ΠΑΚ Θεσσαλίας: Απώλειες επιδοτήσεων με τη νέα ΚΑΠ για τους Θεσσαλούς αγρότες

Απώλειες στις άμεσες ενισχύσεις από 20% μέχρι και πάνω από 69% σε σχέση με σήμερα, θα έχουν Θεσσαλοί αγρότες με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ 2023-2027, σύμφωνα στοιχεία σχετικής έκθεσης από την επιστημονική Ομάδα Εργασίας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, την οποία επεξεργάστηκε η ΠΑΚ Θεσσαλίας.
Η Βασική Ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ 2023-2027 είναι μειωμένη κατά 23,35 % σε επίπεδο χώρας, ενώ χρηματικά η μείωση αυτή για την περιφέρεια Θεσσαλίας είναι 33.668.472 ευρώ ανά έτος.

Στον παρακάτω πίνακα, με στοιχεία του 2020, φαίνεται ότι στην περιφέρεια Θεσσαλίας, οι αγρότες που λαμβάνουν σήμερα Βασική Ενίσχυση είναι 85.563, με ποσό 150,6 εκατ. ευρώ, ενώ με τη νέα ΚΑΠ αυτό το ποσό μειώνεται στα 116,9 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι αγρότες που λαμβάνουν σήμερα Πράσινη Ενίσχυση, στην περιφέρεια Θεσσαλίας, είναι 62.802, με συνολικό ποσό 76,1 εκατ. ευρώ, ενώ με τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 καταργείται η συγκεκριμένη ενίσχυση και αυτά τα 76, 1 εκατ. ευρώ χάνονται για τους Θεσσαλούς αγρότες, ενώ η όποια αναπλήρωση μέρος αυτού του ποσού μπορεί να γίνει μέσω των Οικοσχημάτων, για τα οποία θα αναφερθούμε παρακάτω.

«ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ» ΒΑΣΙΚΗΣ+ ΠΡΑΣΙΝΙΣΜΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Σημερινή ΚΑΠ

ΚΑΠ 2023-2027

Σύνολο αγροτών

Ποσό σε ευρώ/έτος

Ποσό σε ευρώ/έτος

ΒΑΣΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

85.563

150.662.349

116.993.872

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

62.802

76.112.349

0

Eco – Schemes (οικοσχήματα)
Μία ριζική αλλαγή στην Νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική είναι ότι οι περισσότεροι κανόνες πρασινίσματος και οι κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης ενσωματώνονται στα πρότυπα της νέας ΚΓΠ για την λήψη βασικής ενίσχυσης που σημαίνει ότι ο παραγωγός από το 2023 και πλέον, κάνοντας ότι έκανε καλλιεργητικά μέχρι σήμερα συνδυάζοντας και νέους κανόνες, θα λαμβάνει μόνο την βασική ενίσχυση. Ενώ αρκετά μεγάλο ποσοστό παραγωγών του κάμπου της Θεσσαλίας οι οποίοι λάμβαναν επιδοτήσεις με βασική + πράσινη ενίσχυση 70 ευρώ το στρέμματα θα δούνε μειώσεις μεγαλύτερες από 69%.

Οι νέοι πόροι που θα δοθούν με τα οικοσχήματα (eco-schemes) έρχονται για να αναπληρώσουν ένα μέρος των ενισχύσεων που χάνονται ως ένα νέο μοντέλο σε αντικατάσταση των χρημάτων από το παλιό πρασίνισμα ώστε ο παραγωγός να λάβει για παράδειγμα εκτός από τα 21,5 ευρώ ανά στρέμμα στην ΠΕ2 και επιπλέον ποσά ανάλογα με τα οικοσχήματα στα οποία θα ενταχθεί για την εκμετάλλευσή του ώστε το συνολικό ποσό επιδότησης να μην μείνει στα ποσά της βασική ενίσχυσης. Τα σχήματα αυτά αποτελούν νέα οικολογικά προγράμματα για το κλίμα και το περιβάλλον για την υλοποίηση των οποίων θα κατανέμεται υποχρεωτικά ποσοστό 25% του προϋπολογισμού των άμεσων ενισχύσεων σε ετήσια βάση.
Το ποσό για τα Οικοσχήματα σε σχέση με το πρασίνισμα της προηγούμενης ΚΑΠ είναι μειωμένο κατά 30,13 %.
Το ποσό που χάνεται από το παλιό πρασίνισμα σε επίπεδο Θεσσαλίας είναι 76.112.806 ευρώ ετησίως.
Συνεπώς η μείωση της βασικής ενίσχυσης σε συνδυασμό με το μειωμένο ποσό για τα οικοσχήματα (για όσους παραγωγούς ενταχθούν σε αυτά αφού είναι προαιρετικά) δημιουργούν απώλειες ύψους 436,23 εκατομμυρίων σε επίπεδο χώρας.
Αναδιανεμητική Ενίσχυση
Νέο εργαλείο στην ΝΚΓΠ θα είναι η συμπληρωματική στήριξη αναδιανεμητικού εισοδήματος για τη βιωσιμότητα (Αναδιανεμητική Ενίσχυση) αφού καθίσταται υποχρεωτική κατά τη νέα προγραμματική περίοδο (από το 2023 και μετά). Στόχος της συγκεκριμένης ενίσχυσης είναι η δικαιότερη κατανομή αλλά και η αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη στόχευση της εισοδηματικής στήριξης από τις μεγαλύτερες προς τις μικρότερες και μεσαίου μεγέθους εκμεταλλεύσεις.
Η κατανομή του συνολικού ποσού της αναδιανεμητικής ενίσχυσης ανά αγρονομική περιφέρεια θα ακολουθεί την ίδια κατανομή που ακολουθεί και η βασική ενίσχυση ενώ το εύρος των εκταρίων ανά αγρονομική περιφέρεια των μικρότερων και μεσαίου μεγέθους εκμεταλλεύσεων που θα δικαιούνται αναδιανεμητική ενίσχυση έχεις ως εξής :

• Στην ΠΕ1 από 10 έως 170 στρέμματα εκμετάλλευση θα λαμβάνει επιπλέον 17,7 ευρώ ανά στρέμμα.
• Στην ΠΕ2 από 20 έως 110 στρέμματα εκμετάλλευση θα λαμβάνει επιπλέον 13,8 ευρώ ανά στρέμμα.
• Στην ΠΕ1 από 10 έως 40 στρέμματα εκμετάλλευση θα λαμβάνει επιπλέον 11,6 ευρώ ανά στρέμμα.

Όταν ένας παραγωγός έχει συνδυαστικά εκτάσεις σε περισσότερες από 1 αγρονομικές περιφέρειες τότε υπάρχει μέθοδος υπολογισμού ώστε να αποκλείονται από την συγκεκριμένη ενίσχυση εκμεταλλεύσεις που ξεπερνούν το όριο της αντικειμενικά μεσαίας εκμετάλλευσης. Το ίδιο ισχύει και όταν ένας παραγωγός θα επιλέξει να κάνει διαίρεση της εκμετάλλευσής του προκειμένου να θεωρεί ότι η εκμετάλλευσή του είναι μικρομεσαία.

Συμπεράσματα :
Στα συμπεράσματα, η επιστημονική Ομάδα Εργασίας για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027, του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, αναφέρεται ότι στην Περιφέρεια Θεσσαλίας οι παραγωγοί είχαν να λαμβάνουν από βασική και πράσινη ενίσχυση κατά το έτος 2020 το ποσό των 226.775.157 ευρώ.
Η μελλοντική κατάσταση για το 2026 θα έχει τους δικαιούχους παραγωγούς στην Θεσσαλία να λαμβάνουν δικαιώματα Βασικής ενίσχυσης 116.993.872 ευρώ (μείωση 48,4% από τα χρήματα που είχαν να λαμβάνουν).

Τέλος, στις συνολικές απώλειες για την περιφέρεια Θεσσαλίας, θα πρέπει να προστεθούν και οι απώλειες που θα υπάρξουν από την κατάργηση των Συνδεδεμένεων Ενισχύσεων στους καρπούς με κέλυφος καθώς και των μήλων εκτός ΠΟΠ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος