Ποσό 16 εκ. ευρώ για τα δίκτυα της Κάρλας με πρωτοβουλία Λιβανού – Οικονόμου

Έργα προϋπολογισμού 16 εκ. ευρώ που δίνουν λύση στο αρδευτικό πρόβλημα και στο μείζονα πρόβλημα της έλλειψης νερού στη Θεσσαλία, ενέκρινε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου, Δημ. Παπαγιαννίδης, ύστερα από οδηγίες του υπουργού, Σπήλιου Λιβανού και του υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου, προχώρησε στην προέγκριση της διακήρυξης, με την οποία ξεκινά η διαδικασία υλοποίησης του έργου: «Κατασκευή υπολειπόμενων έργων μεταφοράς και διανομής νερού λίμνης Κάρλας».

Το αντικείμενο του έργου αφορά στην κατασκευή έργων μεταφοράς και διανομής νερού στην πεδινή περιοχή, δυτικά της λίμνης Κάρλας, εντός του Θεσσαλικού Κάμπου.

Με την υλοποίησή του επιτυγχάνεται η αξιοποίηση των υδάτων του ταμιευτήρα Κάρλας για την άρδευση των πέριξ περιοχών συμβάλλοντας στην επίλυση χρόνιων προβλημάτων έλλειψης νερού και στην αύξηση της προσόδου των καλλιεργητών, στην ανανέωση και στην ποιοτική αναβάθμιση των νερών της λίμνης, στη μείωση του αριθμού των εν λειτουργία αρδευτικών γεωτρήσεων στην περιοχή και στην αποκατάσταση του υδατικού ισοζυγίου των υπόγειων υδροφορέων της.

Τα έργα αυτά αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού αξιοποίησης των υδάτων της λίμνης Κάρλας. Με τη ζωογόνα μετάγγιση των νερών του Πηνειού, η λίμνη Κάρλα καταλαμβάνει πλέον 38.000 στρέμματα και έχει τη δυνατότητα να παρέχει νερό προς άρδευση που φτάνει τα 46 εκατ. κυβικά τον χρόνο, και αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες 55.000 στρεμμάτων γεωργικής γης, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ωφέλειες του κάμπου από τον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ανακοίνωση για την ημερομηνία δημοπράτησης του έργου θα γίνει εντός του Ιουλίου 2021. Την ικανοποίηση της για την εξέλιξη αυτή εξέφρασε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ