Π. Πασσαλής: Τα στραγγίδια του παλιού ΧΑΔΑ του Βόλου εξακολουθούν να ρέουν στον Ξηριά

Οι συνέπειες από τις δυο καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την Μαγνησία και πιο συγκεκριμένα το Βόλο εξακολουθούν να είναι υπαρκτές και άγνωστο σε τι βαθμό επηρεάζουν τον υπόγειο υδροφορέα. Όπως έχει καταγγείλει στην ΕΤΡ Βόλου ο γεωλόγος Πέτρος Πασσαλής «… ο παλιός ΧΑΔΑ καταρρέει μέσα στην κοίτη του χειμάρρου Ξηριά, ο οποίος καταλήγει στον κλειστό Παγασητικό Κόλπο. Τα παλιά σκουπίδια κατέκλυσαν την κοίτη και το πρώτο “ανάχωμα” που τα συγκράτησε ήταν η κατεστραμμένη γέφυρα στις “Άσπρες Πεταλούδες”».

Π. Πασσαλής: Τα στραγγίδια του παλιού ΧΑΔΑ του Βόλου εξακολουθούν να ρέουν στον Ξηριά

Μεταξύ των δυο θεομηνιών “Daniel” και “Elias”, αλλά και ένα και πλέον μήνα μετά, δεν έχουν γίνει παρεμβάσεις ή επίσημες ανακοινώσεις που θα αναφέρονται στις συνέπειες αυτή της περιβαλλοντικής υποβάθμισης που έχει συντελεστεί στην περιοχή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ και με τα όσα είπε στην κάμερα στις 4 Οκτωβρίου, ο γεωλόγος Πέτρος Πασσαλής «Όπως βλέπουμε σχεδόν η μισή χωματερή να έχει «φύγει», την παρέσυραν τα νερά του χειμάρρου, κάποια από τα σκουπίδια κατέληξαν στη θάλασσα, κάποια παρέμειναν στην κοίτη του ρέματος, κάποια με τις πλημμύρες έφραξαν τις γέφυρες και πλημμύρισε η περιοχή και το πιο σοβαρό είναι ότι η χωματερή παραμένει έτσι. Με μία νέα βροχή ή πλημμύρα το νερό «ξεπλένει» τα απορρίμματα με αποτέλεσμα να καταλήγει το νερό αυτό, στο υπόγειο νερό της περιοχής».

Επικοινωνήσαμε ως ΕΡΤ με τον Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Δήμου Βόλου Τριανταφύλλο Γκογκινούδη, προκειμένου να θέσουμε ερωτήματα σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη διαχείρισης του παλιού ΧΑΔΑ. Ο κ. Γκογκινούδης απάντησε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του και των αρμοδιοτήτων του, δεν έχει στο χαρτοφυλάκιο ευθύνης του την συγκεκριμένη παλιά χωματερή. Στην ουσία δεν υπάρχει σαν περιουσιακό στοιχείο στον Φορέα διαχείρισης. Στο ερώτημα ποιος μπορεί να είναι αρμόδιος, μας παρέπεμψε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Να σημειωθεί ότι οι Φο.Δ.Σ.Α έχουν στην αρμοδιότητά τους την υλοποίηση των ολοκληρωμένων σχεδίων για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) καθώς και την ορθή λειτουργία των έργων και εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Σύμφωνα με την νομοθεσία είναι υπόχρεοι φορείς για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων.

Η προσπάθεια για επικοινωνία της ΕΡΤ Βόλου με την Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Υδροοικονομίας και Ελέγχου Δόμησης της Περιφέρειας απέβη μέχρι στιγμής άκαρπη.

Π. Πασσαλής: Τα στραγγίδια του παλιού ΧΑΔΑ του Βόλου εξακολουθούν να ρέουν στον Ξηριά

Σήμερα ο κ. Πασσαλής, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, υποστήριξε ότι «δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση είτε από την πλευρά του δήμου είτε της Περιφέρειας, έτσι ώστε να σταματήσει να ρυπαίνει ο ΧΑΔΑ το υπέδαφος μέσω των στραγγιδίων που πέφτουν μέσα στον χείμαρρο». Η μισή χωματερή, κατά την άποψή του έχει παρασυρθεί και τα στραγγίδια ρέουν σε μήκος τουλάχιστον 300μ. στον Ξηριά και μετά εξαφανίζεται καθώς ακολουθεί την υπόγεια διαδρομή. Συνεχίζοντας διερωτήθηκε γιατί δεν υπάρχει αυτεπάγγελτη εντολή διερεύνησης του θέματος από την Εισαγγελία Βόλου, από την στιγμή που οι εικόνες δημοσιοποιήθηκαν και όπως υποστηρίζει «… είναι αδιάψευστος μάρτυρας της περιβαλλοντικής συνέπειας. Η δυσοσμία εξακολουθεί να είναι τραγική στην περιοχή, ενώ καμιά απάντηση δεν δόθηκε για το αν οι 9 γεωτρήσεις υδροδότησης της ΔΕΥΑΜΒ, που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον παλιό ΧΑΔΑ, είναι ενεργέ.».

Π. Πασσαλής: Τα στραγγίδια του παλιού ΧΑΔΑ του Βόλου εξακολουθούν να ρέουν στον Ξηριά

Τέλος έκανε έκκληση προς αρμοδίους φορείς να ασχοληθούν με το πρόβλημα, ώστε να γνωρίζουν τόσο οι πολίτες του Βόλου, όσο και οι αγρότες της περιοχής (δενδρώδεις καλλιέργειες είναι ανεπτυγμένες στην περιοχή), τι είδους συνέπειες και προβλήματα προκύπτουν και πώς θα αντιμετωπιστούν. Αν δεν γίνει τώρα η απορρύπανση των εδαφών, καθώς θα περνάει ο καιρός, αυτή θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη, ιδιαίτερα με τις επόμενες βροχές του Φθινοπώρου

Π. Πασσαλής: Τα στραγγίδια του παλιού ΧΑΔΑ του Βόλου εξακολουθούν να ρέουν στον Ξηριά
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος