Μαγνησία: Κατά της δημιουργίας μονάδας LNG οι κάτοικοι του Αγίου Στεφάνου

Κατά της χωροθέτησης πλωτής μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Σωρό τάσσονται οι κάτοικοι του οικισμού του Αγίου Στεφάνου, σε χθεσινή γενική τους συνέλευση.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρουν ότι “δεν θα επιτρέψουν να νεκρωθεί ο Παγασητικός και η παράκτια ζώνη να μετατραπεί σε Σκαραμαγκά”.

Στο ψήφισμα που εξέδωσαν αναφέρονται αναλυτικά στους κινδύνους που υπάρχουν -όπως υποστηρίζουν- από τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας. Ζητούν από τους βουλευτές αλλά και τους αυτοδιοικητικούς να λάβουν δημόσια θέση για το θέμα. Προειδοποιούν μάλιστα ότι θα λάβουν κάθε πρόσφορο μέσο για να διαφυλάξουν και να υπερασπιστούν τα νόμιμα δικαιώματά τους.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ψήφισμα των κατοίκων, “… Είναι ευρέως γνωστό ότι διεθνώς αποφεύγεται η κατασκευή σταθμών LNG πλησίον οικισμών, εντός κόλπων ή σε σεισμογενείς περιοχές, τόσο για λόγους ασφαλείας όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της υγείας των κατοίκων. Και αυτό διότι υφίσταται κίνδυνος διαρροής αερίου από τον σταθμό και τα πλοία που τον εφοδιάζουν, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον υδροβιότοπο και όλες τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την περιοχή (αναψυχή, τουρισμός, αλιεία, καταδύσεις κ.ά.)… Υφίσταται επίσης ο κίνδυνος πυρκαγιάς ή/και εκρήξεως από διαρροή εντός του σταθμού, με τις συνέπειες ενός τέτοιου ατυχήματος να περιγράφονται ως απολύτως καταστροφικές από ανθρωπιστικής και περιβαλλοντικής άποψης… Πέραν τούτου, οι συγκεκριμένες βιομηχανικές μονάδες επιβαρύνουν ούτως ή άλλως και αλλοιώνουν την ισορροπία του υδάτινου οικοσυστήματος εξαιτίας της συχνής διέλευσης τεράστιων φορτηγών πλοίων (LNGcarriers) που τροφοδοτούν την πλωτή αποθήκη υγροποιημένου φυσικού αερίου, με σοβαρή επιβάρυνση της ναυσιπλοΐας και των τουριστικών δραστηριοτήτων των παρακείμενων περιοχών και καταστροφικές συνέπειες για την αλιεία…  Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τέτοιου τύπου ενεργειακές μονάδες αποτελούν τον πρώτο στόχο σε περίπτωση οιασδήποτε εχθρικής ενέργειας καθιστώντας και την ευρύτερη περιοχή στόχο (βλ. τις επιθέσεις τον Απρίλιο και Οκτώβριο 1987 στις ιρανικές πλωτές εγκαταστάσεις πετρελαίου στο Reshadat)… Εμείς ως κάτοικοι της περιοχής του Αγ. Στεφάνου (Σωρού), αλλά και ως πολίτες της Μαγνησίας σας δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε αποφασιστικά στην υλοποίηση του άνω σχεδίου. Δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο Παγασητικός σε «νεκρή θάλασσα» και η παράκτια ζώνη σε Σκαραμαγκά. Αναμένουμε την απάντησή σας, σας καλούμε να σταθείτε στο πλάι μας και επιφυλασσόμαστε για τη λήψη και την άσκηση κάθε μέτρου για τη διαφύλαξη και προάσπιση των νομίμων δικαιωμάτων μας”.

Καμπάνια στο Avaaz

Καμπάνια μέσω της πλατφόρμας Avaaz ώστε να συγκεντρωθούν υπογραφές ενάντια στην κατασκευή πλωτού σταθμού LNG στον Παγασητικό, ξεκίνησαν κάτοικοι του Βόλου και μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες υπογραφές.

Στο μεταξύ η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Παπανάτσιου επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση κρύβει τα στοιχεία για το LNG στον Βόλο και οι απαντήσεις που δίνει στον κοινοβουλευτικό έλεγχο ο αρμόδιος υπουργός κ. Σκρέκας δεν ικανοποιούν καθώς φέρεται το υπουργείο του να μην γνωρίζει τίποτα σχετικό με την επένδυση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος