Παρέμβαση Μεϊκόπουλου- Νοτοπούλου για το αντίτιμο των 50€ για το ναυάγιο της Αλοννήσου

Αμετακίνητο δηλώνει το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού στο ζήτημα του υψηλού αντιτίμου των 50 ευρώ για τον Επισκέψιμο Ενάλιο Αρχαιολογικό Χώρο (ΕΕΑΧ) του ναυαγίου της Περιστέρας στην Αλόννησο απαντώντας σε σχετική κοινοβουλευτική Ερώτηση. Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι το υψηλό αυτό αντίτιμο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους επισκέπτες και θα υπονομεύσει την προσπάθεια ανάδειξης του καταδυτικού τουρισμού της χώρας.

Όπως αναφέρουν οι βουλευτές: “Το παράλογα υψηλό αντίτιμο, για τα δεδομένα της Ελλάδας και του καταδυτικού τουρισμού παγκοσμίως,  που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του δημάρχου Αλοννήσου, του Συνδέσμου Καταδυτικών Κέντρων Ελλάδας και του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, θεωρείται από το Υπουργείο «εύλογο» αποδίδοντας το, μάλιστα, στη μοναδικότητα του χώρου και το υψηλό κόστος της λειτουργίας του“, τονίζουν οι δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μεϊκόπουλος- Νοτοπούλου.

Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι:  “Στην απάντησή της, η κ. Μενδώνη παραδέχεται ότι δεν υπάρχει καμία οικονομοτεχνική μελέτη υποστηρίζοντας επιπλέον ότι «δεν είναι αναγκαία για να μπορέσει να αντιληφθεί κανείς ότι το ορισθέν αντίτιμο βρίσκεται εντός του πλαισίου της ανταποδοτικής επίσκεψης». Και συνεχίζει: «Ο καθορισμός αντιτίμου δεν αποτελεί απόρροια επιστημονικών δεδομένων και κριτηρίων, αλλά πραγματικών δεδομένων, που κατά κύριο λόγο είναι το ετήσιο κόστος που καλείται να καταβάλει το Ελληνικό Δημόσιο δια του ΥΠΠΟΑ για την λειτουργία του»… Επίσης η κα. Υπουργός θα ήταν σε θέση να μας απαντήσει, αν για το χρονικό διάστημα 2ετούς (2020-2021) πιλοτικής λειτουργίας (Ιούνιος-Σεπτέμβριος) του ΕΕΑΧ επισκέφτηκαν το ναυάγιο της Περιστέρας συνολικά 600 επισκέπτες – δύτες, πόσους επισκέπτες περιμένει να το επισκεφτούν την επόμενη διετία με εισιτήριο στα 50 ευρώ;… Τέλος, αναφορικά με το ότι παρεκκλίνει εντελώς από τη διεθνή πρακτική για τον καθορισμό του αντιτίμου στους αρχαιολογικούς χώρους, η κ. Μενδώνη υπεκφεύγει λέγοντας ότι στη Μεσόγειο ο τρόπος λειτουργίας του ΕΕΑΧ Περιστέρας είναι μοναδικός και υποδειγματικός… Καλούμε εκ νέου την Υπουργό Πολιτισμού να λάβει υπόψη το πλήγμα στο εισόδημα του πολίτη μέσα στην πανδημική κρίση, και να μειώσει άμεσα το ύψος του αντιτίμου προτού η λανθασμένη επιλογή πλήξει την προσέλευση στο ΕΕΑΧ Περιστέρας, και ευρύτερα την τοπική οικονομία της περιοχής”.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος