Παρουσίαση βιβλίου “Η μνήμη και η πόλις. 40+1 Δημόσιες Ιστορίες” του Χ. Αθανασιάδη

Παρουσιάζεται αύριο το βιβλίο του Χάρη Αθανασιάδη με τίτλο: «Η ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΣ. 40 + 1 Δημόσιες Ιστορίες».

Ο συγγραφέας είναι καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και διευθυντής του ομώνυμου και δημοφιλούς μεταπτυχιακού προγράμματος στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.Η παρουσίαση συνδιοργανώνεται με τα Γ.Α.Κ. (Γενικά Αρχεία του Κράτους) Μαγνησίας,  την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023, ώρα 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο «Δημ. Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (παραλιακό συγκρότημα, Αργοναυτών και Φιλελλήνων, κτήριο Δελμούζου, 3ος όροφος), στον Βόλο.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Μήτσος Μπιλάλης (ιστορικός, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), Αννίτα Πρασσά (δρ Ιστορίας, προϊσταμένη των ΓΑΚ Μαγνησίας), Κώστας Μανωλίδης (αρχιτέκτονας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , ιδρυτικό μέλος του ΣΙΜΕΑ ) και ο συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγγελική Νικολάου, αρχειονόμος Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, φιλόλογος, πρόεδρος του Σ.Ι.Μ.Ε.Α.

Ο κ. Αθανασιάδης μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Βόλου αναφέρθηκε την αφορμή συγγραφής του βιβλίου που είναι καθημερινά συμβάντα αλλά και εθνικοί μύθοι, ήρωες, επέτειοι και  μνημονικοί τόποι. Ανέφερε ότι στο βιβλίο παρουσιάζονται οι λόγοι και οι τρόποι που κάποιες μνήμες αποτέλεσαν δημόσια ιστορία, ενώ άλλες αφέθηκαν στη λήθη, όπως συνέβη με τις διαιρεμένες, τραυματικές μνήμες. Αναφέρεται στο τι είναι δημόσια ιστορία και το ρόλο του δημόσιου ιστορικού και τις δυνατότητες παρέμβασής του στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Η συνέντευξη του κ. Αθανασιάδη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος