Ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Σκάλκος σε έργα στην Καρδίτσα

Κλιμάκιο του Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο και συνοδευόμενο από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστό, τον αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας κ. Κώστα Νούσιο, τον περιφερειακό σύμβουλο κ. Αναγνωστόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντας βρέθηκε σήμερα στην Καρδίτσα, προκειμένου να διαπιστώσει την πορεία των έργων του ΕΣΠΑ στην περιοχή, να συζητήσει τα έργα του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και του προγράμματος Ανάσα, αλλά και να δει τα έργα του «Ιανού».
Ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Σκάλκος σε  έργα στην Καρδίτσα
Αναλυτικότερα, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Σκάλκος , από το έργο κατασκευής του κέντρου Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Καρδίτσας, σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι η επίσκεψη έχει τρία σκέλη. Το ένα είναι τα έργα της αποκατάστασης της καταστροφής που προκάλεσε ο «Ιανός» με τον κ. Σκάλκο να επισημαίνει ότι το σύνολο των έργων ολοκληρώθηκαν ή ολοκληρώνονται και κάποια λίγα είναι σε φάση υπογραφής σύμβασης. Το δεύτερο σκέλος αφορά τα έργα του ΕΣΠΑ που «τρέχουν». Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Θεσσαλίας, τόνισε ο κ. Σκάλκος, είναι από τα καλά με πλήθος έργων που υλοποιούνται σε υψηλό βαθμό, οι συμβασιοποιήσεις των έργων ξεπερνούν το 125% πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ασφάλεια ώστε να υλοποιηθεί χωρίς καμία απώλεια πόρων το πρόγραμμα 2014-2020. «Ταυτόχρονα αυτό αποτελεί σημείο υψηλής ευθύνης σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027. Η Θεσσαλία βγαίνει ενισχυμένη με αύξηση πόρων της τάξης του 31% . Αυτό σημαίνει σε απόλυτους αριθμούς ένα κονδύλι που ξεπερνά τα 550 εκατ., ευρώ. Υπάρχει η πρόκληση προκειμένου να αντιστοιχίσουμε ώριμα έργα σε όλο αυτό το πλήθος των πόρων. Τα τομεακά προγράμματα ‘εχουν αρχίσει και εγκρίνονται, ακολουθούν τα περιφερειακά. Θεωρούμε ότι τον Οκτώβριο θα είναι έτοιμα όλα τα περιφερειακά να βγούνε με νέες προσκλήσεις, πράγμα που ενδιαφέρει κυρίως τις επιχειρήσεις». Το τρίτο σκέλος της σημερινής επίσκεψης έχει να κάνει με το πρόγραμμα «Ανάσα», επιθυμία του υπουργείου είναι και το Ανάσα 2 να τρέξει με τον ίδιο γρήγορο ρυθμό προς όφελος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Το περιβάλλον δεν είναι εύκολο, και δεν οφείλεται σε ελληνικές ιδιαιτερότητες. Έχουμε ένα διεθνές περιβάλλον εξαιρετικά δυσμενές και απαιτητικό -ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την κρίση της πανδημίας, επιπτώσεις της ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία. Προκειμένου να βγούμε γρήγορα από το δυσμενή αναπτυξιακό κύκλο θα απαιτηθούν και σημαντικές δημόσιες επενδύσεις, που υπάρχουν είτε μιλάμε για το ΕΣΠΑ είτε για το Ταμείο Ανάπτυξης, είτε μιλάμε για τους πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων», υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας. Για το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Καρδίτσας είπε χαρακτηριστικά «είναι ένα σημαντικό έργο που έχει κοινωνικό πρόσωπο. Το ΕΣΠΑ δεν είναι μόνο μπετόν , δρόμοι, τούβλα και τσιμέντα, αφορά και σε κοινωνικές υπηρεσίες πολύ σημαντικές, κοινωνικής μέριμνας και στήριξης της οικογένειας».

Ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Σκάλκος σε  έργα στην ΚαρδίτσαΝωρίτερα ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε αναλυτικά στα έργα που αφορούν στην ΠΕ Καρδίτσας, και τα οποία επισκέφθηκε το κλιμάκιο με επικεφαλής τον κ. Σκάλκο. Το Κέντρο Κοινωνικών Δραστηριοτήτων απ’ όπου έγιναν δηλώσεις είναι προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί σε 1,5 χρόνο. Ολοκληρώνεται ο περιφερειακός στο ύψος του ΟΣΕ, προϋπολογισμού ένταξης περίπου 10 εκατ. ευρω. Ο δρόμος ΔΕΛΤΑ -Καρδίτσας, έργο 41 εκατ. ευρώ, 6 χλμ, που θα αλλάξει, όπως είπε ο κ. Αγοραστός την αρχιτεκτονική, την περιβαλλοντική και την όψη της Καρδίτσας. Ολοκληρώθηκε το έργο ΔΕΛΤΑ- Παλαμά, 12 εκατ. ευρώ. Το έργο της Συκεώνας είναι έργο ύψους 33 εκατ., ευρώ, δύσκολο, το οποίο έχει προχωρήσει στο 40%. Υπάρχουν τα έργα της βιώσιμης αστικής ανάπλασης που υλοποιούνται στο δήμο Καρδίτσας. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δημοπρατηθεί το έργο στο δικαστικό μέγαρο. Επίσης προχωρά και σύντομα, μετά τις δοκιμές θα γίνουν τα εγκαίνια του έργου του Διυλιστηρίου, με προϋπολογισμό 42 εκατ. ευρώ, δυναμικότητας 45.000 κατοίκων που αφορά σε 40 χωριά των Δήμων Καρδίτσας, Σοφάδων και Παλαμά οι οποίοι θα πίνουν καθαρό και υγιεινό νερό από την Λίμνη του Σμοκόβου. Ο κ. Αγοραστός ευχαρίστησε τον κ. Σκάλκο για τη συνεργασία που υπήρξε με την καταστροφή που προκάλεσε ο Ιανός και για την ταχύτατα που υπήρξε για τις αποκαταστάσεις. 89 έργα, 47 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μεταξύ άλλων έργων, προχωρούν τα έργα της ΤΕΡΝΑ στους δήμους Καρδίτσας, Αργιθέας, Μουζακίου , τα οποία έχουν ξεπεράσει το 50%.
Τέλος ο κ. Αγοραστός είπε ότι σύντομα υπογράφεται η σύμβαση του έργου ηλεκτροκίνησης στο σιδηροδρομικό τμήμα Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα, προϋπολογισμού 64 εκατ. ευρώ, όπως υπογράφθηκε η σύμβαση Λάρισας-Βόλου. Αποκτά ηλεκτροκίνηση όλο το κομμάτι του σιδηρόδρομου της Θεσσαλίας

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος