Παρατήρηση της μερικής έκλειψης του Ηλίου από την παραλία του Βόλου και από τη Σούρπη

Την ερχόμενη Τρίτη, 25η Οκτωβρίου και ώρα 1:43 μ.μ. θα λάβει χώρα το σπάνιο αστρονομικό φαινόμενο της μερικής έκλειψης του Ήλιου σε ποσοστό 30 έως 35% και θα είναι ορατή και από το Βόλο.

Για το λόγο αυτό, η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος της πόλης μας ετοιμάζεται από τώρα να παρατηρήσει και να καταγράψει την έκθεση με τα τηλεσκόπια των Μελών της, τα οποία θα στήσει στο παραλιακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Αργοναυτών και Φιλελλήνων – δίπλα στο άγαλμα της Ελευθερίας), για να την παρατηρήσουν και όσοι Βολιώτες επιθυμούν.

Τα τηλεσκόπια της ομάδας αυτοπαρατήρησης της Εταιρείας (Γ. Ζαγάκου, Γ. Ταμβάκη, Κ. Κωνσταντόπουλου, Ε. Ζαφραντζά κ.ά.) θα είναι εφοδιασμένα με ειδικά φίλτρα για την παρατήρηση του Ήλιου, ενώ θα υπάρχει και περιορισμένος αριθμός ειδικών γυαλιών παρατήρησης απ’ ευθείας του Ήλιου που θα διατίθενται για λίγο στους επισκέπτες. Μάλιστα θα γίνει και προβολή του φαινομένου σε κατάλληλη οθόνη για να την παρακολουθήσει πολύς κόσμος.

Η μερική έκλειψη Ηλίου, θα είναι ορατή επίσης σε ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο της Γης, στην Ευρώπη, στην Αφρική, και στην Ασία. Η μέγιστη φάση της μερικής έκλειψης θα παρουσιασθεί στη Δυτική Σιβηρία, κοντά στο Νιζνεβάρτοβσκ, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 82% του ηλιακού δίσκου

Στην Ελλάδα η έκλειψη θα αρχίσει στις 12:36 μμ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (37,8%) θα συμβεί στις 1:43 μ.μ. και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 2:51 μ.μ.

Προσοχή! Ποτέ δεν πρέπει να κοιτάμε χωρίς ειδικά γυαλιά έκλειψης, τον Ήλιο. Κινδυνεύουμε να τυφλωθούμε. Τα γυαλιά ηλίου δεν λειτουργούν σωστά!,

Είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση συννεφιάς η εκδήλωση της παρατήρησης της μερικής έκλειψης δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί! Θα υπάρξει σχετική ενημέρωση στο σάιτ της Εταιρείας www.astronomos.gr μια ημέρα νωρίτερα. Εξάλλου θα υπάρχει και παράλληλη εκδήλωση στην Σούρπη Μαγνησίας από τα Μέλη της Εταιρείας Αποστόλη Καραΐσκο, και Άγγελο Τριάντο, οι οποίοι θα στήσουν τα τηλεσκόπιά τους σε ανάλογο χώρο, τόσο για τους κατοίκους του χωριού όσο και των άλλων γύρω χωριών, ακόμη και του Αλμυρού.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος