Πήλιο: Γεύσεις από την Θεσσαλική γη στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Με τα χρώματα του φθινοπώρου και το άρωμα της νοτισμένης γης του Πηλίου, εκεί στην όμορφη Πορταριά, στην πρώτη πιστοποιημένη φάρμα Καραϊσκου, ξεναγηθήκαμε στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου χθες Σάββατο και σήμερα Κυριακή 3 Οκτωβρίου.

Πήλιο: Γεύσεις από την Θεσσαλική γη στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Θεσσαλικοί οινοπαραγωγοί, μελισσοκόμοι, Πηλιορίτες ελαιοπαραγωγοί, μικρές οικογενειακές μονάδες που παράγουν χειροποίητα ζυμαρικά, ο γυναικείος συνεταιρισμός Πορταριάς με χειροποίητα γλυκά και μαρμελάδες με φρούτα της περιοχής, τα γευστικότητα μήλα, σήμα κατατεθέν της Ζαγαράς και του Πηλίου που φέρουν το όνομα “Ζαγορίν”, εστιατόρια που μας συστήνουν παραδοσιακά πιάτα με πρώτες ύλες που η γη μας δίνει, άξια γυναικεία χέρια που παρασκεύαζαν χορτόπιτες, τραχανόπιτες ήταν μέρος των πολυεπίπεδων γευστικών διαδρομών.

Πήλιο: Γεύσεις από την Θεσσαλική γη στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν θεαματική παρά το γεγονός ότι το 1ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ έγινε το 2019 και το δεύτερο το 2021, αφού μεσολάβησε η περίοδος της πανδημίας και το φεστιβάλ αναβλήθηκε λόγω των συνθηκών.  Ντόπιοι και επισκέπτες από όλη τη Θεσσαλία, την Χαλκιδική και την Θεσσαλονίκη γνώρισαν τον τόπο, γεύτηκαν τα εξαιρετικά προϊόντα του Πηλίου, τα παιδιά τους διασκέδασαν με δράσεις και βόλτες με τα μικρά αλογάκια τα συμπαθέστα πόνυ, είπαν παραμύθια της γιαγιάς, έφτιαξαν χελιδόνια και τα χαιρέτισαν ευχόμενα να έχουν καλό ταξίδι και να επιστρέψουν ξανά του χρόνου

Πήλιο: Γεύσεις από την Θεσσαλική γη στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Αυτές τις δυο μέρες η Πορταριά βρέθηκε στο επίκεντρο, με σκοπό την ανάδειξή της πηλιορείτικης γαστρονομίας και των τοπικών παραγωγών και των προϊόντων τους.

Πήλιο: Γεύσεις από την Θεσσαλική γη στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Με βασικό «συστατικό» την αγάπη για την Ελληνική κουζίνα, και ειδικότερα την Πηλιορείτικη που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς μας , το Φεστιβάλ σύστησε στο ευρύ κοινό,  τον γευστικό πλούτο και τα προϊόντα της περιοχής σε συνεργασία με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Πήλιο: Γεύσεις από την Θεσσαλική γη στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Η  «Φάρμα Καραΐσκου» μεταμορφώθηκε για δύο ημέρες σε μία «ανοιχτή αγορά μικρών παραγωγών», δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν μια μεγάλη γκάμα εκλεκτών προϊόντων, να έρθουν σε απευθείας επαφή µε τους παραγωγούς, τους μύθους, την ιστορία  από το Πήλιο και τα προϊόντα του. το πρόγραμμα είχε 4 θεματικές ενότητες: υπαίθρια έκθεση Πηλιορείτικων προϊόντων, γαστρονομικές εμπειρίες, γευσιγνωσία και οινογνωσία

Πήλιο: Γεύσεις από την Θεσσαλική γη στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Η επίσημη έναρξη του 2ου PELION GASTRONOMY FESTIVAL  έγινε χθες με τη λειτουργία υπαίθριας αγοράς στο χώρου του Αγροκτήματος Καραΐσκου, ενώ το ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΙΕΚ ΓΙΑΤΣΟΣ στην υποδοχή καλωσορίζει με τα φημισμένα μήλα Πηλίου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, «ΖΑΓΟΡΙΝ».

Πήλιο: Γεύσεις από την Θεσσαλική γη στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Παραγωγοί από όλο το Πήλιο με διαφορετικά είδη τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, συνταγές και μυστικά μαγειρικής συνέθεταν το σκηνικό της ανοιχτής αγοράς που είχε στηθεί στο χώρο το Αγροκτήματος Καραΐσκου.

Πήλιο: Γεύσεις από την Θεσσαλική γη στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Τα προϊόντα που παρουσιάστηκαν ήταν: Black Garlic Downvillage –Προϊόντα μαύρου σκόρδου, Pasta Pelion «Το Πήλιο» – Ζυμαρικά, Patistis Vineyards and Winery – Οινοποιείο, Botilia wine store με Οινοποιεία από την Θεσσαλία και την Εύβοια – Κάβα, Κτήμα Δ. Μίγα, Οινοποιείο Ντούγκος, Οινοποιείο Βρυνιώτη, Οινοποιείο Αρλεκίνων Χώρα, Οινοποιείο Καραμήτρου, Οινοποιείο Τιμπλαλέξη, Οίνος και άλλα με το τσίπουρο Μαύρο Ρόδο – Κάβα, Οινοποιεία Πουλτσίδη – Κάρυος γη – Οινοποιείο, Ελαιόλαδο Πηλίου Οικογένειας Βολιώτη, Pelion Bee – Προϊόντα μελιού, Κτήμα Κολοκοτρώνη –Χυμοί Ροδιού, Όλα μέλι γύρη – Προϊόντα μελιού, Γυναικείος Συνεταιρισμός Πορταριάς – Γλυκά του κουταλιού- ζυμαρικά, Ιωάννης Μελιντζανάς – Παραγωγός Μήλων, Kritsa Gastronomy – εστιατόρι,Aeriko Smells and Flavors – Καφέ, Ανθοκήπια Σκούφη – αρωματικά φυτά, βότανα και λουλούδια.

  • Πήλιο: Γεύσεις από την Θεσσαλική γη στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΥΛΛΟΓΗ – ΜΑΝΙΤΑΡΟΜΑΘΗΜΑ – ΜΑΝΙΤΑΡΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑ!

Με την έναρξη, οι επισκέπτες ήταν την ευκαιρία για μια μοναδική βόλτα στα μονοπάτια των Κενταύρων προς αναζήτηση άγριων μανιταριών, με οδηγό τον  Θάνο Νικάκη. Με την επιστροφή οι μανιταροσυλλέκτες δοκίμασαν την αχνιστή μανιταρόσουπα από τον chef Γιώργο Κανδήλα, του Kritsa Gastronomy Hotel με ζυμωτό χωριάτικο ψωμί ψημένο στο ξυλόφουρνο και ένα ποτήρι κρασί από το Οινοποιείο Πατιστή.

Πήλιο: Γεύσεις από την Θεσσαλική γη στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Πήλιο: Γεύσεις από την Θεσσαλική γη στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Πήλιο: Γεύσεις από την Θεσσαλική γη στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Σήμερα δεύτερη μέρα του Φεστιβάλ εκτός της Υπαίθριας Αγοράς  Τοπικών Παραγωγών, έγινε επίδειξη παρασκευής παραδοσιακής πίτσας από τις  γυναίκες του Kritsa Gastronomy Hotel, οι οποίες παρουσίασαν  την τεχνική παρασκευής της πηλιορείτικης χορτόπιτας.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βόλου ο Γιάννης Καρβέλας και ο Βασίλης Λεωνίδου παρέα με τον Γρηγόρη Χέλμη εισήγαγαν γευστικά το κοινό στον κόσμο του Μαγνησιώτικου ελαιόλαδου, ενώ δεν μπορούσε να λείπει απ αυτή τη γιορτή και η παραδοσιακή μουσική.

Την ξενάγηση τους ήχους του Πηλίου ανέλαβε η παραδοσιακή ορχήστρα με τους  Νίκο Κερασιώτη – Κλαρίνο,  Γιάννη Σκαμπαρδώνη – Βιολί, Κωνσταντίνος Μούτο– Λαούτο & τραγούδι,  Αναστασία Λύτρα – Κρουστά και  Ελεάνα Βαρελά στο Πηλιορείτικο τραγούδι.

Πήλιο: Γεύσεις από την Θεσσαλική γη στο 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος