Ν. Δούκας: Ο ΕΛΓΑ πληρώνει έγκαιρα αλλά δεν διαθέτει αρκετούς πόρους

O ΕΛΓΑ κάνει αγώνα δρόμου να εξασφαλίσει πόρους για να αποζημιώσει και μέχρι στιγμής αποζημιώνει στο 100% σε μια περίοδο που η κλιματική αλλαγή προκαλεί πολλές ζημιές στην παραγωγή, δήλωσε σήμερα από τον Βόλο ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ, Νίκος Δούκας. Συμμετέχει σε σύσκεψη με προέδρους Αγροτικών Συνεταιρισμών και Αγροτικών Συλλόγων της Μαγνησίας.

Ο κ. Δούκας ενημερώθηκε περαιτέρω για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και δεσμεύτηκε να προωθηθούν άμεσα οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυσή τους. Επίσης, συζητήθηκαν οι ζημιές από τον παγετό των προηγούμενων ημερών στη Μαγνησία, που επιβαρύνουν τους παραγωγούς αλλά και τη διαδικασία των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ.
«Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται εδώ για τους παραγωγούς, ο ΕΛΓΑ βρίσκεται εδώ για τους ανθρώπους στους οποίους ανήκει, ώστε να τους στηρίξει για να μπορέσουν να επανεπενδύσουν και να επιβιώσουν» τόνισε και εξήγησε ότι υπάρχει μια καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. 

Αναφορικά για τη μη αποζημίωση της ζημιάς στη σιτοπαραγωγή από τον παγετό του 2021 και τις διαμαρτυρίες των παραγωγών του δήμου Ρήγα Φεραίου, επισήμανε ότι ο ΕΛΓΑ έχει εμπιστοσύνη στους εκτιμητές του, όμως θα διερευνήσει αν μπορεί να δοθεί λύση. Εξήγησε ότι εξετάζεται η αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας του Οργανισμού, πάγιο αίτημα των αγροτών, όμως το βασικό είναι να εξασφαλιστούν πόροι για τη βιωσιμότητα του Οργανισμού. “Ο ΕΛΓΑ είναι ασφαλιστικός Οργανισμός και λειτουργεί με εισφορές παραγωγών συν 20% από το κράτος για τα λειτουργικά του έξοδα. Πρώτη φορά η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεισέφερε το 20% κάτι που δεν είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτή η δυνατότητα μας έδωσε τη χρηματοδότηση για να καλύψουμε τις ζημιές το 2021 και το 2020 με τον ΙΑΝΟ. Τα χρήματα των εισφορών δεν επαρκούσαν. Σε κάθε περίπτωση ο κανονισμός χρήζει επικαιροποίησης αλλά αυτό που επείγει είναι η βιωσιμότητα του Οργανισμού.”.

Επιπλέον τόνισε ότι έχει επισπευστεί ο χρόνος αποζημίωσης των παραγωγή.” Σε κάθε περίπτωση από πέρυσι και φέτος πληρώνουμε 100% των ζημιών χωρίς δόσεις και μέχρι την Άνοιξη τους επόμενου έτους φροντίζουμε να αποπληρωθούν όλοι”. Ανέφερε ότι το 2021 οι αποζημιώσεις για τη Μαγνησία ανέρχονται περίπου στο ποσό των οκτώ εκατομμυρίων ευρώ και μέχρι στιγμής έχουν πληρωθεί τα πέντε εκατομμύρια ενώ σύντομα και τα υπόλοιπα στα οποία περιλαμβάνονται και οι αποζημιώσεις για τα κάστανα.  Τέλος ανέφερε ότι σε μεγάλο ποσοστό οι αγρότες καταβάλλουν τις  εισφορές τους και όταν κάποιος δεν το πράττει, τότε  δεν δικαιούται να αποζημιωθεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος