Παραχώρηση ΚεΣΑΑΜ για φιλοξενία ασυνόδευτων παιδιών

Την προσωρινή παραχώρηση της δομής «Πρώην Κέντρο Στήριξης Αυτιστικών Ατόμων Μαγνησίας», που στεγάζεται στο δρόμο για τα Μελισσιάτικα, στο Βόλο, στο Υπουργείο Άμυνας, αποφάσισε το Δ.Σ. του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας. Η παραχώρηση γίνεται  κατά χρήση και χωρίς ανταλλάγματα, προκειμένου ο χώρος να επισκευαστεί και να στεγάσει, προσωρινά, ασυνόδευτα παιδιά. Αυτό καταγγέλλει η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Ράλλης Τσιουλάκης, ο οποίος μειοψήφησε στην προαναφερόμενη συνεδρίαση.

Παράλληλα η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας εκφράζει, μεταξύ άλλων, προβληματισμό και απογοήτευση για το γεγονός ότι επί σειρά ετών όλες οι ηγεσίες των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας, στάθηκαν αδύναμες να λειτουργήσουν μία απ΄τις μεγαλύτερες προνοιακές δομές της χώρας, σκοπός της οποίας ήταν η στήριξη των Αυτιστικών Ατόμων της κεντρικής Ελλάδας.

Ο προβληματισμός εδράζεται κυρίως στο γεγονός πως, ενώ επί σειρά ετών διαπιστώνεται αδυναμία και αδιαφορία των υπευθύνων να λειτουργήσουν την Μονάδα, χρειάστηκε ελάχιστο χρονικό διάστημα, προκειμένου να δρομολογηθεί η χρήση της, για ασυνόδευτα παιδιά.

Όπως επισημαίνεται σε δελτίο τύπου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, με συνοπτικές διαδικασίες, μία απ΄τις μεγαλύτερες προνοιακές δομές της χώρας, διαγράφηκε από τους σχεδιασμούς του υπουργείου, εξαφανίστηκε απ΄τον προνοιακό χάρτη της χώρας, ματαιώνοντας τις όποιες προσδοκίες απέμειναν στις οικογένειες των παιδιών με αναπηρία, για ενεργοποίηση της Μονάδας μετά από τόσα χρόνια αδράνειας.

«Πέραν του συνοπτικού και επείγοντος χαρακτήρα της παραχωρήσεως της Μονάδας, δεν δίνονται απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα όπως:

Η παραχώρηση της Μονάδας αφορά το σύνολό της, ή μέρος αυτής και αν ναι, σε ποιο ποσοστό;

Σε πόσα χρόνια εκτείνεται η προσωρινή παραχώρηση; Η παραχώρηση χωρίς χρονικό προσδιορισμό προσιδιάζει με ‘’ λευκή επιταγή’’.

Η κάλυψη των πάγιων κοστών λειτουργίας θα βαρύνει το ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας, ή το υπουργείο Άμυνας, ή άλλο φορέα;

Θα εμπλακεί στο όλο εγχείρημα κάποια Μ.Κ.Ο. και αν ναι, ποια είναι αυτή;

Βεβαίως, θα πρέπει να βρεθεί άμεσα η πλέον πρόσφορη και αποτελεσματική λύση για την υποστήριξη των  ασυνόδευτων παιδιών, πλην όμως, θα αναμέναμε και την ενεργοποίηση ορισμένου τουλάχιστον τμήματος της Μονάδας, προς όφελος των παιδιών με αναπηρία  για τα οποία σχεδιάστηκε και με την παροχή απαντήσεων στα ως άνω διατυπωθέντα ερωτήματα.

Το πρόβλημα της υποστήριξης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, απαιτεί  σοβαρότητα, υπευθυνότητα, μακροχρόνιο σχεδιασμό και παρεμβάσεις και σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται με την χρόνια αδράνεια και αδιαφορία και με το ξεφόρτωμα και την αποποίηση των προβλημάτων μέσω παραχωρήσεων που μοιάζουν με ‘’λευκές επιταγές’’.»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος