Η πορεία των επιχειρήσεων στη μετά- Covid εποχή -και κυρίως οι τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Μαγνησίας- παρουσιάστηκε και αναλύθηκε στο πλαίσιο ημερίδας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Μαγνησίας, που πραγματοποιήθηκε χθες, με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Μαγνησίας και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας και με την παρουσία και την παρέμβαση του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλου και του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργου Καββαθά.
Η πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Δωροθέα Καναβιτσά, στην εισήγησή της υποστήριξε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες είναι πολλά είτε αυτά
δημιουργήθηκαν στην προ “Covid” εποχή, είτε στις μέρες της πανδημίας που διανύουμε και οι οποίες έφεραν τους επαγγελματίες μπροστά στο κύμα των ανατιμήσεων των προϊόντων.
Η κ. Καναβιτσά, υποστήριξε ότι πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν το λουκέτο, γεγονός που απαιτεί ειδικές παρεμβάσεις από μέρους της πολιτείας με στοχευμένη βοήθεια, κυρίως στο να έχουν άμεση ρευστότητα, για να μπορέσουν να τα καταφέρουν.
“Βλέπω ότι οι τιμές ανεβαίνουν συνεχώς και αυτό μας κάνει να έχουμε αβεβαιότητα για το μέλλον. Πρέπει οι επαγγελματίες να προσαρμοστούν και να ελιχθούν για να επιβιώσουν” δήλωσε η κ. Καναβιτσά, ειδικά μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες της ΔΕΘ, ενώ τόνισε την ανάγκη κουρέματος των χρεών.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γιώργος Καββαθάς, αρχικά αναφέρθηκε στα σωρευμένα προβλήματα
λόγω της ασκούμενης δημοσιονομικής πολιτικής της τελευταίας δεκαετίας -και σε αυτά προστέθηκαν και αυτά της πανδημίας. Ο κ. Καββαθάς είπε ότι “υπάρχουν προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν στη μετά-Covid εποχή, όπως η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού και θέματα χρηματοδότησης και ρευστότητας γιατί το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι έτσι δημιουργημένο που να χρειάζεσαι την παρέμβαση του χρηματοπιστωτικού συστήματος για να αντλήσεις πόρους. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Το 93% των Ελληνικών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων είναι αποκλεισμένες από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ήδη έχει ξεκινήσει μια συνεργασία σε επίπεδο διερεύνησης αναγκών και δυνατοτήτων με την Τράπεζα Πειραιώς και το Ινστιτούτο της ΓΣΕΒΕΕ προκειμένου να υπάρξουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία προσαρμοσμένα στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων και ταυτόχρονα στις ανάγκες του τραπεζικού συστήματος για τη μη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων”
Ολοκληρώνοντας ο κ. Καββαθάς, προειδοποίησε για τον κίνδυνο της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων καθώς σύμφωνα με τη νέα έρευνα του Οικονομικού τμήματος του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ υπάρχει κίνδυνος μία στις τέσσερις επιχειρήσεις να έχουν άμεσο πρόβλημα στη βιώσιμότητά τους.
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, μίλησε για την πολιτική της κυβέρνησης, πολιτική στήριξης στην εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, με τη δημιουργία νέου θεσμικού πλαισίου για την προώθηση φορολογικών κινήτρων και πιο συγκεκριμένο είπε ότι “αυτή την στιγμή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν βοηθηθεί όλη αυτή την περίοδο μέσα από τα εργαλεία στήριξης, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, οι πάγιες δαπάνες, οι αναστολές και μια σειρά από άλλες στηρίξεις στοχευμένες ανά κλάδους.
Τώρα που σιγά σιγά αφήνουμε πίσω μας την περίοδο των περιορισμών, μπαίνουμε σε μια διαδικασία που θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία και θα δώσουμε φορολογικά κίνητρα μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο που είναι σε διαβούλευση για να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων ώστε να συνεργαστούν μεταξύ τους, να συμπράξουν, να μεγαλώσουν σε μέγεθος, να κλείσουν χρηματοδοτήσεις από άλλες αγορές, να μπουν σε νέες αγορές, να πραγματοποιήσουν οικονομίες κλίμακας και να μειώσουν το παραγωγικό τους κόστος για περισσότερα οφέλη για εκείνες και τους εργαζόμενούς τους. Η συνεργασία και η σύμπραξη είναι το μέλλον και ο δρόμος που έχει ακολουθήσει η Ευρώπη και εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε”.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος