Πήλιο: Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου στις Σταγιάτες

Έπειτα από 2 χρόνια πανδημικής αναστολής της Γιορτής Παραδοσιακού Σπόρου, που διοργανώνεται από το 2009 από την Α.Π.Ο.Δράσης και τον Αιγίλοπα, η καρδιά της γιορτής ξαναχτύπησε δυνατά αυτό το Σαββατοκύριακο στις Σταγιάτες Πηλίου, μια διοργάνωση που στοχεύει στο να συμβάλει στη διατήρηση και εξάπλωση των παραδοσιακών σπόρων και των ντόπιων ποικιλιών, να διαδώσει την ιδέα των μικρών καλλιεργειών, αλλά παράλληλα να αναπτύξει την ιδέα του οικολογικού κήπου και της εναλλακτικής πρότασης στην επίλυση μιας σειρά προβλημάτων βιωσιμότητας και αυτάρκειας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι πολίτες βιώνουν τις τρομερές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πήλιο: Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου στις Σταγιάτες

Οι διοργανωτές της Γιορτής Σπόρων θεωρούν ότι η ποιότητα της ζωής μας είναι αδιαπραγμάτευτη κι ότι έχει άμεση σχέση με την τροφή, το νερό και το περιβάλλον, γι αυτό αγωνίζονται και ενώνουν τις φωνές με όσους μπορούν και βλέπουν και αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει άλλος δρόμος.

Πήλιο: Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου στις Σταγιάτες

Εξάλλου οι σπόροι δεν σταματούν να βλασταίνουν και τα προτάγματα της Γιορτής Παραδοσιακού Σπόρου είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Η οικολογική γεωργία, η διατροφική αυτάρκεια, η αυτονομία και η αυτοοργάνωση απασχόλησαν ιδιαίτερα την φετινή διοργάνωση.

Πήλιο: Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου στις Σταγιάτες

Συζητήσεις, εργαστήρια, φυτώρια, διατροφή, τοπικά προϊόντα, παιχνίδια, μουσική, μονοπάτια, νερό, περιβάλλον είναι στο επίκεντρο της Γιορτής Παραδοσιακού Σπόρου και Οικολογικού Κήπου-Μπαξέ, που βρίσκεται σε εξέλιξη στην πλατεία των Σταγιατών και ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα.

Πήλιο: Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου στις Σταγιάτες

Ο σπόρος είναι δώρο της φύσης, κληρονομιά των προηγούμενων γενεών και στοιχείο του δυναμισμού της ανθρωπότητας. Είναι ο πρώτος κρίκος της διατροφικής αλυσίδας, η ενσάρκωση της βιολογικής και πολιτισμικής μας ποικιλότητας, καθώς και η δεξαμενή της μελλοντικής εξέλιξης της ζωής στον πλανήτη.

Πήλιο: Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου στις Σταγιάτες

Εδώ και 10.000 χρόνια, από την αυγή της νεολιθικής επανάστασης, οι αγρότες και οι κοινότητές τους εργάζονται ακατάπαυστα για την βελτίωση της παραγωγής, της θρεπτικής αξίας και της αντοχής των ντόπιων ποικιλιών και ρατσών. Από γενιά σε γενιά, έχουν αναπτύξει και διαδώσει τη γνώση τους για τις θεραπευτικές ιδιότητες των φυτών και τα οφέλη τους για την υγεία μας. Η γνώση αυτή επεκτείνεται στα μυστικά της καλλιέργειάς τους και την αλληλεπίδραση με άλλα φυτά και ζώα, το έδαφος και το νερό.

Πήλιο: Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου στις Σταγιάτες
Η σημερινή ημέρα ξεκίνησε με τα εργαστήρια οικιακής οικονομίας για μικρούς και μεγάλους (τρόποι διαχείρισης- διατήρησης τροφής), ακολούθησε η ανταλλαγή σπόρων και τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση με θέμα  «Οι μικροί καλλιεργητές τρέφουν τον πλανήτη. Επίκαιρες εμπειρίες και προτάσεις για την παραγωγή της τροφής σήμερα», την οποία καθοδηγούν και εισηγούνται  οι Γιώργος Κολέμπας συγγραφέας (Τοπικοποίηση – Αποανάπτυξη), Cyrille Pacteau, γεωργός (Maison des Semences Paysannes des Hautes, Γαλλικές Άλπεις) και Κώστας Κουτής, γεωπόνος (ΑΙΓΙΛΟΠΑΣ).

Πήλιο: Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου στις Σταγιάτες

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το διήμερο της Γιορτής θα ολοκληρωθεί με μουσική εκδήλωση

Πήλιο: Γιορτή Παραδοσιακού Σπόρου στις Σταγιάτες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος