιναρίων, μεθοδολογικών εργαστηρίων και άλλων δράσεων αναφορικά με επίκαιρα ζητήματα της εποχής μας. Φέτος το εργαστήριο, που θα λάβει χώρα από τις 27 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου στο Νεοχώρι καταπιάνεται με το θέμα «Anthropo-scenes: Restaging Climate Dramas for Environmental Justice» (Ανα-παριστώντας το κλιματικό δράμα για περιβαλλοντική δικαιοσύνη). Το εργαστήριο, που συντονίζει η κοινωνική ανθρωπολόγος και Αν. Καθηγήτρια Πηνελόπη Παπαηλία), εκκινεί από την πεποίθηση ότι η κλιματική κρίση αποτελεί όχι μόνο μια βαθιά κοινωνική και πολιτική κρίση αλλά εξίσου μια κρίση φαντασίας. Το φετινό εργαστήριο, με κεντρικό όχημα το θέατρο και την περφόρμανς, πειραματίζεται με νέους τρόπους κατανόησης, ανταπόκρισης, εμπλοκής και δράσης στην κλιματική πραγματικότητα: εν ολίγοις, μαζί με την τοπική κοινότητα θα διερευνηθούν νέα σενάρια για τον παράξενο καιρό στον οποίο προσπαθούμε να (επι)ζούμε αλλιώς και μαζί.

Λίγα λόγια για την έκθεση και το τοτέμ της πλημμύρας στο Πήλιο

Τα εγκαίνια της έκθεσης Ιχνηλατήσεις Πλημμύρας – Pelion Edition θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 29 Ιουνίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Νεοχωρίου, στις 18:00.
Από τις 29 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου θα λειτουργήσει τα απογεύματα η έκθεση Floodmarks/Ιχνηλατήσεις πλημμύρας – Pelion Edition, απόπειρα μεταφοράς της επιτυχημένης έκθεσης- εκδήλωσης Floodmarks, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2024. Η αρχική έκθεση στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου κατάφερε να δημιουργήσει χώρο για κατάθεση, διάλογο και προβληματισμό γύρω από τις πλημμύρες του 2023 στο Βόλο, το Πήλιο και τη Θεσσαλία, κάνοντας ορατό το κατεσταλμένο τραύμα της καταστροφής και τις στρατηγικές επιβίωσης που απαιτούσε.
Στις 29 Ιουνίου, από τις 18.00 μέχρι τις 21.00 τη μέρα των εγκαινίων καλούνται κάτοικοι του Νοτίου Πηλίου να φέρουν προσωπικά αντικείμενα που σχετίζονται με τη δική τους εμπειρία της πλημμύρας, ώστε να συμπληρώσουν το «τοτέμ» της πλημμύρας, το οποίο δημιουργήθηκε στην πρώτη φάση στον Βόλο.

Ιστοσελίδα θερινού εργαστηρίου: https://www.pelionsummerlab.net/
Facebook Page: https://www.facebook.com/PelionSummerLab
Ιnstagram: @pelionsummerlab
email: pelionsummerlab@gmail.com

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος