Μαγνήτων Κιβωτός: Πρόσκληση σε συζήτηση προγραμματισμού πολιτιστικών δράσεων για το 2023

Την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:00, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, (Κ. Καρτάλη & Ανθ. Γαζή στον Βόλο), ο φορέας πολιτισμού της Ι. Μ. Δ. «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», καλεί όλους τους Πολιτιστικούς φορείς της Μαγνησίας από το χώρο της αυτοδιοίκησης (α’ και β’ βαθμού), τους συλλόγους, εκπαιδευτικούς, και κάθε ενδιαφερόμενο ενεργό πολίτη ή εκπρόσωπο φορέα να συμμετέχουν με τις προτάσεις και ιδέες τους στην ενημερωτική συνάντηση – συζήτηση για το νέο «Θεματικό Έτος Πολιτισμού 2023», που έχει θέμα: «Γιορτάσια στων Μαγνήτων τις Κοινότητες».

Η «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», συνεπής στον αρχικό της σχεδιασμό, για θεματικές δράσεις και εκδηλώσεις με την συμμετοχή και συνεργασία φορέων από τη Μαγνησία – Αγιά, συνεχίζει τον ετήσιο προγραμματισμό του με ένα νέο θέμα εξίσου ενδιαφέρον για το έτος 2023.

Αρχίσαμε το 2015 με το θεματικό έτος για τη θάλασσα με τίτλο «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας», και ακολούθησαν ακόμη πέντε Θεματικές ενότητες, που ορισμένες από τις οποίες συνεχίστηκαν και σε δεύτερο χρόνο.

Η ιδέα του θεματικού έτους για το 2023 από την οποία διαπνέεται και η Συλλεκτική έκδοση – ημερολόγιο κινείται σε δύο άξονες – αυτή που αναφέρεται στα γιορτάσια – και η άλλη στων Μαγνήτων οι Κοινότητες, ως ετεροτοπίες και νοσταλγία των κοινοτήτων, κληρονομιά της παράδοσης του κοινοτισμού όλης της Ελλάδας.

Μαγνήτων Κιβωτός: Πρόσκληση σε συζήτηση προγραμματισμού πολιτιστικών δράσεων για το 2023
Πανηγύρι στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στο Παλιούρι

Οι εκκλησίες και τα εξωκλήσια μας σε όλη τη Μαγνησία και την Αγιά έχουν διαδραματίσει ένα σπουδαίο ρόλο για τους ντόπιους κατοίκους και επισκέπτες, είτε ως χώροι λατρείας, είτε ως χώροι τέλεσης των μυστηρίων, είτε ως χώροι για γιορτασμούς, πανηγύρια και ανανέωση δεσμών συγγένειας και φιλίας. Άλλωστε τα περισσότερα πανηγύρια πραγματοποιούνται προς τιμήν των Αγίων της Ορθόδοξης εκκλησίας σ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, ιδιαίτερα όμως τη θερινή περίοδο.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο κοινοτισμός υπήρξε το στήριγμα του λαού μας και συνέβαλε τα μέγιστα στην κοινωνική του συγκρότηση. Έτσι μέσα από δύσκολους καιρούς αιώνων δουλείας και καταπίεσης, οι άνθρωποι βρήκαν το καταφύγιο για την επιβίωσή τους, μέσα από την κοινότητα. Παράλληλα, διατήρησαν την ταυτότητά τους και πορεύτηκαν ταυτόχρονα με την ορθοδοξία.

Τα γιορτάσια ως πανηγύρια προς τιμήν των Αγίων της Ορθόδοξης εκκλησίας, αλλά και ο κοινοτισμός οικοδομήθηκαν και σμιλεύτηκαν με βάση την ορθόδοξη πίστη. Έτσι η εκκλησία αποτέλεσε το αξονικό, ενοποιητικό στοιχείο σε όλες ψηφίδες του ελληνισμού. Ο εορτασμός των Αγίων αποτελούσε πάντοτε έως και σήμερα ένδειξη της βαθιάς πίστης, αλλά και ανανέωση των στενών δεσμών της κοινότητας. Είναι αυτοί οι δύο αρμοί που επέτρεψαν την επιβίωσή του ελληνισμού και τη διατήρηση της εθνικής συνείδησης.

Η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος & Αλμυρού με τον φορέα της στον πολιτισμό, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» για το 2023, μαζί με όλους τους φορείς της περιοχής, όπως από την ίδρυσή του το υλοποιεί, θα συμβάλει στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των πανηγυριών και του κοινοτισμού ως ανάμνηση.

Προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά τα παραπάνω αναφερόμενα, καλεί όλους τους Πολιτιστικούς φορείς της Μαγνησίας και κάθε ενδιαφερόμενο ενεργό πολίτη ή εκπρόσωπο φορέα να συμμετέχουν με τις προτάσεις και ιδέες τους στην ενημερωτική συνάντηση – συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ.Δ. στον Βόλο, την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023 και ώρα 19:00.

Το πρόγραμμα της ενημερωτικής συνάντησης – συζήτησης περιλαμβάνει:

α) Εισαγωγική τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του φορέα «Μαγνήτων Κιβωτός» Νίκου Τσούκα.

β) Παρουσίαση αρχικού ετήσιου σχεδιασμού για το θεματικό έτος δράσεων και εκδηλώσεων από τον Οργανωτικό Γραμματέα της «Μαγνήτων Κιβωτού», Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη.

γ) Τοποθέτηση φορέων – ερωτήσεις – συζήτηση για το θεματικό έτος.

δ) Κατάθεση προτάσεων προς διερεύνηση για το θεματικό έτος από τους εκπροσώπους ή πολίτες της Μαγνησίας,

ε) Τοποθέτηση – κλείσιμο ενημερωτικής συνάντησης από τον Πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού», Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιο.

Για την διευκόλυνση της ενημερωτικής συνάντησης θα ήταν αποτελεσματικό κυρίως οι εκπρόσωποι φορέων πολιτισμού της Μαγνησίας, μετά από σύγκλιση των αντίστοιχων Δ.Σ. που εκπροσωπούν, να μεταφέρουν τις απόψεις του φορέα τους σε σχέση με πιθανές συμπράξεις και συνεργασίες που αφορούν δράσεις και εκδηλώσεις που έχουν σαν βάση τους το θεματικό έτος στη Μαγνησία.

Επίσης αρχικά σχέδια – ιδέες ή προτάσεις φορέων για συνεργασία ή συμπράξεις στο πλαίσιο του θεματικού έτους θα μπορούν να κατατεθούν γραπτώς απευθείας στο προεδρείο της ενημερωτικής συνάντησης – συζήτησης έτσι ώστε να υπάρχει χρόνος να εκφραστούν όλες οι ιδέες και οι τάσεις των φορέων της Μαγνησίας.

Η «Μαγνήτων Κιβωτός» για πολλοστή φορά υλοποιεί και προωθεί στην πράξη συμπράξεις φορέων και πρωτοβουλιών, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλαπλά προϊόντα διαβούλευσης με τους περισσότερους τοπικούς φορείς της περιοχής μας.

Με αυτές τις σκέψεις η «Μαγνήτων Κιβωτός» αποφάσισε να καταρτίσει ένα κοινό πρόγραμμα, προκειμένου να αναδείξει το πολιτιστικό απόθεμα που σχετίζεται με τα Πανηγύρια και τις γιορτές των διαφόρων Κοινοτήτων της Μαγνησίας και της Αγιάς και να οριστικοποιήσει έναν κοινό σχεδιασμό πρωτοβουλιών, δράσεων και ενεργειών, για τούτο πρέπει να συμμετάσχουν ΟΛΟΙ οι φορείς στη διαβούλευση της Τρίτης 28 Μαρτίου 2023, στις 19.00 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο της Ι.Μ.Δ. Κ. Καρτάλη – Ανθίμου Γαζή στον Βόλο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος