Με υποστελεχωμένες υπηρεσίες και ελλιπή χρηματοδότηση θα αντιμετωπιστεί η φετινή αντιπυρική περίοδος

Η υποστελέχωση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, οι ελάχιστες χρηματοδοτήσεις τέθηκαν για πολλοστή φορά στη σημερινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Μαγνησίας όπου οριστικοποιήθηκε ο σχεδιασμός για την αντιπυρική προστασία από τους φορείς που συμμετείχαν. Στη συνεδρίαση που συμμετείχε και ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός επισημάνθηκε η ανάγκη να υπάρχει πρόληψη και επαγρύπνηση από όλους.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γρηγόρης Ιγγλέζης αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και ήταν ο πρώτος που έκανε λόγο για υποστελέχωση της υπηρεσίας, η οποία διαθέτει τρεις χειριστές μηχανημάτων εκ των οποίων οι δύο σε ηλικία σύνταξης και δύο οδηγοί φορτηγών. Σε κάθε περίπτωση την κατάσταση σώζουν οι ιδιώτες και έχουν ενεργοποιηθεί όλα τα μητρώα που εξυπηρετούν τις ανάγκες των δήμων σε έκτακτες περιπτώσεις. Επιπλέον εξασφαλίστηκαν πιστώσεις 500.000 ευρώ το χρόνο και ήδη διατέθηκαν 40.000 ευρώ για καθαρισμό χόρτων και ερεισμάτων στις Σποράδες.

Για κοπή χόρτων, άρση καταπτώσεων, καθαρισμό ερεισμάτων και αποκατάσταση οδικού δικτύου Μαγνησίας εξασφαλίστηκε ποσό 700.000 ευρώ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται διαγωνισμός για καθαρισμό ερεισμάτων, προϋπολογισμού 300.000 ευρώ. Η ΠΕ Μαγνησίας επίσης, συνέχισε ο κ. Ιγγλέσης, έχει καταγράψει όλα τα ρέματα που υπάρχουν στον νομό και έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες καθαρισμού τους.

Τέλος ο κ. Ιγγλέζης ανακοίνωσε ότι από τις αρχές Ιουνίου δύο cannadair θα σταθμεύσουν μόνιμα στην 111 Πτέρυγα Μάχης, ενώ θα συνδράμουν εφ’ όσον κριθεί αναγκαίο, ρωσικά και καναδικά αεροσκάφη, καθώς και πυροσβεστικά ελικόπτερα.

Σε ότι αφορά τα περιαστικά δάση και τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς ο διοικητής της Π.Υ. Μαγνησίας Γ. Βλόντζος ζήτησε από τους δήμους να τα καθαρίσουν και από τους πολίτες να φροντίσουν να προστατεύσουν τα όποια περιουσιακά στοιχεία διαθέτουν. Ο διοικητής της Π.Υ Βόλου, Βαγγέλης Λιακόπουλος, αναφέρθηκε αναλυτικά στην πυροσβεστική δύναμη. Είπε ότι υπάρχουν 17 περιπολικά σε ανάπτυξη, εκ των οποίων τα επτά στα νησιά των Σποράδων, και 92 πυροσβέστες.

Από την 111 Πτέρυγα Μάχης έγινε γνωστό ότι διατίθεται ένα πυροσβεστικό όχημα με δύο υπαλλήλους που θα χρησιμοποιηθεί ως περιπολικό και θα μπορεί να επέμβει σε Ν. Αγχίαλο και Μικροθήβες, ενώ θα υπάρχουν περίπολα σε συνεργασία με το πυροσβεστικό κλιμάκιο Δρυμώνα.

Δήμαρχοι της Μαγνησίας εξέφρασαν και πάλι τα παράπονα τους για την έλλειψη προσωπικού,  τη μικρή χρηματοδότηση και τις μεγάλες ευθύνες που έχουν κληθεί να αναλάβουν, αν και όλοι δήλωσαν έτοιμοι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Σημειώνεται ότι στη διάθεση της Πυροσβεστικής δήλωσαν ότι βρίσκονται και οι τρεις εθελοντικές ομάδες της Μαγνησίας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος