Νέα προθεσμία υποβολής δηλώσεων παγετού στον ΕΛΓΑ ζητάει ο Δήμος Ρ. Φεραίου

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιο Λιβανό, καθώς και προς την ηγεσία του ΕΛΓΑ, τον πρόεδρο, Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον αντιπρόεδρο, Νικόλαο Δούκα, απέστειλε ο βουλευτής Μαγνησίας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Ν.Δ., Χρήστος Μπουκώρος, ζητώντας να δοθεί νέα προθεσμία υποβολής δηλώσεων, προς τον ΕΛΓΑ, για τις καλλιέργειες που επλήγησαν από τον παγετό της 17ης Φεβρουαρίου 2021, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο βουλευτής Μαγνησίας, το εύρος των ζημιών στις καλλιέργειες των σιτηρών από τον παγετό της 17ης Φεβρουαρίου 2021, που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου, δεν έγινε αμέσως αντιληπτό από τους καλλιεργητές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι αγρότες να μην υποβάλλουν εγκαίρως τις απαραίτητες δηλώσεις στον ΕΛΓΑ.  Ωστόσο, επειδή η καθυστέρηση των δηλώσεων δεν οφείλεται σε ολιγωρία των καλλιεργητών, αλλά στην αντικειμενική αδυναμία επισήμανσης του πραγματικού μεγέθους των ζημιών, είναι απαραίτητο να δοθεί εκ νέου η δυνατότητα υποβολής δηλώσεων στον ΕΛΓΑ στους πληγέντες, από τον παγετό, παραγωγούς του Δήμου Ρήγα Φεραίου.

Εξάλλου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, μιλώντας σήμερα στην Βουλή για το ζήτημα του παγετού, τόνισε ότι όλες οι ζημιές από τους πρόσφατους παγετούς θα αποζημιωθούν με ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα, ενώ επεσήμανε ότι η πραγματική εικόνα των ζημιών από τον παγετό θα είναι εφικτό να εκτιμηθεί μετά την καρποδεσία, δηλαδή στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαΐου.

Επίσης, επεσήμανε ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ και έχουν γίνει προσλήψεις επιπλέον 146 γεωπόνων από τη λίστα του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει εξειδικευμένη καταγραφή των ζημιών ανά χωράφι,  με προσοχή και σχολαστικότητα.

Τέλος, ο κ. Λιβανός διαβεβαίωσε ότι ο επαναλαμβανόμενος παγετός- μοναδικό φαινόμενο τα τελευταία 15 χρόνια – θα αντιμετωπιστεί μέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με όποια κρατική αρωγή χρειαστεί, με νομιμότητα και αποτελεσματικότητα, ενώ δήλωσε πως βρίσκεται σε συνεργασία με τους υπουργούς των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου, που επίσης επλήγησαν από τους πρόσφατους παγετούς, ώστε να υπάρξει κοινή αντίδραση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος