Ο Σεπτέμβριος στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Στις 3 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Άλου στον Αλμυρό, το κοινό θα έχει την ευχαρίστηση να παρακολουθήσει τη θεατρική παράσταση: «Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, από τη θεατρική ομάδα «Εστία Θεάτρου Ερινεώς».

Πριν από την παράσταση, από τις 19:30, θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις. Μετά την έναρξη της παράστασης δεν θα επιτρέπεται η είσοδος του κοινού στο χώρο.

Ο Σεπτέμβριος στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου
Στις 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:00 η Διεύθυνση Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Δήμου Βόλου σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας και το Παγκόσμιο Σωματείο Αποδήμων
Μαγνήτων, «ΤΟ ΚΟΙΝΟΝ ΤΩΝ ΜΑΓΝΗΤΩΝ», διοργανώνουν συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας Βόλου στην αυλή του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Εβδομάδας Συμφωνικής Μουσικής που ξεκινά στις 2 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 8 Σεπτεμβρίου.
Είσοδος ελεύθερη με δήλωση στην ηλεκτρονική διεύθυνση dimotikoodeiovolou@gmail.com αναγράφοντας τα προσωπικά στοιχεία: Όνομα, Επώνυμο, Τηλέφωνο & e-mail.

Στις 21 Σεπτεμβρίου το Σωματείο «Φίλοι Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και Αρχαιολογικών Χώρων Μαγνησίας και Βορείων Σποράδων», θα προβάλλει στην αυλή του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, το βραβευμένο ντοκιμαντέρ για το ταξίδι της Αργούς.
Είσοδος ελεύθερη.

Και φέτος, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (23-25 Σεπτεμβρίου) με θεματική εκπαιδευτική περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο του λόφου της Γορίτσας, με τίτλο: «Γορίτσα: ένας κατάφυτος λόφος, ένας ιστορικός τόπος, πολλές περιβαλλοντικές προκλήσεις».

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μαγνησίας κάθε μήνα παρουσιάζει ψηφιακά «Το έκθεμα του μήνα». Η δράση έχει ως στόχο μέσα από τη προβολή επιλεγμένων αρχαιολογικών αντικειμένων να διηγείται στο κοινό μια νέα ιστορία από το παρελθόν. Για φέτος ήδη παρουσιάστηκαν: Απελευθερωτική επιγραφή από τους Κωφούς Αλμυρού, απεικονίσεις του θεού Έρωτα σε αντικείμενα από την Αρχαία Δημητριάδα «Η Ανάσταση» ζωγραφική παράσταση από τον Ι.Ν. Αγ. Τριάδας Ανηλίου Πηλίου, «Δύο ερυθρόμορφες λεκανίδες από το Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού», «Το Κάστρο της Σκιάθου που ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τους κατοίκους της αρχαίας και βυζαντινής Σκιάθου που αναγκάστηκαν να μετοικήσουν στη θέση αυτή, λόγω των πειρατικών επιδρομών» και «Ένα σπίτι του 17ου αιώνα π.Χ. από τον αρχαιολογικό χώρο των Παλαιών του Βόλου. Γύρω στο 1700-1600 π.Χ., υπήρχε ένα λιθόκτιστο σπίτι στη γειτονιά των Παλαιών του Βόλου, το οποίο ξεχώριζε από τα υπόλοιπα. Αρχοντόσπιτο θα μπορούσε κάποιος να το πει. Οι ένοικοί του είχαν στην κατοχή τους εξεζητημένα για την εποχή αντικείμενα και διήγαγαν βίο κοσμοπολίτικο. Κάποια στιγμή όμως, ένα συνταρακτικό γεγονός, ίσως μία πυρκαγιά, οδήγησε στην καταστροφή και στην οριστική του εγκατάλειψη…».

Τον μήνα Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της δράσης «Το έκθεμα του μήνα» θα παρουσιαστεί:
 Η επιτύμβια στήλη του Δημητρίου Ολύνπου, ενός λόγιου νέου από την αρχαία Δημητριάδα που κρατάει παπύρους και κονδυλογράφο, ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα
(https://filoiefamagvolos.wordpress.com/) και στη σελίδα στο Facebook
(https://www.facebook.com/profile.php?id=100054444921181) της ΕΦΑ Μαγνησίας.
Παρατείνεται η λειτουργία της περιοδικής έκθεσης «Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου 1909 – 2019». Η επέτειος των 110 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου έδωσε το έναυσμα για την υλοποίηση έκθεσης στην οποία προβάλλονται τα ευρήματα αρχαίων θέσεων της Μαγνησίας, οι οποίες εντοπίστηκαν ή ταυτίστηκαν με τα αρχαία τοπωνύμια χάρη στις ανασκαφές του Απόστολου Σ. Αρβανιτόπουλου, με σκοπό να προβληθεί η δράση αυτού του σπουδαίου αρχαιολόγου και ταυτόχρονα να παρουσιαστεί το έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας στις ίδιες θέσεις μετά από την παρέλευση μιας και πλέον εκατονταετίας.

Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 και ώρα 20:00 πραγματοποιήθηκαν στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Meta – Κίνηση» σε συνεργασία με τον Εικαστικό Σύλλογο Βόλου. Η προσέλευση ήταν μεγάλη και τα σχόλια του κοινού πολύ θετικά. Πηγή έμπνευσης της έκθεσης απετέλεσαν τα ευρήματα του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου και αφορμή υπήρξε ο συσχετισμός με την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. Η έκθεση θα παραμείνει στο Μουσείο μέχρι 30 Οκτωβρίου 2022.
Ωράριο λειτουργίας Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων αρμοδιότητας της ΕΦΑ Μαγνησίας: 08:30 – 15:30.
Εισιτήρια: Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, Αρχαιολογικός Χώρος Διμηνίου και Αρχαιολογικός Χώρος Ν. Αγχιάλου: 4 € κανονικό, 2 € μειωμένο (υπό προϋποθέσεις)
Γιαννοπούλειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλμυρού και Αρχαιολογικός Χώρος Σέσκλου: 3 € κανονικό, 2 € μειωμένο (υπό προϋποθέσεις)
Τελευταία είσοδος στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς Χώρους: 20 λεπτά πριν τη λήξη του ωραρίου λειτουργίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος