“Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη”

Η Λέσχη Αφήγησης Βόλου ξεκίνησε το 2019  ως μια πρωτοβουλία του Νίκου Βαραλή, Δημοσιογράφου, Διευθυντή του Ρ/Σ της Ι.Μ.Δ. «Ορθόδοξη Μαρτυρία» και μέλους του Δ.Σ.  της «Μαγνήτων Κιβωτού».  Η δράση αυτή εντάχθηκε αμέσως στις δραστηριότητες της «Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού και Τοπικής Ιστορίας» του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος». Από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη».

Μετά από ένα διάστημα αναγκαστικής απουσίας, είναι πλέον σε θέση να ξεκινήσει ξανά το ταξίδι των αφηγήσεων. Ένα ταξίδι που, αυτή τη φορά, οι υπεύθυνοι είναι πεπεισμένοι ότι  θα εδραιωθεί, και μάλιστα σε ένα νέο σημείο συνάντησης.

Η πρώτη συνάντηση του Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού και Τεχνών «Θεατρίνη» που βρίσκεται στην Πλάτωνος 20 απέναντι από τον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως στον Βόλο.

“Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη”

Με χαρά ανακοινώνουν οι διοργανωτών της Λέσχης την ύπαρξη πλέον ενός σταθερού χώρου αναφοράς, μέσα στον οποίο θα γίνονται αφηγήσεις από τον ανεξάντλητο κόσμο της προφορικής λογοτεχνίας, δίνοντας την ευκαιρία αφηγηματικής έκθεσης σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων, που επιθυμούν να αφηγηθούν, σε όσους αγαπούν να λένε ιστορίες και σε όσους αρέσκονται να τις ακούν. Επιπλέον, και να υποδέχεται παλιούς και νέους φίλους που αρέσκονται να ταξιδεύουν μέσα από τα λόγια των πολλών ανώνυμων, που έφτασαν μέχρι τις μέρες μας και αξίζει να ακουστούν και πάλι σε νέες συνθήκες.

Η Λέσχη Αφήγησης  και οι φίλοι των ιστοριών, των μύθων και των παραμυθιών θα έχουν την συνάντηση του μήνα Απριλίου την Δευτέρα 24 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού και Τεχνών «ΘΕΑΤΡΙΝΗ».

Τι συμβαίνει στις συναντήσεις τις Λέσχης;  Αυτό που συμβαίνει είναι μια μεταμόρφωση. Λένε ότι ποτέ κανείς που άκουσε μια ιστορία δεν είναι πλέον ο ίδιος.

Πριν αρχίσουν οι αφηγήσεις είμαστε οι άνθρωποι της κάθε μέρας. Λέμε για πράγματα που ζήσαμε το πρωί, λέμε πως περάσαμε το Πάσχα, προγραμματίζουμε  τι έχουμε να κάνουμε την άλλη μέρα. Χαιρόμαστε την παρουσία των άλλων.

Μόλις αρχίζει η αφήγηση όλα αλλάζουν. Μαζί με τον αφηγητή «σηκώνονται» οι χιλιάδες αφηγητές που έφεραν μέχρις εκείνη την στιγμή την ιστορία. Η σκηνή γεμίζει. Ένας προσθέτει μια χειρονομία, άλλος ένα διάλογο άλλος ένα αδιόρατο χαμόγελο όλα αυτά που βρίσκονται στο βάθος της ανθρώπινης ύπαρξης.

Εκεί μεταμορφωνόμαστε σε βασιλιάδες, και βασίλισσες, σε λαγούς, και περιστέρια. Εκεί αντικρίζουμε ο καθένας το φόβο του και μαθαίνει να τον αντιμετωπίζει. Εκεί μαθαίνουμε ότι  οι χαρακτήρες των παραμυθιών είναι μέσα μας και εμείς βρίσκουμε τρόπο με τις ιστορίες να τους ηρεμήσουμε

Οι ιστορίες μας παίρνουν και μας πηγαίνουν σε έναν άλλο κόσμο ίσως σε εκείνον που ο Γιούνγκ ονόμαζε συλλογικό ασυνείδητο. Εκεί που κατοικεί η ψυχή του κόσμου.

Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει και θα αφηγηθούν

1.         Κατερίνα Θεοδώρου

2.         Μάρω Αισώπου

3.         Χρόνης Μουστάκας

4.         Λεωνίδας Χριστοδουλίδης

5.         Νίκος Βαραλής.

Ο κατάλογος βέβαια θα παραμείνει ανοικτός, γιατί οι ιστορίες δεν τελειώνουν ποτέ οι ιστορίες, οι οποίες πάντα επιζητούν ελευθερία και ζουν με ελευθερία. Και εμείς μαθαίνουμε να τις ακολουθούμε και στο τέλος καταλαβαίνουμε τοι και η ζωή μας είναι μια ιστορία που εμείς αφηγούμαστε στον εαυτό μας. 

Επισημαίνουμε ότι οι «Παραμυθάδες» αφηγούνται παραμύθια, μύθους, συναξάρια και ότι έχει να κάνει με την προφορική παράδοση. Ποτέ όμως προσωπικές ιστορίες!

Όμως οι διοργανωτές προτρέπουν και όσους φίλους θέλουν να αφηγηθούν, πέραν των παραπάνω που δήλωσαν, να αποπειραθούν και να δοκιμάσουν.

Στόχος της εκδήλωσης της νέας περιόδου είναι να συμπληρωθούν δέκα αφηγητές, που θα παρουσιάσουν δεκάλεπτη αφήγηση ο καθένας. 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος