Μεγάλη Αστροβραδιά στην παραλία του Βόλου

Η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (Ε.Α.Δ., έδρα: Βόλος) σας προσκαλεί στην παραλία του Βόλου, αυτή την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023 και ώρα 21.00 να γιορτάσουμε και ….αστρονομικά το Καλοκαίρι!

Τα τηλεσκόπιά μας θα στηθούν στην οδό Αργοναυτών με Κ. Καρτάλη, σημείο που ελλιμενίζεται η Αργώ

Επίσης, θα έχουμε την δυνατότητα να παρατηρήσουμε μια τριπλή σύνοδο δύο πλανητών, Αφροδίτης και Άρη, και του μοναδικού μας φυσικού δορυφόρου, την Σελήνη!

Καταρχήν, θα συμβεί το «θερινό ηλιοστάσιο», ή απλώς «θερινή τροπή», που θα εγκαινιάσει και τυπικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας.

Μεγάλη Αστροβραδιά στην παραλία του Βόλου
Θερινό Ηλιοστάσιο

Πιο συγκεκριμένα, για το βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο.

Ονομάζεται «θερινό ηλιοστάσιο» καθώς για μερικές ημέρες, πριν και μετά την θερινή τροπή, ο Ήλιος φαίνεται να αργοστέκει, πάνω στην εκλειπτική, σαν να είναι έτοιμος να σταματήσει!

Επίσης, ονομάζεται, «θερινό τροπικό σημείο» ή απλώς «θερινή τροπή», επειδή ο Ήλιος τρέπεται και πάλι προς τον Ισημερινό, και από την ημέρα αυτή αρχίζει το Καλοκαίρι!

Πράγματι στις 21 Ιουνίου 17:57 (ώρα Ελλάδας) , ο Ήλιος φτάνει στο βορειότερο σημείο της εκλειπτικής και αρχίζει να κατέρχεται και πάλι «τρεπόμενος» προς τον Ισημερινό.

Επίσης, καθ’ όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, η Αφροδίτη και ο Άρης θα κρέμονται δίπλα-δίπλα στον ουρανό, ομαδοποιημένοι, επειδή θα βρίσκονται στην ίδια αστρονομική γραμμή. Την πρώτη επίσημη ημέρα του καλοκαιριού, στις 21 Ιουνίου, η Αφροδίτη, ο Άρης και η Σελήνη θα σχηματίσουν ένα τρίγωνο στον νυχτερινό ουρανό», σύμφωνα με τον ειδικό της NASA Τόνι Ράις και την Washington Post.

Μεγάλη Αστροβραδιά στην παραλία του Βόλου
Σύνοδος πλανητών

Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται «σύνοδος πλανητών» γιατί θα βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση ως προς τη Γη! Θα είναι εύκολα εντοπήσιμο μετά τη δύση του Ήλιου, ακόμη και με γυμνό μάτι, κοιτάζοντας προς τη Δύση!

Μέσα από τα τηλεσκόπια των μελών της Ομάδας Αστροπαρατήρησης της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος (Ε.Α.Δ., έδρα: Βόλος) θα μπορέσουμε να αποκαλύψουμε τις λεπτομέρειες αυτών των αντικειμένων!

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος