Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Δυναμικές αντιδράσεις φοιτητών για το θέμα της στέγης

Σε διάφορες μορφές κινητοποιήσεων προχωρούν οι φοιτητικοί σύλλογοι Οικονομικού, Μηχανολόγων Μηχανικών Φυτικής Παραγωγής και Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών για το θέμα της στέγασης και όχι μόνο.

Αποφάσισαν να κάνουν κατάληψη της Πρυτανείας του Π.Θ. στο Βόλο την Τρίτη 11/10, καμπάνια ενημέρωσης για την σύσκεψη με ανακοινώσεις σε κάθε τμήμα και έτος, γιγαντοπανό στο θόλο και περιοδεία των ΦΣ στην εστία και στη λέσχη.
Τέλος, αποφασίστηκε η Τρίτη 11/10 να είναι αντιφασιστική μέρα δράσης με αφορμή την συμπλήρωση 2 χρόνων από την ολοκλήρωση της δίκης της Χρυσής Αυγής την Τρίτη 11/10.

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου μέλη των προαναφερόμενων Τμημάτων ανέφεραν ότι “η κατάσταση είναι τραγική” και ότι αναγκάζονται να πληρώσουν πολλά χρήματα για να νοικιάσουν ένα σπίτι, καθώς το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει στο Βόλο μία φοιτητική εστία 40 δωματίων, ενώ μόνο φέτος οι εισαχθέντες στα τμήματα του ΠΘ στο Βόλο ανέρχονται στους 1750. Επίσης είπαν ότι “στη φοιτητική στέγη γίνονται δεκτοί μόνο πρωτοετείς φοιτητές, λες και οι άλλοι φοιτητές του ιδρύματος δεν έχουν στεγαστικές ανάγκες”. Κατήγγειλαν ότι “η Πρυτανεία ότι δεν φροντίζει να μισθώσει ξενοδοχείο για τη διαμονών των φοιτητών, μέχρι να γίνουν οι φοιτητικές εστίες στην πρώην Βαμβακουργία”. Ανέφεραν ότι φοιτητές ταξιδεύουν καθημερινά προς Βόλο από Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, μέχρι και Κατερίνη γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν ενοίκια και οι οικογένειές τους επωμίζονται το κόστος μεταφοράς.

Οι  φοιτητές Γιώργος Νικολούλης και Χρύσανθος Βουλγαράκης του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Π.Θ. κατήγγειλαν την Πρυτανεία ότι “ενώ ισχυρίζεται ότι έχει μεγάλα έσοδα από τη συνεργασία της με ιδιωτικές εταιρίες, για το θέμα της φοιτητικής μέριμνας δεν έχει κάνει το παραμικρό”.

Οι φοιτητές διεκδικούν:
• Να καλυφθούν με ευθύνη του κράτους τα έξοδα για τη μετακίνηση των φοιτητών προς τον τόπο σπουδών τους.
• Πλαφόν στις τιμές των ενοικίων. 300 ευρώ μηνιαία επιδότηση για όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν. Να καταβληθεί άμεσα το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, να αυξηθεί στα 2.000 ευρώ με διεύρυνση των δικαιούχων.
• Να αξιοποιηθεί η περιουσία του Ιδρύματος αλλά και αχρησιμοποίητων κτιρίων του Δημοσίου, του δήμου και της περιφέρειας για δημιουργία νέων εστιών στην ευθύνη του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και ενοίκια.
• Δημιουργία αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν εστιών στο κτίριο της Βαμβακουργίας. Να φύγουν τώρα οι επιχειρήσεις.
• Δωρεάν σίτιση, μετακίνηση και internet για όλους τους φοιτητές. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ένταξη στο κοινωνικό τιμολόγιο για τη φοιτητική στέγη. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
• Δικαίωμα μετεγγραφής για όλους τους φοιτητές που το έχουν ανάγκη, με διεύρυνση των οικονομικών-κοινωνικών κριτηρίων, αντιστοίχηση όλων των ομοειδών τμημάτων, να καταργηθούν οι απαράδεκτοι «κόφτες».
• Επενοικίαση δωματίων σε ξενοδοχεία για την στέγαση των φοιτητών, έως ότου ανοίξουν νέες εστίες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος