Μαγνησία – Πρόεδρος ΕΛΓΑ: Τέλη Ιουλίου η προκαταβολή αποζημίωσης στους πληγέντες παραγωγούς

Με τη δέσμευση ότι στα τέλη του Ιούλη θα δοθεί η προκαταβολή της αποζημίωσης από τον παγετό της περασμένης Άνοιξης σε όσους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές και στο ύψος του 40%, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, προσήλθε στην συνέντευξη τύπου που ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα, παρουσία της Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, αλλά και της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Β. Σποράδων Δωροθέας Κολυνδρίνη.

Ο κ. Λυκουρέντζος περιοδεύει από χθες στις πληγείσες περιοχές της Μαγνησίας, συνοδευόμενος από την Δωροθέα Κολυνδρίνη, αποκτώντας και ο ίδιος προσωπική άποψη της καταστροφής, αλλά συνομιλώντας και με τους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι κατέθεσαν την αγωνία τους. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ υπογράμμισε ότι στα τέλη του φθινοπώρου θα ολοκληρωθεί το εκτιμητικό έργο και τον Δεκέμβριο θα γίνει η εξόφληση των αποζημιώσεων.
Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Κολυνδρίνη τόνισε ότι η επίσκεψη είχε ως στόχο της αποτίμηση των προβλημάτων ενώ από την πλευρά της η κ. Μακρή επισήμανε ότι έγινε εμπεριστατωμένη αποτίμηση των προβλημάτων αγροτών και παραγωγών και πως ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τα κατέγραψε και θα κάνει πράξη τη δέσμευσή του να αποζημιωθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν.
Για πρωτόγνωρη ανταπόκριση του ΕΛΓΑ  έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπογραμμίζοντας ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε κινηθεί τόσο γρήγορα η διαδικασία της εκτίμησης και των αποζημιώσεων και αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι ο ΕΛΓΑ προσέλαβε επί πλέον προσωπικό και έτσι οι υπηρεσίες τους είναι από την πρώτη στιγμή έξω στις πληγείσες περιοχές. Ο κ. Αγοραστός κατέληξε λέγοντας ότι  «οι επισκέψεις δεν είναι προσχηματικές και οι συσκέψεις οδηγούν σε πρωτοποριακές λύσεις” ενώ δεν παρέλειψη να αναφερθεί και στην άριστη συνεργασία με τον ΕΛΓΑ που αποτυπώνεται στα έργα.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ  Αντρέας Λυκουρέντζος πέραν της δέσμευσης για άμεση καταβολή μέρος της αποζημίωσης στους πληγέντες, στάθηκε στην γνώμη που αποκόμισε από το ανάγλυφο της πραγματικότητας μετά τις καταστροφικές ζημιές,  τόσο του παγετού της άνοιξης που εκδηλώθηκε σε πέντε κύματα,  από τα μέσα Φεβρουαρίου έως τα μέσα Απριλίου και τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις που προκλήθηκαν από την κλιματική αλλαγή, επισημαίνοντας ότι : «Η διοίκηση του ΕΛΓΑ ετοίμασε προτάσεις με τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε τη διαδικασία του εκτιμητικού έργου και της πληρωμής προκαταβολών μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα. Οι αποζημιώσεις προϋπολογίζονται σε όλη τη χώρα ότι υπερβούν τα 350 εκ. ευρώ για τις ζημιές του παγετού, ενώ ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ με 155 εκ. ευρώ καλείται να ανταποκριθεί σε αποζημιώσεις άλλων ζημιών”.

Ολοκληρώνοντας την  τοποθέτηση του  ο κ. Λυκουρέντζος, έκανε λόγο για τρεις κατηγορίες ζημιών.

Η πρώτη αφορά τις ζημιές που εντάσσονται στον κανονισμό, στην οποία θα συμπεριληφθούν και καλλιέργειες που τυπικά δεν ήταν στο στάδιο της ανθοφορίας. Σ αυτή την περίπτωση δεν θα κρατηθεί το 20% από τον ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις, οι οποίες θα υπολογιστούν στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας. Η κυβέρνηση θα χρηματοδότησε τον ΕΛΓΑ με 3,5 εκ.€ για να πληρωθεί το διοικητικό κόστος για τις προσλήψεις γεωπόνων που έφτασαν τους 317. Να σημειωθεί ότι συνολικά έχουν καταγραφεί 224.000 αγροτεμάχια που πρέπει να αξιολογηθούν, εκ των οποίων τα 110.000 βρίσκονται στην Ημαθία και στην Πέλλα και το υπόλοιπο ποσοστό στη Θεσσαλία, λίγα στην Πελοπόννησο και στη δυτική Μακεδονία.

Η δεύτερη κατηγορία ζημιών, αφορά τις ελιές και άλλες καλλιέργειες, οι οποίες δεν εντάσσεται στον κανονισμό. Για να αποφύγουμε, είπε ο κ. Λυκουρέντζος τις χρονοβόρες διαδικασίες του χρηματοδοτικού προγράμματος κρατικών ενισχύσεων θα πάμε το θέμα στην αρμόδια κυβερνητική επιτροπή  για να εξεταστούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης, ενώ στις προτεραιότητές μας είναι η απλοποίηση των διαδικασιών  με τον σχετικό νόμο της κυβέρνησης περί  κρατικής αρωγής.

Η τρίτη κατηγορία ζημιών είναι εντελώς διαφορετική σε σχέση με τις δύο προηγούμενες και για τις οποίες θα συνταχθεί κείμενο εκτιμήσεων εντός Ιουλίου με στόχο να προκύψουν τα πρώτα συμπεράσματα

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το ύψος των ζημιών ανά περιφέρεια, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι συγκεντρώνονται τα στοιχεία όχι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των προϊσταμένων αλλά με τα αποτελέσματα των πορισμάτων που μας δείχνουν πραγματικά μεγέθη και αυτή η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, ενώ για το πρόγραμμα χαλαζοπροστασίας είπε ότι επί χρόνια η Μαγνησία είναι εκτός και ότι στις 25 Νοεμβρίου που ανέλαβε βρήκε τη σημερινή σύμβαση που εκτελείται με την ανάδοχο εταιρεία να έχει εγκριθεί και να έχει συγκεκριμένες περιοχές που θα καλύπτονται. Έχει διάρκεια τέσσερα χρόνια και συνεπώς δεν μπορεί να την μεταβάλει. Εξέφρασε δε έκπληξη γιατί δεν εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον από τους τοπικούς φορείς ώστε να συμπεριληφθεί η Ζαγορά και το Πήλιο.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος