Λ. Μενδώνη: Προχωρούν τα έργα στο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών – Επισκέψιμο το 2024

To Σεπτέμβριο του 2023 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το φυσικό αντικείμενο του έργου της αποκατάστασης του αρχαίου θεάτρου των Φθιωτίδων Θηβών για να ενταχθεί στη συνέχεια και να γίνει επισκέψιμο στην επόμενη προγραμματική περίοδο.

Αν όλα γίνουν σύμφωνα με το σχεδιασμό το θέατρο θα είναι επισκέψιμο για ομάδες επισκεπτών με συγκεκριμένη ροή από το 2024. Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη που με κλιμάκιο το υπουργείου της επισκέφθηκε σήμερα το χώρο στο πλαίσιο περιοδείας της σε έργα πολιτισμού σε όλη τη Θεσσαλία και ζήτησε επίσπευση των εργασιών.

Η μελέτη αποκατάστασης ολοκληρώθηκε και ήδη έχουν ξεκινήσει εργασίες στο χώρο με το έργο να χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με δύο εκ. ευρώ. Επιπλέον ο εθελοντής Ανδρέας Δογγάκης,  τοπογράφος μελετά δωρεάν το πως θα γίνει η πρόσβαση στο μνημείο μέσω ενός δρόμου.

Λ. Μενδώνη: Προχωρούν τα έργα στο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών – Επισκέψιμο το 2024

Ειδικότερα η κ. Μενδώνη επισήμανε ότι το έργο προχωρά με γοργούς ρυθμούς και δόθηκε εντολή εντατικοποίησης των εργασιών, ενώ έχει ορίζοντα περάτωσης το Σεπτέμβριο του 2023. «Στα έργα που εκτελούνται επί μνημείων και εντός αρχαιολογικών χώρων, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ίδια τα μνημεία είναι αυτά τα οποία καθορίζουν και τους χρόνους παρέμβασής τους. Αυτό είναι μία από τις βασικές αρχές εκτέλεσης αρχαιολογικών έργων, είτε σε μνημεία μεμονωμένα είτε σε αρχαιολογικούς χώρους. Αυτό που εμένα με ενδιαφέρει είναι να είμαστε απόλυτα συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα και αν είναι δυνατόν να έχουμε τελειώσει το φυσικό αντικείμενο λίγο πριν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Με αυτήν την έννοια αυτό εφαρμόζω διαχρονικά. Προτιμώ να περιοδεύουμε εμείς από την Αθήνα, με τα στελέχη των κεντρικών υπηρεσιών στην περιφέρεια, να είμαστε κοντά στις υπηρεσίες μας που εκτελούν τα έργα αυτά, προκειμένου να υπάρχει ένας συντονισμός επί του έργου κι να δίνουμε συγκεκριμένες λύσεις και οδηγίες. Πρέπει να έχει τελειώσει μία προδιαδικασία εγκρίσεων το επόμενο δεκαήμερο με την κεντρική υπηρεσία. Ο στόχος είναι εντός του Οκτωβρίου του 2021 να έχουν κατατεθεί οι μελέτες οι οποίες έχουν ξεκινήσει και εκπονούνται  προκειμένου να τύχουν της κατά νόμον γνωμοδοτήσεως  του Κ.Α.Σ. ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η εφαρμογή τους. Αυτό σημαίνει ότι η Εφορία Αρχαιοτήτων θα έχει μπροστά της όλο το 2022 και εννιά μήνες από το 2023. Αυτό επιτρέπει να απορροφηθεί το οποιοδήποτε απρόοπτο προκύψει κατά τη διάρκεια των εργασιών. Και τέτοια υπάρχουν γι αυτό η Πολιτεία και ο νομοθέτης έχει δεχθεί ότι εκτός από τις εργολαβίες που γίνονται, ειδικά έργα μνημείων που γίνονται να εκτελούνται με αυτεπιστασία. Δηλαδή δίνει το περιθώριο να διορθωθεί η  μελέτη από τη στιγμή που μου το βγάζει η γη, η σκαπάνη».

Λ. Μενδώνη: Προχωρούν τα έργα στο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών – Επισκέψιμο το 2024

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός επισήμανε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με το υπουργείο που προϊσταται η κ. Μενδώνη και έκανε λόγο για «έκρηξη έργων πολιτισμού σε όλη τη Θεσσαλία». Επισημανε ότι «υπάρχει στρατηγική στόχευση για τον πολιτισμό γιατί για μας είναι ένα αναπτυξιακό και οικονομικό εργαλείο και θέλουμε να αποδώσουμε τα έργα αυτά στην κοινωνία γιατί έτσι τα προφυλάσσουμε και τα αναδεικνύουμε και δημιουργούμε και την προστιθέμενη αξία του πολιτισμού». Τέλος επισήμανε ότι η πρακτική της κ. Μενδώνη να επισκέπτεται επί τόπου τα έργα με το επιτελείο της, και να δίνει λύσεις στα μικροπροβλήματα που υπάρχου, δίνει ώθηση να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα. «Αυτή είναι η δημιουργική ανατροπή που έχει γίνει στον πολιτισμό τα τελευταία χρόνια», εξήγησε.

 Αξιοποίηση συγκροτήματος νερόμυλων στο Βελεστίνο

Στη συνέχεια η κ. Μενδώνη επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Ν. Αγχιάλου και το αρχαίο οινοποιείο που έχει χρόνια απαλλοτριωθεί και περιμένει την αξιοποίησή του. Επιπλέον επισκέφθηκε το συγκρότημα των νερόμυλων στο Βελεστίνο που εκτίμησε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί και να γίνει ένα σημαντικό πολιτιστικό και περιβαλλοντικό έργο.

Αύριο Σάββατο 3 Ιουλίου, η κ. Μενδώνη επισκέπτεται μονές του Πηλίου που ανακατασκευάζονται και  συντηρούνται είτε μέσω στου ΕΣΠΑ είτε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Έχουμε τα επόμενα χρόνια τρία χρηματοδοτικά εργαλεία να αξιοποιήσουμε: το τρέχον ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και την επόμενη προγραμματική περίοδο που μπορεί να φθάσει μέχρι το 2028. Είναι πάρα πολλοί οι πόροι και μπορούν πραγματικά να μεταμορφώσουν την Ελλάδα. Και αυτή είναι η τεράστια επιτυχία του πρωθυπουργού, του Κυρ. Μητσοτάκη. Εδώ οφείλουμε όλοι να δούμε πως  θα διαχειριστούμε τους πόρους αυτούς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να αποδώσουν τα μέγιστα στην Ελλάδα, στην εθνική οικονομία, στις επί μέρους Περιφέρειες και τις τοπικές οικονομίες», τόνισε.

Λ. Μενδώνη: Προχωρούν τα έργα στο θέατρο των Φθιωτίδων Θηβών – Επισκέψιμο το 2024

Λύθηκε το θέμα με τις γραμμές του Μουτζούρη

Τέλος η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα πλέον με τη συντήρηση των σιδηροδρομικών γραμμών τις οποίες χρησιμοποιεί το Τραινάκι του Πηλίου που ξεκινά πάλι αύριο τις διαδρομές του από τα Λεχώνια προς τις Μηλιές κάθε Σαββατοκύριακο. «Το αντιμετώπισε η αρμόδια υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων και θεωρώ ότι έχει κλείσει το θέμα».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος