Ναυτική Εβδομάδα 2026: Ο Βόλος τιμά το Μεσολόγγι και τα 200 χρόνια από την Έξοδο

Με επίκεντρο την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την ηρωική Έξοδο, επιστρέφει για ενδέκατη χρονιά η Ναυτική Εβδομάδα του Βόλου, από τις 7 έως τις 12 Ιουνίου. Ο καθιερωμένος θεσμός, που έχει συνδεθεί με την ανάδειξη της ναυτικής παράδοσης και της ιστορικής μνήμης, περιλαμβάνει μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, χορευτικά δρώμενα, εκθέσεις και αφιερώματα ανοιχτά για το κοινό.

Ναυτική Εβδομάδα 2026: Ο Βόλος τιμά το Μεσολόγγι και τα 200 χρόνια από την Έξοδο

Σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι “τα μεγάλα γεγονότα, όπως η έξοδος του Μεσολλογίου, δεν γεννώνται από στρατηγικές αποφάσεις και πολιτικούς σχεδιασμούς, αλλά κυρίως από την πνευματική ελευθερία των ανθρώπων”. Επιπλέον τόνισε ότι σε μια εποχή κατά την οποία οι βεβαιότητες συχνά κλονίζονται και οι αξίες δοκιμάζονται, το παράδειγμα του Μεσολογγίου εξακολουθεί να φωτίζει το δρόμο των Ελλήνων.

Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει την Κυριακή 7 Ιουνίου με πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, παρουσία του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού. Θα ακολουθήσει μνημόσυνο για τους ήρωες της Εξόδου του Μεσολογγίου, αλλά και για τους γνωστούς και άγνωστους ναυτικούς της Μαγνησίας που χάθηκαν στη θάλασσα.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή έναρξης στο προαύλιο του ναού, όπου θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα στο Μεσολόγγι από εκπροσώπους της ιστορικής πόλης. Όλες οι κεντρικές εκδηλώσεις θα φιλοξενούνται καθημερινά στις 9 το βράδυ στον ίδιο χώρο.

Η πρώτη βραδιά περιλαμβάνει μουσικοθεατρική παράσταση αφιερωμένη στις τελευταίες ώρες πριν από την Έξοδο, από το Ίδρυμα Πολιτισμού της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας «Άγιος Ευγένιος ο Αιτωλός» και το μουσικό σύνολο Ψαλτήριο Ensemble.

Τη Δευτέρα θα παρουσιαστεί συναυλία του μουσικοσυνθέτη και καθηγητή του Μουσικού Σχολείου Βόλου Ζαφείρη Κουκουσέλη, με έργα βασισμένα στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού και του Ρήγα Βελεστινλή. Την Τρίτη η ορχήστρα Ιωνία, μαζί με τους Παναγιώτη Λάλεζα, Θοδωρή Κοτονιά και Βιολέτα Ίκαρη, θα παρουσιάσουν μουσικές και τραγούδια της Αιτωλοακαρνανίας.

Ναυτική Εβδομάδα 2026: Ο Βόλος τιμά το Μεσολόγγι και τα 200 χρόνια από την Έξοδο

Η Τετάρτη είναι αφιερωμένη στον χορό, με την παράσταση «Χαίρε Μεσολόγγι του Γένους η Λαμπάδα» από τα χορευτικά των Κοινωνικών Κέντρων του Δήμου Βόλου και τον Σύλλογο Κοινωνικού Χορού και Πολιτισμού «Χορό-Έκφραση». Την Πέμπτη θα ακολουθήσει συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Βόλου, ενώ η αυλαία θα πέσει την Παρασκευή με βραδιά παραδοσιακής μουσικής από την Αιτωλοακαρνανία και την υπόλοιπη Ελλάδα, με ερμηνευτή τον πατέρα Χρήστο Κυριακόπουλο.

Παράλληλα, το κοινό θα μπορεί να επισκεφθεί έκθεση τοπικών προϊόντων στο Πάρκο Αγίου Κωνσταντίνου, φωτογραφική έκθεση της ομάδας Volos Lens με θέμα «Λίμνες και Λιμνοθάλασσες» στον νέο επιβατικό σταθμό του λιμένα, έκθεση στερεοσκοπικών φωτογραφιών του Μεσολογγίου, καθώς και έκθεση κεραμικών δημιουργιών εμπνευσμένων από τη θάλασσα και την ελληνική ναυτική παράδοση στο Ξενία Βόλου.

Η διοργάνωση πραγματοποιείται με τη στήριξη της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Βόλου, του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, του Λιμεναρχείου και του Οργανισμού Λιμένος Βόλου, με στόχο να αναδείξει τη ναυτική κληρονομιά και να προσφέρει ένα πολυήμερο πολιτιστικό γεγονός ανοιχτό σε κατοίκους και επισκέπτες.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος