Ο πλούτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο παλιό Μοναστήρι της Πάου

Το Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Η Παλιά μονή Αγ. Νικολάου Πάου Αργαλαστής αγναντεύει αγέρωχη τον μαγευτικό κόλπο του Παγασητικού και το νησάκι του Αλατά. Σ αυτόν τον φυσικό παράδεισο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δημιούργησε ένα  Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο, εκεί στα κτίρια της παλιάς μονής του 18ου αιώνα, 43χλμ από το Βόλο.

img_mpaou

Ο χώρος είχε εγκαταληφθεί, αλλά το 1985 η τότε κοινότητα Αργαλαστής  παραχώρησε την αξιοποίηση των κτιρίων  αλλά και του ελαιώνα για 100 χρόνια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που με σεβασμό στην ιστορικότητα του συγκροτήματος, προχώρησε στις απαραίτητες εργασίες αναπαλαίωσης και ανακατασκευής τους και στην καλλιέργεια του ελαιώνα παράγοντας ένα μοναδικής ποιότητας βραβευμένο ελαιόλαδο.

Το συγκρότημα αυτό που διαχειρίζεται η Εταιρεία Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΕΔΑΠ/ΠΘ) είναι πλήρως εξοπλισμένο, λειτουργεί όλον τον χρόνο και δύναται να φιλοξενήσει θερινά σχολεία και μικρές ομάδες εργασίας, ως και πολιτιστικά δρώμενα (συναυλίες, εκθέσεις…).

Το φυσικό κάλλος και η τοποθεσία του –κοντά στην Αργαλαστή και σε κομβικό σημείο του οδικού και πεζοπορικού δικτύου επικοινωνίας των χωριών του νοτίου Πηλίου – το καθιστούν έναν ιδανικό χώρο για τη διενέργεια επιστημονικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Το συγκρότημα  που αποτελείται από τον αύλειο χώρο,  δωμάτια 8 δίκλινα και 1 τετράκλινο (+χώρο εστίασης και χώρο αναμονής), αίθουσα διαλέξεων χωρητικότητας 25 ατόμων, αίθουσα συναντήσεων χωρητικότητας 20 ατόμων και ένα μικρό εκθεσιακό χώρο, περιβάλλεται από μια έκταση 600 στρεμμάτων ενώ στο εσωτερικό του διατηρείται ένας ναΐσκος του 18ου αιώνα με εξαιρετικές τοιχογραφίες.

 

Το συγκρότημα που είναι επισκέψιμο (βλ. «Επισκεψιμότητα«), είναι πλήρως εξοπλισμένο και λειτουργεί όλον τον χρόνο. Δύναται να φιλοξενήσει θερινά σχολεία και μικρές ομάδες εργασίας, ως και πολιτιστικά δρώμενα (συναυλίες, εκθέσεις…).

Διατίθεται τόσο στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, όσο και σε φορείς και ομάδες εκτός του Π.Θ, που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό- για την διοργάνωση σεμιναρίων, συναντήσεων εργασίας και γενικότερα επιστημονικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς το φυσικό κάλλος, η διαθέσιμη υποδομή και η τοποθεσία του το καθιστούν ένα φιλόξενο καταφύγιο και ένα πρόσφορο χώρο για τη υλοποίηση τέτοιου είδους δράσεων.

Το συγκρότημα λειτουργεί όμως και σαν χώρος φιλοξενίας πανεπιστημιακών,  ερευνητών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών που επιθυμούν να μείνουν σε αυτό για ένα μικρό χρονικό διάστημα, καθώς το οίκημα και ο περιβάλλον χώρος  του προσφέρουν ιδανικές συνθήκες εργασίας.

Η φιλοξενία ομάδων και ατόμων στον χώρο αυτό γίνεται μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων στο δικτυακό τόπο «Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Διαθεσιμότητας Χώρων». Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έρθουν σε επαφή με την Εταιρεία Διαχείρισης και Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τηλ. 2421074378.

Το συγκρότημα της παλαιάς μονής του Αγ. Νικόλαου στην Αργαλαστή που  λειτουργεί σαν Συνεδριακό και Πολιτιστικό κέντρο και το οποίο διαχειρίζεται η Εταιρεία Αξιοποίησης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Για ατομικές ή ομαδικές επισκέψεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον κ. Δρογγίτη (Τηλ. 2423055888)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ