Παράσταση με δημοτικά τραγούδια για την αδικοσκοτωμένη γυναίκα

Δημοτικά τραγούδια της λαϊκής  παράδοσης που θρήνησαν την κακοποιημένη γυναίκα, δέσμια των στερεοτύπων μιας ατέλειωτης εποχής, θα παρουσιάσει το Λύκειο Ελληνίδων Βόλου σε συνδιοργάνωση με την ΕΚΠΟΛ της Περιφέρειας Θεσσαλίας, μέσα από ένα θέαμα που συνδυάζει τραγούδι, ζωντανή μουσική, χορό και αφήγηση.  Η παράσταση θα δοθεί στις 8:30 σήμερα το βράδυ στο θέατρο της Παλιάς Ηλεκτρικής. 

Από την παράφορη ζήλια του παρορμητικού μεθυσμένου  Μενούση, στον Αλή πασά που έπνιξε την «Κυρά Φροσύνη» και άλλες 17 γυναίκες στην Παμβώτιδα λίμνη, από την όμορφη γυναίκα του πρωτομάστορα που αρχέγονες δοξασίες θυσίασαν για την επίτευξη του στόχου στο γεφύρι της Άρτας, στον σκληρό πατέρα της «Αρετούσας» στον Ερωτόκριτο, από την Παναγιώτα του Δρυμού στην κυρά δασκάλα που της κόψαν τα μαλλιά και από την προσφυγούλα που δηλητηρίασε η πεθερά, στην κόρη που αδικοσκοτώσανε για ένα ζευγάρι ρόδα… 

Ένα μακρύ κατάλογο γυναικών που δολοφονήθηκαν αποτύπωσε θρηνώντας τες το δημοτικό τραγούδι, φθάνει ως τις μέρες μας και περνά αδιάφορα: 

«Στέκα παιδάκι μ’ να σ’ πω τούτο,  το τραγούδι είναι πένθιμο, έχει μεγάλο πόνο, δεν είναι συρτό, ούτε καλαματιανό, όλα έτσι τα κάνουν τώρα για να τα χορεύουν στα πανηγύρια. Θα σου πω την προσφυγούλα, έτσι όπως μου την έμαθε η μακαρίτισσα η μάνα μου». Έλεγε, ότι αυτό που μολογάει το τραγούδι  έγινε στ’ αλήθεια, έτσι ήταν τότε, δεν έμπαινε φτωχιά σε αρχοντόσπιτα. Τα τραγούδια πρέπει να τραγ’διένται με το σκοπό τους, αλλιώς χάνονται. Και μαζί τους τόποι ολόκληροι. Σήμερα δεν τα λένε όλα τα λόγια. Ενώ κάθε τραγούδι είναι και μια ιστορία αληθινή, που βγήκε μέσα απ’ τη ζωή» (μαρτυρία της ογδονταπεντάχρονης Νίκης Σπυρέλη από το χωριό Αλευράδα Βάλτου Αιτωλοακαρνανίας). 

Mια εκδήλωση αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σε μια μοναδική σύμπραξη του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου με μια πλειάδα τοπικών καλλιτεχνών από τη στερέωμα της παραδοσιακής  μουσικής (μουσικοί και τραγουδιστές).

Συντελεστές:  

  • Ομάδα Χορού του Λυκείου των Ελληνίδων Βόλου 
  • Σύλλογος Γυναικών Παλαμά Καρδίτσας-συντονιστής: Γιώργος Μαγαλιός 
  • Σκηνοθεσία-απαγγελία: Γιάννης Τράντας   
  • Απόδοση στίχων: Κατερίνα Αντωνακάκη  
  • Έρευνα-οργάνωση παραγωγής: Άννα Κουτσελίνη 
  • Επιμέλεια -διδασκαλία χορών: Γιάννης Πραντσίδης-Θανάσης Μπέας 
  • Eπιμέλεια χορευτικής ομάδας του ΠΤΧ Αλμυρού: Φώτης Σκαμαγκούλης 
  • Επιμέλεια-οργάνωση Γυναικείας Ιματιοθήκης: Άσπα Καπουρνιώτη 
  • Επιμέλεια Ανδρικής Ιματιοθήκης: Κατερίνα Δουλκέρογλου 
  • Μουσικοί: Σταύρος Κουσκουρίδας-κλαρίνο, Χρήστος Δασκαλόπουλος-βιολί,  Κωνσταντίνος Μούτος -λαούτο και Αναστασία Λύτρα-κρουστά. 
  • Τραγούδι: Ελεάννα Βαρελά, Αντιγόνη Ιωάννου, Δημήτρης Γακιόπουλος,  Κώστας Ιγγλέζος, Γιώργος Κίτσιος, Γιώργος Μαγαλιός. 
  • Έντυπα: Kυρασία Πρίντζου 

Χορευτική Ομάδα Λ.Ε.Β.  

Γυναικείες Ομάδες: Καλομοίρη Κατερίνα, Καλλιώρα Μιχαέλα, Κανάτα Κατερίνα, Κάππα Αλεξάνδρα, Κατσαγεωργίου Αρετή, Κατσαγεωργίου Μαρία, Κατσιφού Χαρά, Κουτρουμάνου Στέλλα, Λούκα Συραΐνα, Μαγουλιανίτη Δέσποινα, Ματέου Αργυρώ, Μπεχλιβάνη Αδαμαντία, Μπίτζα Ναταλία, Μπλέτσα Αριστέα, Μπλέτσα Φιλίτσα, Μπουμπουλούδη Αναστασία, Οικονόμου Αγγελική, Παπαζήση Όλγα, Παύλου Eλπινίκη, Πλίκα Σουλτάνα, Ρέππου Ζωή, Ριζάκη Αγγελική,  Σπύρου Αλεξάνδρα, Σπύρου Ιωάννα, Σταμάτη Μαρία, Ταουσάνη Χαρά, Τζανή Όλγα, Τόπα Ξενιά, Τοσούδη Χριστίνα, Τριανταφύλλου Ευαγγελία, Τσαρτσάρα Σταυρούλα, Χασκή Κλεοπάτρα, Χρήστου Βιργινία. 

Ανδρική: Γιουβανάς Νίκος, Κακαλές Δημήτρης, Κατσίκας Γιώργος,  Κωφόπουλος Σταμάτης, Μάρας Περικλής, Μαυρομμάτης Μάκης, Μπίκος Γιάννης, Παλιούρας Βαγγέλης, Σιαμέτης Γιώργος, Σκαμαγκούλης Φώτης,  Σουκαγγελής Γιώργος,  Τσιγκώνης Θωμάς, Χατζηθεοδώρου Κωνσταντίνος. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος