Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η προκαταρκτική για την θανάτωση της φώκιας – μασκότ της Αλοννήσου (video)

Μετά την μήνυση που κατέθεσε κατά παντός υπευθύνου η Οργάνωση Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας Μοm, η Εισαγγελέας έδωσε εντολή να ξεκινήσει η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη θανάτωση με καμάκι ψαροντούφεκου της φώκιας «Κωστής» στην Περιστέρα Αλοννήσου, ενώ παράλληλα και με παραγγελία της Εισαγγελίας προς την Λιμενική Αρχή Αλοννήσου, αρχίζει η λήψη καταθέσεων από πιθανούς αυτόπτες μάρτυρες και λουόμενους που βρίσκονταν κοντά στην περιοχή που το άτυχο θηλαστικό βρήκε τραγικό θάνατο από ανθρώπινο χέρι και πρόθεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στην εβδομάδα θα κατατεθεί δεύτερη μήνυση στην Εισαγγελία του Βόλου,  από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου Βορείων Σποράδων, στην ευθύνη του οποίου βρίσκονται εκτός της Αλοννήσου και άλλα έξι μικρότερα νησάκια, μεταξύ των οποίων και της Περιστέρας, όπου βρέθηκε νεκρή η φωκιά “Κωστής”.

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η προκαταρκτική για την θανάτωση της φώκιας – μασκότ της Αλοννήσου (video)Ο “Κωστής” θανατώθηκε με καμάκι ψαροντούφεκου και σύμφωνα με το Δήμαρχο του νησιού Πέτρο Βαφίνη, αποκλείεται να το έκανε, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην ΕΡΤ, επαγγελματίας ψαράς του νησιού, αφού η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει αλιευτικό ενδιαφέρον για τους επαγγελματίες ψαράδες και γιατί η “Κωστής” για τους ψαράδες του νησιού ήταν εκεί και πριν ένα και πριν δυο χρόνια. Στο σημείο που εντοπίστηκε η θανατωμένη φώκια απαγορεύεται το ψαροντούφεκο, αφού βρίσκεται εντός της προστατευόμενης ζώνης των περίπου 2,220 km2.

Η δίωξη σε βάρους τους δράστη είναι πλέον σε βαθμό κακουργήματος και ο εντοπισμός του είναι υπόθεση που αφορά όλο το νησί και τους κατοίκους του, όπως λένε οι κάτοικοι, οι οποίοι δηλώνουν ότι αποτελεί δυσφήμιση η συγκεκριμένη είδηση. “Θέλουμε” να βρεθεί και να τιμωρηθεί ο υπαίτιος, ώστε η τιμωρία του να αποτρέψει άλλους ασυνείδητους από μια τέτοια απεχθής πράξη.

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η προκαταρκτική για την θανάτωση της φώκιας – μασκότ της Αλοννήσου (video)Ο Πάνος Δενδρινός, εκπροσωπώντας τον  Οργανισμό Προστασίας του περιβάλλοντος  MOm – Monachus monachus, μιλώντας στην ΕΡΤ, επεσήμανε ‘ότι ήδη έχουν καταθέσει την μήνυση κατά παντός υπευθύνου και ότι  “δυστυχώς για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται ότι η ανθρώπινη κακία και ασυνειδησία δεν έχει όρια!  ειδοποιηθήκαμε ότι η νεαρή αρσενική φώκια «Κωστής» (μασκότ της Αλοννήσου τους τελευταίους μήνες) είναι νεκρή από ανθρώπινο χέρι. Το αθώο και ανυποψίαστο ζώο, όπως διαπιστώσαμε, χτυπήθηκε επί τούτου με ψαροντούφεκο που έφερε καμάκι μεγάλου διαμετρήματος για αυτόν ακριβώς τον σκοπό! Το γεγονός έχει λυπήσει βαθύτατα και αγανακτήσει όχι μόνο τους ανθρώπους της MOm αλλά και όλους τους ευαισθητοποιημένους κατοίκους και επισκέπτες της Αλοννήσου που είχαν την τύχη να θαυμάσουν τον «Κωστή». Αυτός που το έπραξε προφανώς δεν έχει το ελάχιστο θάρρος να εμφανιστεί και να αναλάβει την ευθύνη της ανοησίας του.
Για αυτό και καθώς η συγκεκριμένη πράξη εκτός από ανήθικη είναι και κακουργηματική, καλούμε τις  αρμόδιες αρχές να αναλάβουν άμεσα δράση ώστε να βρεθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι ένοχοι. Όποιον πολίτη γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό με το συγκεκριμένο αποτρόπαιο γεγονός να το γνωστοποιήσει άμεσα στις λιμενικές αρχές”.
Από το 2018 η φώκια “Κωστής” κολυμπούσε ελεύθερος στα νερά της Αλοννήσου
Το  άτυχο θηλαστικό έχει τη δική του ιστορία και ο επίλογος της γράφτηκε με αίμα από ανθρώπινο χέρι. Ωστόσο για την ιστορία να αναφέρουμε ότι  ο “Κωστής”  σώθηκε από τον κυκλώνα “Ζορμπάς” όταν χωρίστηκε βίαια από την μητέρα του, το 2018 και βρέθηκε στην Φολέγανδρο μόλις 2 εβδομάδων κ ελλιποβαρής. Μετά από τέσσερις μήνες περίθαλψης από την Mom απελευθερώθηκε στο θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, όπου και έζησε μέχρι το περασμένο Σάββατο, ως η μασκότ του νησιού, αφού πολύ ήταν αυτοί που είχαν την τύχη να τον συναντήσουν! 
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος