Περίπατος μνήμης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Alzheimer

“…άνοια το ονόμασαν το μαύρο το σκοτάδι και κάπου εκεί ανάμεσα γυρεύω ένα σου χάδι…”, λεει ο στίχος ποιήματος που διάβασε μία φροντίστρια ατόμου με Alzheimer λίγο πριν ξεκινήσει ο περίπατος μνήμης που διοργανώνει εδώ και χρόνια η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Αλτσχάιμερ & Συγγενών Διαταραχών Βόλου, σήμερα, παγκόσμια ημέρα για τη νόσο Αλτσχάιμερ. 

Ο περίπατος αποτελεί θεσμό όπως τόνισε και η Μάγδα Σουσουρή, κοινωνιολόγος και επιστημονική υπεύθυνη της Εταιρείας. Επισήμανε ότι είναι μια ημέρα ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της κοινής γνώμης, μια μέρα αφύπνισης της πολιτείας να αφουγκραστεί τα προβλήματα τόσο των ασθενών όσο και των φροντιστών τους. “Είναι μια ημέρα υποστήριξης όλων των ανθρώπων, επαγγελματιών υγείας και όχι, για να αντλούμε δύναμη όσο το δυνατόν για να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες”. 

Ο περίπατος είναι συμβολικός καθώς αντιπροσωπεύει την πορεία της νόσου που έχει που έχει αρχή, μέση και τέλος. 

Περίπατος μνήμης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Alzheimer
H κ. Σουσουρή

Οι ωφελούμενοι τα 17 χρόνια λειτουργίας της Εταιρείας στο Βόλου ειναι 728 μαζί και οι φροντιστές τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό  των ασθενών είναι γυναίκες γιατί υπερτερούν τον πληθυσμό. Επιπλέον τα τελευταία δύο χρόνια με την καραντίνα και τα μέτρα προστασίας της υγείας οι νοσούντες και ηλικιωμένοι που δεν είχαν εμφανίσει τη νόσο ή είχαν διαγνωστεί με μία ήπια νοητική διαταραχή, δυστυχώς εμφάνισαν τη νόσο λόγω της απομόνωσης της μειωμένης κοινωνικής επαφής  με το συγγενικό, φιλικό και γειτονικό περιβάλλον. Στο Βόλο η Εταιρεία εξυπηρετεί σύμφωνα με τις δυνατότητές της, 30 άτομα για δραστηριοποίηση στο κέντρο ημέρας και 15 για το οικοτροφείο. 

Περίπατος μνήμης με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Alzheimer

Επιπλέον οι ηλικίες των νοσούντων κάθε χρόνο χαμηλώνουν. Σύμφωνα με στοιχεία του Ιατρείου Μνήμης μεταξύ 2020, 2021 και από τον 1ο έως τον 8ο μήνα του 2022, έχουν αυξηθεί πολύ οι παραπομπές σε νευρολόγους για περαιτέρω διερεύνηση της κατάστασης των ασθενών. Πλέον υπάρχουν άτομα κάτω των 55 ετών που προσβάλλονται από τη νόσο. 

Από την πλευρά του, ο Νικόλαος Βενέτης, πρόεδρος της μονάδας τόνισε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αποβάλλουν τον ταμπού της νόσου και να κάνουν τα διαγνωστικά τεστ που παρέχονται δωρεάν. “Ποντάρουμε στην ευαισθητοποίηση του κράτους να μας βοηθήσει να επεκτείνουμε τη δράση μας. Έχουμε το χώρο, αλλά θέλουμε έγκριση για να εξυπηρετήσουμε περισσότερο κόσμο”, εξήγησε. 

Ο περίπατος ολοκληρώθηκε στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου όπου ομάδα νέων της ΑΡΣΙΣ παρουσίασε διάφορα δρώμενα.

Άλλες εκδηλώσεις

* Βιωματικό Σεμινάριο το Σάββατο 24/9/22 στις 18:30 (χώρος διεξαγωγής OPENOFFICEVOLOS, Κ. Καρτάλη 62-68 με Ερμού, 2ος όροφος).
* Αφήγηση Παραμυθιού και Βραβεύσεις την Δευτέρα 26/9/22 στις 18:00 (χώρος διεξαγωγής, Τοπάλη 7-Ιάσονος). ‘Ο παππούς μου. Και ο κύριος Αλτσχάιμερ” και θα βραβευτούν φορείς που στηρίζουν τη μονάδα.
* Θεατρική Παράσταση την Τετάρτη 28/9/22 στις 20:00 (με το έργο «ΕΝΑ ΕΞΥΠΝΟ ΜΟΥΤΡΟ από το πολιτιστικό Σύλλογο Αγίας Αικατερίνης «ΔΙΑΔΡΟΜΗ» στο κινηματοθέατρο ΑΧΙΛΛΕΙΟ). Όλες οι εκδηλώσεις είναι ΔΩΡΕΑΝ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος