Νέα κινητικότητα Σπουδαστών του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου στη Λετονία

Με επιτυχία υλοποιήθηκε το νέο Erasmus+ project, ‘New Technologies in VET’ του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου, στη Ρίγα, το διάστημα 23/4 – 7/5/2023. Στη δράση συμμετείχαν Σπουδαστές των ειδικοτήτων, Web designer development, Graphic design και Fashion design καθώς και μια Εκπαιδεύτρια, μέλος της ομάδας έργου των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού.

Η ομάδα φιλοξενήθηκε στην AECC National School of Arts όπου τα εργαστήρια και οι δράσεις κατά τη διάρκεια της κινητικότητας είχαν σαν στόχο την επιμόρφωση, την ενίσχυση της γνώσης, την επαφή με τεχνικές και σύγχρονο εξοπλισμό καθώς και την εύρεση τρόπων συνεργασίας μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές κοινωνικές, γλωσσικές και πολιτισμικές καταβολές. Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μαθήματα για, Computer graphics και 3D computer graphics, Conceptual composition, Video και 3D video composition, Computer programs, Layout, Photo editing με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας καθώς και Σχεδιασμού, Ζωγραφικής και Γλυπτικής, αντικείμενα στα οποία έχουν μεγάλη παράδοση στη Λετονία.

Νέα κινητικότητα Σπουδαστών του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου στη Λετονία

Στο πλαίσιο ατομικής εργασίας οι Σπουδαστές δημιούργησαν videos με τα γράμματα του ονόματος τους, γράμματα που εμπνεύστηκαν από περιηγήσεις τους στην Πόλη της Ρίγας. Επεξεργάστηκαν φωτογραφίες και videos από κτήρια και άλλα σημεία πολιτισμικού ενδιαφέροντος τα οποία αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης και δημιουργίας.

Η ύλη των μαθημάτων, η τεχνογνωσία, οι επιχειρηματικές πληροφορίες και γενικά τα δεδομένα που δόθηκαν στους συμμετέχοντες με τη μορφή εντύπων ή ηλεκτρονικών αρχείων, πρόσφεραν τη δυνατότητα λήψης συνεχούς γνώσης όχι μόνο στην ομάδα που συμμετείχε αλλά και στους υπόλοιπους σπουδαστές και εκπαιδευτές του Ι.Ι.Ε.Κ., προσθέτοντας ταυτόχρονα αξία στην εκπαίδευση – κατάρτισή και στην εργασία τους.

Η επαφή με τον ‘κόσμο’ των Τεχνών και του Πολιτισμού στη Λετονία, η ενημέρωση για δεδομένα που κάνουν την πρόσβαση στην αγορά εργασίας ευκολότερη και η καλλιέργεια της Ευρωπαϊκής συνείδησης και συλλογικότητας, αποτέλεσε εξίσου ένα σημαντικό κομμάτι της δράσης. Το Εθνικό Μουσείο Ιστορίας, το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, το Μουσείο Εφαρμοσμένων Τεχνών, το 3d Arts Museum, το Art Nouveau Museum, η Όπερα και η περιήγηση στις Εκκλησίες, τα ιστορικά κτήρια και την κλειστή αγορά, προσέφεραν πολλά στους συμμετέχοντες.

Νέα κινητικότητα Σπουδαστών του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου στη Λετονία

Ενδιαφέρουσα ήταν και η επίσκεψη – ξενάγηση στην σχολή LMMDV art school της παραθαλάσσιας πόλης Liepaja, εταίρο σε παλαιότερο project του ΙΙΕΚ. Οι ειδικότητες εφαρμοσμένων τεχνών που διαθέτει η εν λόγω σχολή, με τον υπερσύγχρονο εξοπλισμό και τις πρωτότυπες εργασίες, είναι πόλος έλξης και για μελλοντικές συνεργασίες !

Τα αναμενόμενα μαθησιακά αποτελέσματα για τους συμμετέχοντες επιτεύχθηκαν σε αρκετά μεγάλο βαθμό, ενώ θα λάβουν και πιστοποιητικό Europass του ΕΟΠΠΕΠ. Η αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων θα συνεχίζεται για πολύ καιρό ακόμα με την εφαρμογή αυτών στις εργασίες που αναλαμβάνουν οι σπουδαστές και την εφαρμογή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΙΕΚ.

Οι Σπουδαστές βρέθηκαν για μια μέρα και στη Βιέννη, γεγονός που τους έφερε για μια ακόμη φορά σε επαφή με την τέχνη και τον πολιτισμό μιας άλλης Χώρας.

Νέα κινητικότητα Σπουδαστών του ΙΙΕΚ Δήμου Βόλου στη Λετονία

Το Ι.Ι.Ε.Κ. του Δήμου Βόλου της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, σαν εκπαιδευτικός οργανισμός με σχεδιασμό που οδηγεί στη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος που πρέπει να ανταποκρίνεται στη δυναμική των καιρών και να απαντά στις προκλήσεις της εποχής μας, επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι η Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση – ένα σημαντικό μέσο της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την εκπαίδευση – συμβάλλει στην επίτευξη πολλών και ποικίλων οικονομικών και κοινωνικών στόχων, ενός υψηλού επιπέδου απασχόλησης, κοινωνικής συνοχής και διατήρησης της ανταγωνιστικότητας προς όφελος μιας βιώσιμης ανάπτυξης και μείωσης της ανεργίας των νέων.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος