Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα-Εκδήλωση για τα θύματα στο Πνευματικό Κέντρο

Το Ολοκαύτωμα ήταν ένα γεγονός με καταστροφικές συνέπειες για την ανθρωπότητα και μόνο οι νεότεροι που γνωρίζουν καλά την ιστορία, μπορούν να αποτρέψουν την επανάληψή του. Ο σεβασμός στο διαφορετικό και η αλληλεγγύη αποτελούν βασικό στοιχείο για την αποφυγή παρόμοιων γεγονότων. Αυτά τονίστηκαν στη σημερινή εκδήλωση της Β’θμιας Εκπαίδευσης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος που διοργάνωση το 1ο Γυμνάσιο Βόλου στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδας και Αλμυρού. 

Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα-Εκδήλωση για τα θύματα στο Πνευματικό Κέντρο

Η εκδήλωση είχε τίτλο: «Ποτέ ξανά, τιμή και μνήμη για τα θύματα του φρικτού ναζιστικού Ολοκαυτώματος». Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή καθώς και βουλευτές του Νομού και και εκπρόσωποι φορέων. 

Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα-Εκδήλωση για τα θύματα στο Πνευματικό Κέντρο

Όπως τόνισε στο χαιρετισμό του ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου, Γιάννης Καραφέρης, «το πιο ιστορικό Γυμνάσιο της πόλης δεν θα μπορούσε να αρνηθεί τη πρόσκληση της Β΄θμιας να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση. Έχουμε ιδρύσει στο σχολείο μας μια αίθουσα με το όνομα «Άννα Φρανκ.

Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα-Εκδήλωση για τα θύματα στο Πνευματικό Κέντρο
Ο Γιάννης Καραφέρης

Το σχολείο μας ως ουμανιστικό ίδρυμα, διδάσκει το σεβασμό στη διαφορετικότητα είτε σε ατομικό, είτε σε συλλογικό επίπεδο και αποτελεί πυξίδα στη συνύπαρξή μας, με την παρουσίαση στην εκδήλωση σήμερα του προέδρου της εβραϊκής κοινότητας στο Βόλο, Μαρσέλ Σολομών και του Γερμανού προξένου στο Βόλο, κ. Παπαρίζου. Η ιστορία διδάσκει και η γνώση αποτελεί προνόμιο και αγαθό. Οι νεότερες γενιές έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν το παρελθόν τους ώστε να σχεδιάζουν με ασφάλεια το μέλλον τους. Σήμερα τα παιδιά θα κάνουν μάθημα ιστορίας. Θα γίνουν ένα με το ενάμισι εκατομμύριο παιδιών σε σύνολο έξι εκατομμυρίων Εβραίων που τόσο βάρβαρα θανάτωσε ένα ναζιστικό καθεστώς». 

Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα-Εκδήλωση για τα θύματα στο Πνευματικό Κέντρο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας στο Βόλο, Μαρσέλ Σολομών, τόνισε ότι «όταν απευθυνόμαστε στα παιδιά, νιώθουμε ιδιαίτερη ευχαρίστηση και τιμή γιατί είναι το μέλλον και είναι αυτά που θα μεταλαμπαδεύσουν σε όλους τη γνώση».

Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα-Εκδήλωση για τα θύματα στο Πνευματικό Κέντρο
Ο Μαρσέλ Σολομών

Ο κ. Σολομών επισήμανε ότι οι Βολιώτες και μάλιστα οι μικροί δεν γνωρίζουν το τι ακριβώς συνέβη. Στόχος είπε, είναι οι μαθητές να μάθουν τι ακριβώς συνέβη και να μην επαναληφθεί το ολοκαύτωμ / α. Τέλος σχολίασε ότι η Ισραηλιτική κοινότητα έχει καλή συνεργασία με όλους τους φορείς και δη το Μητροπολίτη Δημητριάδας. 

Τέλος ο επίτιμος πρόξενος της Γερμανία στο Βόλο, Γεώργιος Παπαρίζος τόνισε ότι το Ολοκαύτωμα «το μεγ αλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του ανθρώπου  είναι ένα γεγονός σπουδών πρέπει να παραμείνει ζωντανό. Και να διδάσκει. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν καταφέρουμε να μεταδώσουμε στη νέα γενιά, το νόημα και τα μηνύματά του. Είναι ένα γεγονός ενεστό και μόνο αν το κάνουμε ένα με την καθημερινότητά μας θα μπορέσουμε να προλάβουμε τις καταστροφικές συνέπειες που έχει για όλους τους ανθρώπους».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έπαιξαν βίντεο με σχετική θεματολογία, αφηγήσεις και δραματοποίηση του ημερολογίου της Άννα Φρανκ, τραγούδια που ερμήνευσε η χροωδία του σχολείου αλλά και συνέντευξη με τον Βίκτωρ Βιτάλη, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ. 

Η Ισραηλιτικής κοινότητα Βόλου με χορηγία των μεγάλων δωρητών της Άνι και Βίκτωρα Πολίτη ενίσχυσε οικονομικά το Ορφανοτροφειο Βόλου και το ίδρυμα «Άσπρες Πεταλούδες» στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα-Εκδήλωση για τα θύματα στο Πνευματικό Κέντρο

Τέλος μετά το τέλος της εκδήλωσης έγινε δενδροφύτευση στην πλατεία Ελευθερίας από τους μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου στη μνήμη των 1,5 εκ. παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο Ολοκαύτωμα.  

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος