Πρόστιμο στο δήμο Βόλου για τις παρεμβάσεις στην Καραμπατζάκη;

Την έγκριση της Ε.Ε. θα πρέπει να έχει ο δήμος Βόλου για τις παρεμβάσεις στην οδό Καραμπατζάκη στο κομμάτι που υλοποιήθηκε με χρήματα του προγράμματος LIFE, τονίζεται μεταξύ άλλων σε απάντηση που έλαβε η Επιτροπή Δημοτών Κραυσίδωνα στην αρμόδια επιτροπή του προγράμματος Life.

Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Ιάσονας Αποστολάκης, αν ο δήμος δεν αποστείλει πλήρη φάκελο του έργου τροποποιήσεων που να αποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα του έργου LIFE 93 ENV/GR/004518 δεν θα υποστούν σημαντική τροποποίηση ασυμβίβαστη με αυτά που προβλέπει η σχετική οδηγία και προχωρήσει στην παρέμβαση χωρίς την έγκριση της επιτροπής, τότε θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που έλαβε από το πρόγραμμα που σε ευρώ πλησιάσουν το ένα εκατομμύριο.

Τι αναφέρει η απάντηση που εστάλη στην Επιτροπή Δημοτών Κραυσίδωνα

Ο Κανονισμός (ΕΟΚ) αρ. 1973/92 του συμβουλίου της 21ης Μαίου 1992 σχετικά με τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μέσου για το περιβάλλον (LIFE ) προβλέπει στο άρθρο 11, παράγραφος 1 ότι “Η Επιτροπή μπορεί να μειώσει, να αναστείλει ή να ανακτήσει το ποσό της χρηματοδοτικής ενίσχυσης υπέρ μιας δράσης εάν διαπιστώσει κατάχρηση ή εάν προκύψει ότι χωρίς να έχει ζητηθεί η έγκριση της Επιτροπής, η δράσει έχει υποστεί σημαντική τροποποίηση ασυμβίβαστη με το είδος ή με τις προϋποθέσεις εφαρμογής της εν λόγω δράσης”. Το σχετικό άρθρο δεν προβλέπει ελάχιστη χρονική περίοδο ισχύος (του εν λόγω άρθρου). Θα μπορούσαμε να πούμε ότι επί της αρχής ισχύει και σήμερα. Επίσης μεταγενέστεροι κανονισμοί LIFE περιέχουν αντίστοιχες προβλέψεις (π.χ. Κανονισμός Life II) 1404/96, άρθρο 7).

Από τα παραπάνω πιθανότατα προκύπτει ότι ο δήμος Βόλου θα πρέπει να ζητήσει την έγκριση της Ε.Ε. αποστέλλοντας σχετικό ερώτημα που να συνοδεύεται από ολοκληρωμένο φάκελο έργου τροποποιήσεων που να αποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα του έργου LIFE93 ENV/GR/004518 δεν θα υποστούν σημαντική τροποποίηση ασυμβίβαστη με το είδος του στη διεύθυνση … (ηλεκτρονική διεύθυνση υποβολής του φακέλου).

Στο μεταξύ η δημοτική αρχή δηλώνει αποφασισμένη το έργο να γίνει γιατί το χρειάζεται η πόλη.

Η συνέντευξη με τον Ιάσονα Αποστολάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος