Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Γ. Παντελάκη, “Los buenos antifascistas”

Την περασμένη Παρασκευή κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΘΕΜΕΛΙΟ το βιβλίο του Γιάννη Παντελάκη με τίτλο «Los buenos antifascistas”. Πρόκειται για την ιστορία των Ελλήνων εθελοντών του ισπανικού Εμφυλίου μέσα από τα άγνωστα αρχεία των Διεθνών Ταξιαρχιών. Ο Γ. Παντελάκης μίλησε για το βιβλίο του στην πρωϊνή ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ Βόλου, “Με το βλέμμα στην πόλη”.

Έμπνευση για τη συγγραφή του βιβλίου αποτέλεσε η Anastasia Tsackos Moratalla το όνομα της οποίας «συνάντησε» ο κ. Παντελάκης σε αναγνώσματά του και του προκάλεσε εντύπωση ότι ήταν εν μέρει ελληνικό. Την αναζήτησε και μέσα από την αφήγηση της ιστορίας της δικής της οικογένειας αναπτύχθηκε το όλο σκηνικό των Ελλήνων εθελοντών που μαζί με άλλους από 53 χώρες πήγαν στην Ισπανία για να πολεμήσουν στο πλευρό της εκλεγμένης κυβέρνησης εναντίον των σχεδίων του στρατηγού Φράνκο, που απειλούσε τη Δημοκρατία, τα τελευταία χρόνια του μεσοπολέμου.

Πολλοί θα χάσουν τη ζωή τους και θα θαφτούν σε ομαδικούς τάφους Το βιβλίο ανοίγει τα άγνωστα αρχεία των Διεθνών Ταξιαρχιών του ισπανικού Εμφυλίου. Η ιστορία των Ελλήνων εθελοντών, των «buenos antifascistas» όπως τους χαρακτήρισαν οι Ισπανοί, αναπτύσσεται μέσα και από την αφήγηση της 80χρονης Anastasia Tsackos Mοratalla, κόρης μιας Ισπανίδας και ενός Έλληνα που πήγε να πολεμήσει τους φασίστες.

Ο Γ. Παντελάκης χρειάστηκε δύο χρόνια για να διερευνήσει και να μελετήσει τα αρχεία του Διεθνών Ταξιαρχιών αλλά και τις προφορικές αφηγήσεις και διηγείται μία πλειάδα ιστοριών που προκαλούν το ενδιαφέρον.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Γ. Παντελάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος