Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας: Καταγγελία στην ΕΕ για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Καταγγελία 22 σελίδων και 37 συνημμένων εγγράφων προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αντίστοιχη αναφορά προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσαν τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, σύμφωνα με τα όσα ελέγχθηκαν στην σημερινή συνέντευξη τύπου.

Η καταγγελία αποστάλθηκε τον Δεκέμβριο του 2021, μετά και την προσφυγή και την αναμονή της απόφασης του ΣτΕ εντός του έτους που κατέθεσαν στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 ως Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) ενάντια στις αποφάσεις των υπουργών Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου και Κωνσταντίνου Σκρέκα,.

Στην νέα τους προσπάθεια ως ΠΠΜ, συμμετέχει και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, που από κοινού προσέφυγαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποστέλλοντας έναν ογκωδέστατο φάκελο, που εκτός των 22 σελίδων που αποτελούν την, κατά τη δική τους άποψη, εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη προσφυγή, υπάρχουν συνημμένες μελέτες που έχουν εκπονηθεί την τελευταία 20ετιά στο Βόλο και αφορούν στο πρόβλημα της αέριας ρύπανσης

Τα μέλη της ΠΠΜ στην τοποθέτησή τους υποστήριξαν ότι το πρόβλημα στο Βόλο σχετίζεται τόσο με τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 και PM2,5 και με επικίνδυνες καρκινογόνες ουσίες, όπως διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα, όσο και με τις επιδημιολογικές μελέτες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας να συνδέουν τις εξάρσεις των αιωρούμενων σωματιδίων με τις εισαγωγές παιδιών και ευπαθών ομάδων στο Νοσοκομείο του Βόλου.

Αναφέρθηκαν στην μελέτη του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που έγινε το 2008 και από την οποία προέκυψε πως “η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα του Βόλου” καθώς οι υπερβάσεις στα PM10 είναι πολύ παραπάνω από τα όρια αποδίδοντας το πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων, στη θέρμανση αλλά και στις βιομηχανίες κοντά στην πόλη του Βόλου. Από τότε έγιναν και άλλες μελέτης που σχετίζονταν με την ρύπανση και πώς αυτή επηρεάζει την υγεία των κατοίκων, όπως αυτή που έγινε το 2018 από τον  Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας και η οποία κατάληξε ότι  η καύση RDF και SRF σε εγκαταστάσεις βιομηχανιών απελευθερώνει τοξικούς ρύπους με επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών.

Παρουσιάστηκαν επίσης,  τα ευρήματα  της μελέτης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που έγινε με την επιστημονική ευθύνη των καθηγητών Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη και Γιώργου  Σαχαρίδη και τα οποία παρουσιάστηκαν στη δημοσιότητα  στις 15 Οκτωβρίου του 2020. Στοιχεία που ανέφεραν ότι από την 1η Μαρτίου του 2019 μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου του 2020, τα αιωρούμενα σωματίδια PM2,5 βρέθηκαν πάνω από τα όρια 178 μέρες μέσα σε αυτό το διάστημα. Επιπλέον το 2018 το κίνημα των πολιτών συνέλλεξε δείγματα εδάφους τα οποία στάλθηκαν σε εργαστήριο του Καναδά όπου παρατηρήθηκαν υπερβάσεις σε βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό.

Τέλος, από την κριτική της Περιβαλλοντικής δεν έλειψε και η αναφορά στις πολιτικές αποφάσεις, τονίζοντας πώς η καύση απορριμμάτων προωθείται ως λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μάλιστα, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προωθείται η δημιουργία μονάδων καύσης σκουπιδιών, η μία προβλέπεται να δημιουργηθεί στον δήμο Βόλου, για να παράγει SRF και να καίγεται στις εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ, το οποίο είναι αντίθετο με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος