Π. Παυλόπουλος “Τα σύνορα της Ελλάδας είναι καθορισμένα”

Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε από τον Αλμυρό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισημαίνοντας ότι τα σύνορα της χώρας είναι καθορισμένα από το διεθνές δίκαιο και σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υποχωρήσει η Ελλάδα ή να υποκύψει σε εκβιασμούς. Ο κ. Παυλόπουλος τίμησε σημερα με την παρουσία του τον εορτασμό της συμπλήρωσης 136 χρόνων από την απελευθέρωση του Αλμυρού από τους Τούρκους.
Π. Παυλόπουλος “Τα σύνορα της Ελλάδας είναι καθορισμένα”Ο Κ. Παυλόπουλος παρέστη στη Δοξολογία που εψάλη σήμερα στις 10 π.μ. στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου χωροστατούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Τον υποδεχθηκαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου. Την εκφώνηση  του πανηγυρικού της ημέρας έκανε η Εντεταλμένη Σύμβουλος σε θέματα Παιδείας και Πολιτισμού κ. Μαρία Σταυραντώνη.

Π. Παυλόπουλος “Τα σύνορα της Ελλάδας είναι καθορισμένα”

Στη συνέχεια στο προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού στο χώρο του Ηρώου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι και άγημα του Στρατού και της Αεροπορίας παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο.

Π. Παυλόπουλος “Τα σύνορα της Ελλάδας είναι καθορισμένα”

Παρέλαση στην οδό Βασ. Κωνσταντίνου

Ακολούθως ο κ. Παυλόπουλος παρακολούθησε την παρέλαση μαθητών και πολιτιστικών συλλόγων που πραγματοποιήθηκε στον κεντρικό δρόμο της Βασ. Κωνσταντίνου, ενώ χαιρέτησε και  μίλησε με τους πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί ευχαριστώντας τους για την παρουσία τους.

Π. Παυλόπουλος “Τα σύνορα της Ελλάδας είναι καθορισμένα”
Ο πρόεδρος χαιρετά τους πολίτες

Ευχήθηκε δε στα νεαρά παιδιά καλές διακοπές. Στο τέλος της παρέλασης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους τόνισε: «Τιμούμε σήμερα με τη δέουσα λαμπρότητα αυτή την ιστορική επέτειο της απελευθέρωσης του Αλμυρού από τον τουρκικό ζυγό στις 17 Αυγούστου 1881. Τότε τα σύνορα της Ελλάδας άρχιζαν να επεκτείνονται για να φτάσει η Ελλάδα μετά τους Βαλκανικούς πολέμους να έχει τα σύνορα που έχει σήμερα.
Με την ευκαιρία αυτή διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση όχι μόνο υπάρχουν σύνορα της Ελλάδας αλλά είναι επαρκώς καθορισμένα από το Διεθνές Δίκαιο. Είναι σύνορα και της Ε.Ε. και είμαστε αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι να τα υπερασπιστούμε κι εν ονόματι της ιστορίας και εν ονόματι της Ε.Ε.

Π. Παυλόπουλος “Τα σύνορα της Ελλάδας είναι καθορισμένα”

Ας το σκεφτούν εκείνοι που κάνουν ανιστόρητες δηλώσεις κι ακολουθούν ανιστόρητες τακτικές σχετικά με τα σύνορα και το διεθνές δίκαιο. Όσο συνεχίζουν αυτή την τακτική να γνωρίζουν ότι απομονώνονται και στο πλαίσιο της Ε.Ε. Σε ότι αφορά σε εμάς τους Έλληνες τα παρακολουθούμε όλα αυτά και απαντούμε: Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε ή να υποκύψουμε σε εκβιασμούς και σε πιέσεις και κυρίως ξέρουμε καλά να υπερασπιζόμαστε την ιστορία μας».

Π. Παυλόπουλος “Τα σύνορα της Ελλάδας είναι καθορισμένα”

Αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης

Π. Παυλόπουλος “Τα σύνορα της Ελλάδας είναι καθορισμένα”

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγορεύτηκε επίτιμος δημότης Αλμυρού σε εκδήλωση στο Δημαρχείο της πόλης. Ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημ. Εσσερίδης, στην προσφώνησή του, επισήμανε ότι αποτελεί ύψιστη τιμή  για τον Δήμο η παρουσία του Προέδρου: «Έχετε διαμηνύσει στους «γείτονες» το αυτονόητο για σεβασμό των συνόρων μας. Γνωρίζετε τις δυσκολίες που περνάμε όλοι. Η παρουσία σας σήμερα εδώ, εγγυάται ότι μπορούμε να καταφέρουμε, μακριά από ιδεοληψίες. Ο Αλμυρός δίνει κι αυτός μάχη, ειδικά λόγω προβλημάτων της κρίσης».
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλμυρού, Νικ. Καλλές, ανέγνωσε το ψήφισμα αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη του Αλμυρού και στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Π. Παυλόπουλος “Τα σύνορα της Ελλάδας είναι καθορισμένα”

Ο κ. Παυλόπουλος στην ομιλία του ανέφερε μεταξύ άλλων «…Μια προσεκτική ανάγνωση των γεγονότων που οδήγησαν στην απελευθέρωση του Αλμυρού αλλά και όλης, σχεδόν, της Θεσσαλίας, μας οδηγεί στο δίδαγμα ότι μόνον ενωμένοι εμείς, οι Έλληνες, μπορούμε να επιτύχουμε τους υψηλούς συλλογικούς στόχους, τους οποίους οφείλουμε συνεχώς να θέτουμε, προκειμένου ν’ ανταποκρινόμαστε πάντοτε μ’ επάρκεια στις προκλήσεις που θέτει με πρωτόγνωρη ένταση η σύγχρονη, διεθνής, πραγματικότητα και συγκυρία.
Σήμερα, άλλωστε, έχουμε βάσιμους λόγους για να αισθανόμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι, σε σχέση με το παρελθόν, ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας, κυρίως για τις νεότερες γενιές, καθώς η Ελλάδα, με την καθοριστική συμβολή όλων των Δημοκρατικών Πολιτικών Δυνάμεων, ανήκει, οριστικά και αμετάκλητα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Η Ελλάδα συμπεριφέρεται στην διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους. Είναι δύναμη που εργάζεται για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της Πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την αυτονόητη αυτή αλήθεια γνωρίζουν, άλλωστε, άριστα, τόσο οι φίλοι μας, όσο και οι εχθροί μας.

Π. Παυλόπουλος “Τα σύνορα της Ελλάδας είναι καθορισμένα”
Με το δήμαρχο Αλμυρού Δημ. Εσσερίδη

Στο πλαίσιο δε αυτό διευκρινίζουμε, για πολλοστή φορά, τα έξης ειδικώς προς την φίλη και γείτονα Τουρκία: Στηρίζουμε σταθερά την Ευρωπαϊκή της προοπτική. Όμως ο προσανατολισμός της αυτός έχει μια αυτονόητη, θεσμική και πολιτική, προϋπόθεση. Ήτοι τον πλήρη σεβασμό του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου στο σύνολό τους. Επομένως, και τον πλήρη σεβασμό  της Συνθήκης της Λωζάνης  του 1923 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947. Από τις οποίες προκύπτει, δίχως κανένα περιθώριο αμφισβήτησης, ότι δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Κατά συνέπεια, τα κάθε είδους σύνορα της Ελλάδας – που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης- με τις επακόλουθες συνέπειες μεταξύ άλλων και για την υφαλοκρηπίδα, την αιγιαλίτιδα ζώνη και την ΑΟΖ, είναι επακριβώς καθορισμένα. Συνακόλουθα, κάθε είδους συμπεριφορές ή δηλώσεις  από την πλευρά της Τουρκίας που αμφισβητούν κάθε πτυχή  του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου και του Διεθνούς Δικαίου, υπονομεύουν το κύρος της στο πλαίσιο της Διεθνούς Κοινότητας και θέτουν φραγμούς  στην Ευρωπαϊκή της προοπτική, οδηγώντας έτσι στην απομόνωση της με δική της, αποκλειστικώς, ευθύνη».

Ξενάγηση στο Μουσείο και στη Μονή Ξενιάς

Π. Παυλόπουλος “Τα σύνορα της Ελλάδας είναι καθορισμένα”
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Αλμυρού αλλά και στην Παλαιά και Νέα Μονή Ξενιάς από τον Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο. Μάλιστα ο κ. Ιγνάτιος του δώρισε μία εικόνα της Παναγίας ενώ στη Νέα Μονή Ξενιάς ο κ. Παυλόπουλος προσκύνησε το θρόνο της Παναγίας και δήλωσε ενθουσιασμένος από το φυσικό τοπίο αλλά και τα έργα αναστήλωσης της παλαιάς μονής.

Π. Παυλόπουλος “Τα σύνορα της Ελλάδας είναι καθορισμένα”
Ξενάγηση στην υπό ανακατασκευή Κάτω Μονή Ξενιάς

“Αποτελεί για μένα σημαδιακή στιγμή αυτό το προσκύνημα ένα προσκύνημα που γίνεται σε ένα από τα πιο παραδοσιακά τμήματα της Ορθοδοξίας μας. Εδώ μπορεί να καταλάβει κανείς αυτό που πρέπει όλοι να ομολογούμε τον άρρηκτο δεσμό ανάμεσα στο έθνος και την ιστορία του και στην Χριστιανοσύνη και την Ορθοδοξία. Αυτή η διαπίστωση δεν υποτιμά σε καμία περίπτωση το ότι πρέπει να σεβόμαστε την θρησκευτική ελευθερία και την προσωπικότητα του καθενός.

Π. Παυλόπουλος “Τα σύνορα της Ελλάδας είναι καθορισμένα”
Ο ΠτΔ δροσίστηκε από νερό των πηγών της Μονής Ξενιάς

Αυτός ο σεβασμός είναι σύμφυτος με το ελληνικό πνεύμα και την Ελληνική Δημοκρατία. Αλλά ‘όταν αγνοούμε τη σύμπλευση και συμπόρευση του έθνους με την ορθοδοξία αδικούμε την ίδια την ιστορία και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να το πράξουμε, πόσο μάλλον όταν τόποι όπως αυτός μπορούν να μας εμπνεύσουν για την επιτέλεση του χρέους για το μέλλον και για όλους εκείνους που έχουν τις πολιτικές ευθύνες και για τον λαό μας”.

Π. Παυλόπουλος “Τα σύνορα της Ελλάδας είναι καθορισμένα”
Με τον Μητροπολίτη Δημητριάδος και τις μοναχές της Μονής Ξενιάς

Ο ΠτΔ ευχήθηκε να μπορέσει να παρευρεθεί στα εγκαίνια. Τέλος παρέστη στο γεύμα που του παρατέθηκε στο δάσος Κουρί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος