Μάγεψε το κοινό του Βόλου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Θερμή ήταν η υποδοχή που επιφύλαξε στην  Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, το φιλόμουσο κοινό του Βόλου, χθες βράδυ στο Ανοικτό Θέατρο της Νέας Ιωνίας, με αφορμή μια εξαιρετική  συναυλία, που περιλάμβανε τις Επτά Ωδές στον Ύμνο της  Ελευθερίας του Νικόλαου Μάντζαρου και την αξεπέραστη οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη Ο Βαφτιστικός.

Μάγεψε το κοινό του Βόλου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Μεταξύ των μουσικών και δύο Βολιώτισσες σοπράνο  οι Μίνα Πολυχρόνου και Μαρία Κατσούρα.

Οι Επτά Ωδές στον Ύμνο της Ελευθερίας του Νικόλαου Μάντζαρου, του συνθέτη του εθνικού μας ύμνου συνεπήρε το κοινό του Βόλου, το οποίο στο άκουσα της μελωδίας του, σηκώθηκε όρθιο τιμώντας την στιγμή, αλλά  και τον ίδιο τον συνθέτη που επιθυμούσε ο ύμνος να τραγουδιέται από τους τότε επαναστατημένους Έλληνες.

Ο Πρόεδρος της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Δήμου Βόλου Γιώργος Βλιώρας, μίλησε γι αυτή την συνεργασία Δήμου και  Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μπορεί να είναι η απαρχή μιας συνεργασίας, αλλά η πρόθεση του Δήμου είναι η συνέχισε της συνεργασίας και με άλλες συναυλίες και εκδηλώσει πολιτισμού

Ο Βαφτιστικός 100 και πλέον χρόνια από την πρώτη του παρουσίαση αριθμεί εκατοντάδες παραστάσεων και αποτελεί δικαίως την δημοφιλέστερη ελληνική οπερέτα, την οποία είχαν την ευκαιρία οι Βολιώτες να απολαύσουν.

Μάγεψε το κοινό του Βόλου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ Μάγεψε το κοινό του Βόλου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Επτά Ωδές στον Ύμνο της Ελευθερίας του Νικόλαου Μάντζαρου

Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος – Μάντζαρος (1795-1872), ο συνθέτης του εθνικού μας ύμνου, ήταν στενός φίλος του Διονύσιου Σολωμού και γοητεύτηκε από το ποίημα Ύμνος εις την Ελευθερία.

Μάγεψε το κοινό του Βόλου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ Το επαναστατικό και ρομαντικό περιεχόμενο του έργου επηρέασε βαθιά τον Μάντζαρο που επιθυμούσε ο ύμνος να τραγουδιέται απ’ όλους τους επαναστατημένους Έλληνες. Αρχικά μελοποιήθηκε για τετράφωνη χορωδία και πιάνο, αλλά ακολούθησαν κι άλλες διασκευές. Οι Ωδές αποτελούν μέρος του Ύμνου εις την Ελευθερία ενώ στην τελευταία ωδή ακούστηκε η  μελωδία του ελληνικού εθνικού ύμνου, με τους θεατές στο άκουσμά του να σηκώνονται από τις θέσεις τους και να στέκονται προσοχή μέχρι και την ολοκλήρωσή του.

Μάγεψε το κοινό του Βόλου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤΟ Βαπτιστικός του Θεόφραστου Σακελλαρίδη παρουσιάστηκε  σε συναυλιακή μορφή, “κοντσερτάντε”, με ένα υπέροχο κουαρτέτο λυρικών τραγουδιστών, ερμηνεύοντας άριες και ντουέτα της, μεταξύ των οποίων,  οι μεγάλες επιτυχίες «Στο στόμα», «Η καρδιά μου πονεί για σας» και το εμβληματικό πολεμικό εμβατήριο «Ψηλά στο μέτωπο»!

Μάγεψε το κοινό του Βόλου η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ Στο ρόλο του αφηγητή, ο οποίος συνδέει τα τραγούδια με την υπόθεση του έργου, ο ηθοποιός Λευτέρης Ελευθερίου.

Τους ρόλους ερμήνευσαν:

-Βιβίκα, Μίνα Πολυχρόνου

-Kική, Μαρία Κατσούρα

-Xαρμίδης,Αντώνης Κορωναίος

Ζαχαρούλης / Συνταγματάρχης, Νίκος Καραγκιαούρης

 Αφηγητής: Λευτέρης Ελευθερίου

Ενορχήστρωση:Samy Elgazzar.

Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος, Βασίλης Χανιώτης

Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Δραμουντάνης, Σωτηρία Σβώλη

Φωτογραφίες: Λευτέρης Σαμοθράκης

Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ

Μουσική Διεύθυνση: Γιώργος Αραβίδης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος