Πήλιο: Τις υδατομετρήσεις των πηγών Ζάγκα και Αγ. Ιωάννη ζητούν οι κάτοικοι από τη ΔΕΥΑΜΒ

Τη δημοσιοποίηση όλων των υδατομετρήσεων που, σύμφωνα με τη ΔΕΥΑΜΒ, πραγματοποιούνται από το 2018 έως σήμερα στις πηγές Ζάγκα και Αγίου Ιωάννη ζητεί η Επιστημονική Ομάδα της Επιτροπής Αγώνα Αγίου Βλασίου και Άνω Λεχωνίων, με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιχείρησης, Αργύρη Κοπάνα. Η Επιτροπή αμφισβητεί τον ισχυρισμό περί αύξησης κατά 15% της παραγωγής νερού τα τελευταία δύο χρόνια και επισημαίνει σημαντικές αποκλίσεις ανάμεσα στα στοιχεία της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, του master plan και πρόσφατων αναφορών της ΔΕΥΑΜΒ για την ετήσια απορροή των τεσσάρων πηγών του ρέματος της Κουφάλας. Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι εάν οι υπολογισμοί της Επιχείρησης είναι ακριβείς, τότε σχεδόν το σύνολο του πηγαίου νερού του ορεινού Πηλίου συγκεντρώνεται στις συγκεκριμένες τέσσερις πηγές.

Αφορμή για την παρέμβαση αποτέλεσε η αναφορά της ΔΕΥΑΜΒ ότι «σύμφωνα με τις υδατομετρήσεις των πηγών Ζάγκα και Αγίου Ιωάννη, που πραγματοποιούνται από το 2018 έως σήμερα, προκύπτει αύξηση της παραγωγής νερού των συγκεκριμένων πηγών κατά 15% τα τελευταία δύο χρόνια».

Πήλιο: Τις υδατομετρήσεις των πηγών Ζάγκα και Αγ. Ιωάννη ζητούν οι κάτοικοι από τη ΔΕΥΑΜΒ

Με τίτλο «Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, πού είναι οι μετρήσεις;», η Επιστημονική Ομάδα της Επιτροπής Αγώνα αναφέρει στην επιστολή της:«Αγαπητέ κ. Κοπάνα, έχουμε βαρεθεί τις βαρύγδουπες δηλώσεις χωρίς αποδείξεις. Μας πληροφορήσατε ότι εδώ και δύο χρόνια μετρήσατε παραπάνω νερό στις πηγές. Θα το πούμε όμως ξανά: Πού είναι οι μετρήσεις; Μετρήσεις ακούμε και μετρήσεις δεν βλέπουμε. Μιλάτε για αυτόματους μετρητές. Ενημερώστε μας πού ακριβώς βρίσκονται. Στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η οποία μόλις έλαβε έγκριση –συγχαρητήρια– αναφέρετε απορροή 15,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού ανά έτος από τις τέσσερις πηγές του ρέματος της Κουφάλας, από τις οποίες θέλετε να πάρετε νερό. Πρόσφατα, όμως, αναφέρατε οκτώ έως δέκα εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Ούτε ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας κατάλαβε πώς εξηγείται η διαφορά. Επιπλέον, στο master plan γράψατε ότι ολόκληρη η περιοχή γύρω από τις πηγές –η Λεκάνη Απορροής 1, έκτασης περίπου 20 τετραγωνικών χιλιομέτρων– διαθέτει συνολικά 6,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πηγαίου νερού, ενώ σε προηγούμενη έκδοση του master plan η ποσότητα αυτή ανερχόταν μόλις σε τέσσερα εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Μάλλον τα έχετε μπερδέψει. Να το πούμε διαφορετικά: Ολόκληρο το ορεινό Πήλιο έχει έκταση περίπου 250 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τα δεδομένα βροχόπτωσης που περιλαμβάνονται στο δικό σας master plan και με τις εκτιμήσεις διείσδυσης που αναφέρονται στο Σχέδιο Διαχείρισης Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, η περιοχή παράγει από τις βροχές και το χιόνι περίπου 32 εκατομμύρια κυβικά μέτρα υπόγειων υδάτων τον χρόνο. Περίπου τα μισά από αυτά αναμένεται να καταλήξουν είτε στη θάλασσα είτε στα υπόγεια νερά των πεδινών περιοχών. Απομένουν περίπου 16 εκατομμύρια κυβικά μέτρα πηγαίου νερού. Αυτό σημαίνει ότι, εάν οι αριθμοί σας είναι σωστοί, σχεδόν όλο το πηγαίο νερό ολόκληρου του ορεινού Πηλίου συγκεντρώνεται στις τέσσερις συγκεκριμένες πηγές. Αυτό πραγματικά είναι μαγεία».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος