Παγκόσμια διάκριση για την iGEM Thessaly του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, iGEM Thessaly παρουσίασε, πριν λίγες μέρες, το ερευνητικό της έργο με τίτλο «Amalthea: a complete prevention toolkit to gut dysbiosis», στον μεγαλύτερο διαγωνισμό Συνθετικής Βιολογίας στον κόσμο, αποσπώντας Χρυσό Μετάλλιο και υποψηφιότητα για το καλύτερο ερευνητικό έργο στην κατηγορία «Τρόφιμα και Διατροφή» (Food and Nutrition).

Παγκόσμια διάκριση για την iGEM Thessaly του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Ενσωματώνοντας αρχές της Συνθετικής Βιολογίας, η iGEM Thessaly σχεδιάζοντας την AMALTHEA, ένα καινοτόμο εργαλείο που ανιχνεύει την εντερική δυσβίωση μέσω μίας βιοηλεκτρονικής κάψουλας, αξιολογεί τη λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος μέσω μίας εφαρμογής στο κινητό και απαλύνει τα συμπτώματα από γαστρεντερικές ασθένειες με τη χρήση ενός βιοθεραπευτικού διατροφικού συμπληρώματος. Σκοπός της iGEM Thessaly 2021 είναι να προσφέρει ένα οπλοστάσιο για την πρόληψη και τον έλεγχο ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή ενσωματώνοντάς το στα βιώσιμα συστήματα τροφίμων που αφορούν τόσο τον άνθρωπο όσο και τα οικόσιτα και κτηνοτροφικά ζώα.

Στην τρίτη της συμμετοχή στον διαγωνισμό iGEM, η διεπιστημονική ομάδα των δώδεκα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατάφερε για τρίτη συνεχή χρονιά να αποσπάσει χρυσό μετάλλιο ανάμεσα σε παραπάνω από 350 ομάδες από όλο τον κόσμο.

Η απόλυτα πετυχημένη αυτή συμμετοχή της iGEM Thessaly 2021, στον διεθνή διαγωνισμό επιβεβαιώνει το έργο και την προσπάθεια της ομάδας. Ο Διεθνής Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας iGEM προέκυψε ως ιδέα του MIT προσελκύοντας περισσότερους από 6000 φοιτητές. Στον διαγωνισμό παρουσιάζονται ερευνητικά έργα που προτείνουν λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα της κοινωνίας μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, ενός διεπιστημονικού κλάδου που συνδέει άρρηκτα τη Βιολογία με τη Μηχανική με στόχο την εκ νέου σύνθεση λειτουργικών βιολογικών συστημάτων.

Παγκόσμια διάκριση για την iGEM Thessaly του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Παράλληλα, μετά την κατάκτηση της πρώτης θέσης στον διαγωνισμό καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Falling Walls Lab Greece , η ομάδα εκπροσωπήθηκε και στον μεγάλο τελικό Falling Walls Lab Berlin, από την Project Leader της ομάδας Αστερία Τσαπαδίκου , στις 7 Νοεμβρίου. Με μία εξαιρετική παρουσίαση του έργου AMALTHEA, κατάφεραν να κερδίσουν τις εντυπώσεις στον μεγάλο τελικό ανάμεσα σε 75 φιναλίστ από όλο τον κόσμο. Συνοδοιπόροι και μεγάλοι υποστηρικτές καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού είναι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η ναυτιλιακή εταιρία NOMIKOS, η φαρμακευτική εταιρία Pfizer Hellas και η φαρμακευτική εταιρία EPSILON HEALTH.

Το ερευνητικό έργο της ομάδας υποστηρίζεται επίσης από την ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ. Την ομάδα στήριξαν και οι ZAGORIN, LA travel, ΑΝΑΔΡΑΣΗ, Alexander Fleming BSCR, ΠΙΝΔΟΣ, Superchip LTD, Lab Solutions, Mediplan, Metrolab και Bruno Café.

Τα μέλη της iGEM Thessaly 2021 και φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι: – Βασιλείου Περικλής (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας) – Γκόνη Ιωάννα (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας) – Ελένης Κωνσταντίνος (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας) – Ζησοπούλου Ευθυμία (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας) – Μιχελιουδάκης Βενέτιος (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας) – Μουχταρίδης Γεώργιος (Μηχανολόγων Πληροφορικής) – Μπιλιούρης Δημήτρης (Αρχιτεκτόνων Μηχανικών) – Μπουκουβάλας Γιώργος (Μηχανολόγος Πληροφορικής) – Πατρή Άννα (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας) – Πετειναρέλης Χαράλαμπος (Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών) – Τσαπαδίκου Αστερία (Τμήμα Βιοχημείας και βιοτεχνολογίας) – Φελεκίδης Σπύρος (Μηχανολόγων Πληροφορικής) Advisors της ομάδας: Τσιώτος Λέανδρος (Imperial College London), Κατσαούνη Αφροδίτη (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας), Τσιούρη Όλγα (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας) Instructor: Ντελκής Νικόλαος (Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας)

Τη λειτουργία της ομάδας επιβλέπουν οι Ερευνητικά Υπεύθυνες Καθηγήτριες: Αικατερίνη Μούτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βιολογίας Σπονδυλωτών και Καλλιόπη Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια Βιοτεχνολογίας Φυτών από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας.

(Πηγή: foititikanea.gr/)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος